Είσαι ομοφυλόφιλος; Μπορείς πλέον να το πεις στο αφεντικό σου!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Είσαι ομοφυλόφιλος; Μπορείς πλέον να το πεις στο αφεντικό σου!

Έλκεσαι από άτομα του ιδίου φύλου; Μην ανησυχείς. Μπορείς να απαντήσεις ευθέως και χωρίς περιστροφές, αφού πρόκειται για μια ερώτηση που δεν είναι πια ταμπού στον εργασιακό χώρο. Απλά το αφεντικό σου θέλει να γνωρίζει τις σεξουαλικές σου προτιμήσεις.

Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ομίλους διεθνώς έχουν αρχίσει να συλλέγουν στοιχεία για τις σεξουαλικές προτιμήσεις των υπαλλήλων τους. Για ποιους ομίλους πρόκειται; Για τη Facebook, την IBM, την AT&T, καθώς ακόμη και για τις άκρως συντηρητικές επενδυτικές τράπεζες JP Morgan και Deutsche Bank.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Bloomberg, σχεδόν μια στις δύο αμερικανικές επιχειρήσεις θέλουν να γνωρίζουν τη σεξουαλική «ταυτότητα» των εργαζομένων τους, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν τα «οφέλη» που τους παρέχουν.

«Η συλλογή τέτοιου είδους στοιχείων δεν είναι κάτι περίεργο. Όχι πια», δηλώνει ο Gary Gates, δημογράφος του UCLA Law School. «Από τη στιγμή που το Ανώτατο αμερικανικό δικαστήριο έχει νομιμοποιήσει τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών, πλέον υπάρχει λιγότερος φόβος και μικρότερη ανησυχία για το αν θα στιγματιστεί κάποιος για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις», σχολιάζει ο ίδιος.

Κι όμως υπάρχουν ακόμη κάποιες εταιρείες που αρνούνται να ενημερωθούν για τις τόσο… ιδιαίτερες και προσωπικές πληροφορίες των εργαζομένων τους. Μια από αυτές είναι η Chevron. «Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ένας ομοφυλόφιλος εργαζόμενος να τεθεί στο περιθώριο από τους πιο συντηρητικούς συναδέλφους του. Αυτό είναι κάτι που θα του κάνει κακό», εξηγεί ο Michelle Phillips, δικηγόρος του νομικού γραφείου Jackson Lewis που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν με πιο συντηρητική σκοπιά το εν λόγω ευαίσθητο ζήτημα. Ενδεικτικό παράδειγμα η American Express, η οποία συλλέγει τέτοιου είδους στοιχεία μόνο στις χώρες όπου η ομοφυλοφιλία δεν νοείται ως έγκλημα.

Και αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως η ερώτηση που απευθύνει η κάθε εταιρεία στους εργαζομένους της, αναφορικά με τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, είναι προαιρετική. Όποιος θέλει απαντά, όποιος δεν θέλει, δεν το πράττει.

Η JP Morgan ξεκίνησε να θέτει την επίμαχη ερώτηση το 2007, σε έρευνες ωστόσο ανώνυμες. Φέτος, για πρώτη φορά, ζητά – προαιρετικά πάντα – αποφάσισε να το κάνει ονομαστική. «Επιθυμούμε όλοι να είναι ορατοί. Αυτό μόνο», δηλώνει σχετικά η Therese Bechet Blake, manager της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

«Η αρχική μου ανησυχία είναι μήπως το παρεξηγήσουν οι ομοφυλόφιλοι εργαζόμενοι. Μήπως θεωρήσουν ότι στόχος μας είναι να τους… ξεφορτωθούμε από την εταιρεία», επισημαίνει ο Michael Elliott, εκτελεστικός διευθυντής της Ernst & Young. «Σήμερα όλα έχουν αλλάξει. Μέχρι πριν από μια δεκαετία, σε μια μικρή αμερικανική εταιρεία, εάν γνώριζαν ότι είσαι ομοφυλόφιλος, σίγουρα θα σε είχαν απολύσει», εξηγεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider