Να αποτρέψει έναν μελλοντικό Αρμαγεδδώνα προσπαθεί η NASA

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Να αποτρέψει έναν μελλοντικό Αρμαγεδδώνα προσπαθεί η NASA

Μεταξύ των φυσικών καταστροφών – τυφώνες, πλημμύρες, σεισμοί –οι αστεροειδείς (αυτά τα τεράστια αντικείμενα που φτάνουν στο ηλιακό μας σύστημα με ιλιγγιώδεις ταχύτητες) - ίσως απασχολούν λιγότερο τους κατοίκους τούτου του πλανήτη, ακόμα λιγότερο όσους δεν ασπάζονται το sci-fi. Ωστόσο, αν και μια τέτοια σύγκρουση έχει ελάχιστες πιθανότητες να συμβεί στην περίπτωση που... οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες σύμφωνα με τους αρμόδιους.

Υπό αυτό το πρίσμα και χωρίς να θέλουν να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους του πλανήτη, Η.Π.Α. και άλλα έθνη προσπαθούν να εντοπίσουν τέτοια αντικείμενα τα οποίο βρίσκονται κοντά στη γη, συντονίζοντας τις προσπάθειες τους μέσω του Διεθνούς Δικτύου Προειδοποίησης Αστεροειδών των Ηνωμένων Εθνών.

Βέβαια η διοίκηση Trump μοιάζει να θέλει να ενισχύσει αυτές τις προσπάθειες ανίχνευσης πιθανών πλανητών δολοφόνων της γης δημιουργώντας ικανότερα μέσα για να τους εκτρέψουν από μια καταστροφική τροχιά προς μια μοιραία σύγκρουση.

«Ευτυχώς, αυτό το είδος της καταστροφής έχει εξαιρετικά μικρές πιθανότητες», δήλωσε ο Άαρον Μάιλς, υπάλληλος της Υπηρεσίας Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου. Αλλά μόνο για να είμαστε ασφαλείς, η κυβέρνηση παρουσίασε μέσα την εβδομάδα νέους στόχους για το έργο της NASA σχετικά με την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων την επόμενη δεκαετία.

Κι αν εκτιμάτε πως το παραπάνω αποτελεί σενάριο κάποιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας καλό θα ήταν να αλλάξετε γνώμη.

Περισσότερα από 300.000 αντικείμενα, μεγαλύτερα από 40 μέτρα περιστρέφονται αυτή τη στιγμή γύρω από τον Ήλιο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της NASA και πολλά εξ αυτών είναι δύσκολο να εντοπιστούν εγκαίρως.

Το μέσο μέγεθος αυτών των κοντινών στη γη αντικειμένων (Near Earth Object’s – NEOs) έχουν μέσο μέγεθος τα σαράντα μέτρα Σαράντα μέτρα είναι περίπου το μέσο μέγεθος που πρέπει να έχει ένα αντικείμενο ώστε να καταφέρει να περάσει μέσα από την ατμόσφαιρα χωρίς καύση.

Οι χιλιάδες μικρότεροι μετεωρίτες που υπάρχουν κοντά στη γη αποσυντίθενται καθημερινά πολύ πάνω από τον πλανήτη μας γι αυτό και θεωρούνται αβλαβείς.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο μετεωρίτης που τραυμάτισε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στο Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2013, κυρίως από το γυαλί που εκτινάχθηκαν από το κρουστικό κύμα που δημιούργησε η έκρηξή του, ήταν περίπου 20 μέτρων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Όσο για την πιο πρόσφατη συνάντηση της ανθρωπότητας με αστεροειδή, ήταν στις 2 Ιουνίου, όταν ένας ογκόλιθος 2 μέτρων που ονομάστηκε 2018 LA εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα 10 μίλια ανά δευτερόλεπτο (38.000 μίλια / ώρα) και εξερράγη πάνω από τη Μποτσουάνα.

Τα καλά νέα είναι ότι η NASA έχει εντοπίσει περίπου το 96% των ιπτάμενων αντικειμένων που είναι αρκετά μεγάλα ώστε να προκαλέσουν μια παγκόσμια καταστροφή από το 1998 έως σήμερα, δήλωσε ο Λίντλει Τζόνσον, αξιωματικός πλανητικής άμυνας στο αντίστοιχο Γραφείο Συντονισμού της ΝASA.

Για να κατανοήσουμε την επικινδυνότητα της κατάστασης αρκεί να αναφέρουμε ότι μόνο την Πέμπτη, πέντε πλατύτεροι αστεροειδείς πέρασαν σε απόσταση 4,6 εκατομμυρίων μιλίων δίπλα από τη Γη –αρκετά κοντά δηλαδή για τα δεδομένα του διαστήματος -συμπεριλαμβανομένου ενός μεγαθηρίου ονόματι 2017 YE5 μήκους 1.600 ποδιών.

Ο αυξανόμενος κατάλογος δυνητικών Αρμαγεδώνων ίσως και να μην μας αφορά. Για παράδειγμα ο αστεροειδής 101955 Bennu, πλάτους 1.600 ποδιών που πρωτοεντοπίστηκε το 1999 και ο οποίος βρίσκεται σε εξέχουσα θέση στην τρέχουσα έρευνα της NASA για δυνητικές απειλές έχει μόνο μία πιθανότητα να χτυπήσει τη Γη και αυτό είναι σε 157 χρόνια από τώρα.

Σήμερα, ο κατάλογος της NASA περιέχει περίπου 18.310 τέτοια πλανητικά αντικείμενα, με περίπου 8.000 από αυτούς να ταξινομούνται ως 140 μέτρα πλάτος και πλέον. Με τέτοιο μέγεθος βέβαια οι μαζικές απώλειες και οι περιφερειακές επιπτώσεις θα είναι τεράστιες.

Το πώς οι κυβερνήσεις και οι αντίστοιχες υπηρεσίες θα προετοιμαστούν για μια τέτοια καταστροφή είναι καινοφανές για τις περισσότερες. «Ένα από τα βασικά πράγματα που διαπιστώνουμε είναι ότι, για τους διαχειριστές έκτακτης ανάγκης, οι συνθήκες είναι τόσο διαφορετικές που θα πρέπει πρώτα να λάβουν σχετική εκπαίδευση», δήλωσε ο Λεβίτικους Λούις, συντονιστής του Federal Emergency Management Agency.

Τα κακά νέα τώρα είναι πως υπάρχουν και οι μεγάλοι κομήτες από το εξωτερικό ηλιακό σύστημα οι οποίοι θα μπορούσαν να εμφανιστούν ξαφνικά και να χτυπήσουν τη Γη με προειδοποίηση μόνο μερικών μηνών. Πιθανή είναι και μια έκπληξη από το βαθύ διάστημα (deep space) - ένα αντικείμενο δηλαδή του οποίου η τροχιά δεν δεσμεύεται από τον ήλιο - όπως αυτό που εμφανίστηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε ένα περίεργου περιγράμματος αντικείμενο 400 μέτρων το οποίο κινήθηκε πολύ γρήγορα κοντά στον ήλιο με ταχύτητα σχεδόν 200 μίλια την ώρα. Το ενδιαφέρον στοιχείο ήταν ότι προήλθε από το διαστρικό χώρο, στον οποίο και επιστρέφει.

Τι θα μπορούσαμε όμως να κάνουμε σε μια τέτοια περίπτωση; Η NASA έχει επινοήσει τρεις στρατηγικές για την πιθανή αποφυγή καταστροφής της γης από αστεροειδή. Η αποτελεσματικότητα κάθε μεθόδου καθορίζεται από το μέγεθος και τη σύνθεση του αστεροειδούς καθώς και από το πόσο έγκαιρα θα γίνει αντιληπτός.

Κινητή πρόσκρουση: Πρόκειται για την εξουδετέρωση ή την αλλαγή τροχιάς ενός αστεροειδούς με ένα διαστημόπλοιο. Αυτό μπορεί να είναι αρκετό για να αποφευχθεί το κακό εάν ο αστεροειδής βρίσκεται εκατομμύρια μίλια μακριά πριν χτυπήσει τον πλανήτη μας.

Βαρύτητα: Η τοποθέτηση ενός διαστημικού σκάφους σε έναν αστεροειδή - αυτό που η NASA ονομάζει «τρακτέρ βαρύτητας» - θα άλλαζε την πορεία του λόγω της διαφοροποίησης της μάζας του. Η προσγείωση ενός τέτοιου σκάφους σε ένα αντικείμενο του διαστήματος εμπεριέχεται στην τρέχουσα εργαλειοθήκη της επιστήμης. Αρκεί να θυμηθούμε ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος προσγειώθηκε σε έναν κομήτη πριν από τέσσερα χρόνια και το ιαπωνικό διαστημόπλοιο Hayabusa 2 πλησιάζει έναν αστεροειδή που ονομάζεται Ryuga αυτόν το μήνα. Από πλευράς της η NASA σχεδιάζει μια παρόμοια αποστολή τον Δεκέμβριο με τον κομήτη Bennu. Το μειονέκτημα της μεθόδου είναι ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε αστεροειδή που ξεπερνά τα 100 μέτρα πλάτος

Πυρηνική έκρηξη: Μια πυρηνική έκρηξη σε έναν τεράστιο αστεροειδή θα υπερθερμάνει την επιφάνεια του και θα αναγκάσει μέρος της μάζας του να εξαφανιστεί αναφέρει ο Τζόνσον σε τηλεφωνική συνέντευξή του στις 20 Ιουνίου. Έν συνεχεία και πάντα θεωρητικά ένας πυραύλος θα μπορούσε να ωθήσει τον αστεροειδή σε διαφορετική τροχιά. Αυτή η επιλογή ωστόσο είναι διαθέσιμη μόνο σε ένα μεγάλο αστεροειδή τον οποίο οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει τουλάχιστον μια δεκαετία νωρίτερα.

Όπως και να έχει πάντως τόσο η κυβέρνηση Ομπάμα όσο και η κυβέρνηση Τραμπ αναζητούν πρόσθετα κεφάλαια για την έρευνα γύρω από τους αστεροειδείς, με τον ετήσιο προϋπολογισμό να αυξάνεται από 12 εκατομμύρια δολάρια σε 150 εκατομμύρια δολάρια στην παρούσα κυβέρνηση.

Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης αυτής προορίζεται για την NASA ώστε να ολοκληρώσει την διπλή αποστολή ανακατεύθυνσης αστεροειδών (DART) το 2021-22. Στόχος της είναι να επηρεαστεί ένας δυαδικός αστεροειδής που ονομάζεται Διδύμος, για να εξακριβώσουμε πόσο μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία ενός αστεροειδούς που μας απειλεί στο μέλλον. Εάν στεφθεί με επιτυχία τότε η ανθρωπότητα θα γνωρίζει ότι έχει μια βιώσιμη επιλογή αν κάποια μέρα υπάρξει κάτι απειλεί το δρόμο μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider