Ο Draghi ετοιμάζεται να βγάλει «νοκ-άουτ» τον αποπληθωρισμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Draghi ετοιμάζεται να βγάλει «νοκ-άουτ» τον αποπληθωρισμό

Ο Mario Draghi είναι έτοιμος να δώσει την Πέμπτη για 11η φορά μάχη ενάντια στην απειλή του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ και οι συνάδελφοι του στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας έχουν αποφασίσει την λήψη μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης στις 10 από τις 47 φορές που έχουν συνεδριάσει από την στιγμή που ανέλαβε την θέση του. Και όμως, η περιοχή της ευρωζώνης παρουσιάζει μηδενικό ή και αρνητικό πληθωρισμό. Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις αυτής της εβδομάδας όλοι οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg περιμένουν νέες κινήσεις από την ΕΚΤ και τα καλά νέα για τον Draghi είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς θεωρούν πως αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα που θα χρειαστεί να πάρει.

Περίπου τα τρία τέταρτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το μηνιαίο όριο αγοράς ομολόγων και όλοι σχεδόν από έναν θεωρούν ότι θα μειωθεί περαιτέρω το βασικό καταθετικό επιτόκιο της ευρωζώνης, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο -0,3%.

Μεταξύ αυτών που περιμένουν επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης η μέση εκτίμηση κάνει λόγο για αύξηση του μηνιαίου ποσού στα 75 δισ. ευρώ από τα 60 δισ. που είναι σήμερα. Δεδομένης της δέσμευσης της ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2017 αυτό σημαίνει ότι θα προστεθούν τουλάχιστον άλλα 200 δισ. στο πρόγραμμα ύψους 1,5 τρισ. ευρώ. Το βασικό καταθετικό επιτόκιο πιθανότατα θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,4% προβλέπουν οι οικονομολόγοι. Αυτή την πρόβλεψη κάνουν και οι επενδυτές βάσει των τοποθετήσεων σε swaps του ευρώ.

Από την στιγμή που ανέλαβε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Νοέμβριο του 2011 ο Mario Draghi έχει ανακοινώσει οχτώ μειώσεις επιτοκίων, δύο μακροχρόνια προγράμματα δανειοδότησης τραπεζών και ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έχει επεκταθεί τόσο σε μέγεθος όσο και χρονικό και όλα αυτά λόγω της αδύναμης αύξησης των τιμών.

Παρόλα αυτά ο πληθωρισμός βρίσκεται στο -0,2% και οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΕΚΤ που θα δοθούν στην δημοσιότητα την Πέμπτη μπορεί να υποδεικνύουν ότι ο στόχος για αύξηση των τιμών λίγο κάτω από 2% θα αργήσει ακόμη περισσότερο.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι ο Mario Draghi μπορεί να κάνει αρκετά μετά από αυτή την συνεδρίαση για να επιτύχει στον στόχο του. Ποσοστό μεγαλύτερο του 70% δήλωσε ότι δεν αναμένει άλλη επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και 60% σημείωσε ότι δεν αναμένει επιπλέον μείωση του καταθετικού επιτοκίου.

Ο κεντρικός τραπεζίτης θα πρέπει να πείσει τους επενδυτές ότι έχει την δυνατότητα να αναβιώσει τον πληθωρισμό ενισχύοντας την ανάκαμψη της Ευρωζώνης ενόψει της παγκόσμιας οικονομικής αστάθειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider