Έλον Μασκ και SpaceX στέλνουν το Ισραήλ στη Σελήνη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έλον Μασκ και SpaceX στέλνουν το Ισραήλ στη Σελήνη

To Ισραήλ σε «τροχιά» τον Δεκέμβριο του 2018 θέλουν να βάλουν η κρατική εταιρεία Israel Aerospace Industries Ltd. και η μη κερδοσκοπική εταιρεία SpaceIL, σχεδιάζοντας την δική τους σεληνιακή αποστολή. Η επιτυχία της δε, θα καταστήσει το Ισραήλ την τέταρτη χώρα που θα καταφέρει να προσγειωθεί στο φεγγάρι.

Συγκεκριμένα, το μη επανδρωμένο ισραηλινό διαστημόπλοιο αξίας 88 εκατομμυρίων δολαρίων θα εκτοξευθεί σε πυραύλο Falcon 9 από την Space Exploration Technologies Corp. του Έλον Μασκ και θα ζυγίζει 600 κιλά κατά την απογείωσή του, θα αποτελεί δηλαδή το μικρότερο διαστημόπλοιο που προσγειώθηκε ποτέ στη Σελήνη. Το διήμερο ταξίδι του θα ξεκινήσει από το Cape Canaveral της Φλώριδας.

«Είμαι περήφανος που το πρώτο ισραηλινό διαστημόπλοιο, το οποίο βρίσκεται στα τελικά στάδια κατασκευής και δοκιμών του, σύντομα θα φτάσει στο φεγγάρι», δήλωσε ο Μόρις Καν, πρόεδρος της SpaceIL και ιδρυτής της ισραηλινής εταιρείας επικοινωνίας και τεχνολογίας μέσων ενημέρωσης Amdocs Ε.Π.Ε.

Να υπενθυμίσουμε ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει στείλει κάποιο σκάφος στο φεγγάρι από την δεκαετία του ’70 κι έπειτα. Ωστόσο το ενδιαφέρον φαίνεται να έχει αναθερμανθεί τον τελευταίο καιρό. Ο Πρόεδρος Τραμπ ζήτησε περί τα 900 εκατ. δολάρια επιπλέον χρηματοδότηση για αποστολές της NASA στη Σελήνη. Όσο για την άλλη υπερδύναμη, την Κίνα, σκοπεύει να στείλει φέτος το δικό της σκάφος στην ανεξερεύνητη, σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού, η οποία παραμένει αποκομμένη από τα ραδιοσήματα της Γης.

Xαμηλό κόστος

Το νέο σκάφος της SpaceIL σχεδιάστηκε από τρία άτομα και συμμετείχε στον διαγωνισμό Lunar XPRIZE της Google, ο οποίος τελείωσε τον Μάρτιο χωρίς να ονομάσει κάποιον νικητή. Επενδυτές της εταιρείας πέρα από τον Καν, είναι ο μεγιστάνας των χαρτοπαικτικών λεσχών των ΗΠΑ Σέλντον Άντελσον και η ισραηλινή διαστημική υπηρεσία.

Εάν η αποστολή πετύχει θα αποτελέσει σημαντικό επίτευγμα για το κράτος του Ισραήλ και θα δώσει στους επιστήμονες ένα σχετικά χαμηλού κόστους διαστημικό σκάφος για μελλοντικά ταξίδια και πειράματα, δήλωσε ο Τάλ Ινμπαρ επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών Space & UAV στο Ινστιτούτο Διαστημικών Στρατηγικών Μελετών Fisher του Ισραήλ.

Ωστόσο για την επιτυχή αποστολη θα πρέπει να ξεπεραστούν ορισμένες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της μικρότερης χωρητικότητας καυσίμων του διαστημικού σκάφους, ανέφερε ο Ίνμπαρ.

Σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα διαστημόπλοια που χρειάστηκαν τέσσερις ημέρες για να φτάσουν στο φεγγάρι, εξαιτίας της μικρότερης χωρητικότητας καυσίμων το SpaceIL πρέπει να φτάσει στο φεγγάρι με έμμεσο τρόπο, αφού πρώτα μπει σε τροχιά γύρω από την γη, δήλωσε η SpaceIL.

Το σκάφος της SpaceIL έχει ύψος 1,5 μέτρα και διάμετρο 2 μέτρα και η μέγιστη ταχύτητά του είναι μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο. Τα καύσιμα αποτελούν το 75% του βάρους του, το οποίο φτάνει τα 180 κιλά κατά την προσγείωση, λιγότερο δηλαδή από οποιοδήποτε προηγούμενο σκάφος που έχει προσγειωθεί στο φεγγάρι, σημειώνει η εταιρεία.

Μετά την προσγείωση του κι να όλα πάνε καλά, το σκάφος θα τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο από τη σελήνη ενώ θα καταγράψει το μαγνητικό πεδίο του φεγγαριού.

«Το Κράτος του Ισραήλ θα πρέπει να αξιοποιήσει πόρους προς όφελος των πολιτών, οι οποίοι είναι κινητήριος δύναμη της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης σε όλο τον κόσμο", δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IAI, Γιόσι Βάις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider