Αν θες να ψηλώσεις… μείνε για έναν χρόνο στο διάστημα!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αν θες να ψηλώσεις… μείνε για έναν χρόνο στο διάστημα!

Θες να ψηλώσεις; Τότε ταξίδεψε στο διάστημα και μείνε εκεί για έναν χρόνο! Όσο απίστευτο κι αν μοιάζει, είναι κάτι που έχει ήδη συμβεί. Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το Bloomberg, ο πλέον αρμόδιος για να περιγράψει μια τόσο περίεργη… αλήθεια είναι ο Scott Kelly.

Ο Αμερικανός αστροναύτης επέστρεψε στη Γη μετά από έναν χρόνο παραμονής στο διάστημα. Τι άλλαξε; Επέστρεψε… κοντά μας κατά τέσσερα εκατοστά ψηλότερος! Συγκεκριμένα, μέσα σε 12 μήνες ο Scott Kelly ψήλωσε κατά 1,5 ίντσα (3,81 εκατοστά) λόγω της έλλειψης βαρύτητας.

Η ζωή στο διάστημα μπορεί να επηρεάσει ποικιλοτρόπως τους αστροναύτες. Πέραν του… ύψους, εμπεριστατωμένες έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνουν πως μετά από αρκετό καιρό παραμονής στο διάστημα, οι αστροναύτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγαλύτερο κίνδυνο – έναντι των άλλων ανθρώπων – να νοσήσουν από καρκίνο, λόγω της τεράστιας έκθεσής τους στην ακτινοβολία.

Ταυτόχρονα – και φυσικά πάλι λόγω της έλλειψης βαρύτητας – οι αστροναύτες επιστρέφουν στη Γη με πιο… μικρή καρδιά και πιο αδύναμα οστά.

«Μετά τους πρώτους μήνες, αισθάνθηκα σαν να βρισκόμουν στο διάστημα για μια ολόκληρη ζωή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Kelly, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη NASA κατά την επιστροφή του στη Γη.

Ο Kelly παρέμεινε στο διάστημα για 340 ολόκληρες ημέρες, μαζί με τον Ρώσο αστροναύτη Mikhail Kornienko. Στο σύνολο της καριέρας του ο Kelly έχει περάσει στο διάστημα 520 ολόκληρες ημέρες.

Δεδομένου ότι ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός Γης, η περίπτωση του Αμερικανού αστροναύτη έχει γίνει άξια περίπτωση προς μελέτη και εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τη NASA είναι να κατορθώσει να μειώσει τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του κάθε αστροναύτη από μια μακρά παραμονή στο διάστημα. Εάν δεν τα καταφέρει, οι αποστολές στον πλανήτη Άρη δεν θα είναι επιτεύξιμες. Και αυτό γιατί μια αποστολή στον Άρη, με στόχο ένα διαστημικό ταξίδι για τον γύρο του πλανήτη, εκτιμάται πως θα διαρκέσει για περισσότερες από 500 ημέρες.

Tι άλλο μπορεί να συμβεί σε έναν αστροναύτη μετά από μια μακρά παραμονή στο διάστημα;

Βάσει των ίδιων ερευνών και με ενδεικτικότερο παράδειγμα τoν Κelly, τα εξής:

- Μεταβολή των υγρών του ανθρώπινου σώματος, λόγω της μηδενικής βαρύτητας.

- Η μεταβολή των υγρών μπορεί να αλλάξει το σχήμα των ματιών.

- Μεγάλη μερίδα αστροναυτών, μετά την έλευσή τους στη Γη, αρχίζουν και βλέπουν οράματα.

- Επιδείνωση της κατάστασης των μυών.

«Η κατανόηση αφενός και αφετέρου η προσπάθεια περιορισμού των αρνητικών συνεπειών των εκτεταμένων αποστολών στο διάστημα στο ανθρώπινο σώμα αποτελούν τη διπλή πρόκληση για τη NASA. Διαφορετικά καμία μελλοντική ανθρώπινη αποστολή στο διάστημα δεν θα μπορεί να έχει τα προσδοκώμενα. Ο λόγος; Τα επόμενα σχέδια της NASA περιλαμβάνουν πολύ μεγάλες – χρονικά – αποστολές στο διάστημα», καταλήγει το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider