Έλληνας φτιάχνει το πρώτο «ρομποτικό» μπέργκερ (vid)

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έλληνας φτιάχνει το πρώτο «ρομποτικό» μπέργκερ (vid)

Το πρώτο «ρομποτικό μπέργκερ» θα σερβίρει ένας Έλληνας εφευρέτης στο Σαν Φρανσκίσκο την ερχόμενη Τετάρτη, 27 Ιουνίου μόνο με.. 6 δολάρια.

Η εταιρεία ρομποτικής Creator που ίδρυσε στις ΗΠΑ ο Αλέξανδρος Βαρδακώστας το 2012 κατασκεύασε ένα μηχάνημα που αποτελείται από 20 υπολογιστές, 350 αισθητήρες και 50 ενεργοποιητές με έναν στόχο: να ψήνει το γρηγορότερο μπέργκερ.

Το ρομπότ κάνει τα πάντα: κόβει και ψήνει το μπριός, προσθέτει σως (κατόπιν παραγγελίας), ζυμώνει και ψήνει το μπιφτέκι –και όλα αυτά σε μόλις πέντε λεπτά. Το «ρομποτικό μπέργκερ» είναι πάμφρεσκο, αφού ο κιμάς κόβεται επί τόπου από κρέας κορυφαίας ποιότητας.

Ο 33χρονος Έλληνας έφτιαξε μια σούπερ-ομάδα από μηχανικούς, σχεδιαστές και ρομποτιστές που ήρθαν από κορυφαίες εταιρείες, όπως Apple, Tesla, NASA και Walt Disney. Στην ομάδα συμμετέχουν επίσης και κορυφαίοι σεφ που έχουν εργαστεί σε φημισμένα εστιατόρια, όπως Chez Panisse, Momofuku και SingleThread.

Η ιδέα του Αλέξανδρου είναι απλή: ένα ρομπότ μπορεί να φτιάξει το μπέργκερ πολύ πιο γρήγορα από τον άνθρωπο και δεν… φτερνίζονται πάνω από τη σχάρα. Η ομάδα που βρίσκεται πίσω από την… επανάσταση του μπέργκερ προτιμά να αποκαλεί το ρομπότ «όργανο γαστρονομίας»

«Η 27η Ιουνίου είναι πολύ μεγάλη μέρα», ομολογεί ο Βαρδακώστας. «Όταν ξεκίνησα αυτή τη διαδικασία πριν από οκτώ χρόνια, δεν θεωρούταν αναπόφευκτο ότι κάποια μέρα τα ρομπότ θα φτιάχνουν το φαγητό. Τώρα, όχι μόνο είναι αναπόφευκτο, αλλά το φαγητό είναι και πολύ ανώτερης ποιότητας».

Τα «ρομποτικά μπέργκερ» θα σερβίρονται στο εστιατόριο της Creator στο Σεν Φρανσίσκο. «Δεν έχει ξαναυπάρξει πιο “διαφανές” εστιατόριο: τα μπέργκερ θα παρασκευάζονται μπροστά στα μάτια των πελατών –από το άλεσμα του κιμά ως το ψήσιμο του μπέργκερ».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider