Πτώση ρεκόρ για το αργεντίνικο πέσο μετά τη διάσωση από το ΔΝΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτώση ρεκόρ για το αργεντίνικο πέσο μετά τη διάσωση από το ΔΝΤ

Η Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής σταμάτησε να υποστηρίζει το πέσο την Παρασκευη μετά από την συμφωνία ρεκόρ που υπέγραψε την Πέμπτη η κυβέρνηση της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το αργεντίνικο πέσο υποχώρησε κατά 1,3% στα 25,31 δολάρια την Παρασκευή από τα 24,985 δολάρια που ήταν την Πέμπτη. Κατά την διάρκεια της ημέρας το νόμισμα υποχώρησε έως και κατά 2,2%.

Η υποχώρηση αυτή σηματοδοτεί το τέλος των παρεμβάσεων της Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος για την σταθεροποίηση του πέσο, που κράτησαν για τρεις εβδομάδες. Από τις 14 Μαΐου η τράπεζα προσφέρθηκε να πουλήσει 5 δισ. δολάρια στα 25 πέσος το δολάριο. Η προσφορά αυτή που ποτέ δεν εκτελέστηκε κράτησε το πέσο σταθερό κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ.

Το Ταμείο πρόσφερε μια πιστωτική γραμμή ύψους 50 δισ. δολαρίων στην Αργεντινή την Πέμπτη, πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα διάσωσης που έχει δώσει το ΔΝΤ στην ιστορία του. Η Αργεντινή δεσμεύτηκε να επιταχύνει το πρόγραμμα δημοσιονομικών περικοπών, να δώσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στην κεντρική της τράπεζα και να αλλάξουν τους στόχους για τον πληθωρισμό.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ζήτησε την υποστήριξη του ΔΝΤ ξέσπασε ένα μεγάλο κύμα πωλήσεων στο εθνικό νόμισμα τον Μάιο λόγω της αβεβαιότητα που επικρατεί στις παγκόσμιες αγορές καθώς και της ανησυχίας των επενδυτών για την αξιοπιστία της κεντρικής τράπεζας.

Αν και το πέσο υποχώρησε την Παρασκευή, τα ομόλογα της Αργεντινής καθώς και οι μετοχές εγχώριων εταιρειών που διαπραγματεύονται στα αμερικανικά χρηματιστήρια κατέγραψαν αύξηση στην έναρξη των συνεδριάσεων με την τράπεζα Grupo Supervielle να καταγράφει κέρδη έως και 8,4%. Το απόγευμα της Παρασκευής τα κέρδη υποχώρησαν, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβηκαν.

Στο μεγαλύτερο τμήμα τους οι αναλυτές είδαν θετικά την διάσωση, σημειώνοντας πως η Αργεντινή και το ΔΝΤ έφθασαν σε αυτή την ιστορική συμφωνία μέσα σε μόλις ένα μήνα. «Η συμφωνία ήταν επιτυχής για διάφορους λόγους: Η κυβέρνηση και το ΔΝΤ κινήθηκαν γρήγορα, η Αργεντινή έλαβε πολλά χρήματα και η προσαρμογή είναι προσεκτική αν και με λιγότερα στάδια από τις προηγούμενες», δήλωσε ο Κλαούντιο Λούσερ, διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας Centennial Group Latin America και πρώην επικεφαλής του τμήματος Δυτικού Ημισφαιρίου του ΔΝΤ.

Όμως, άλλοι αναλυτές εκτιμούν πως η Αργεντίνα θα δυσκολευτεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της επόμενης χρονιάς, καθώς ο Πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι θα ξαναβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας.

«Οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι φιλόδοξοι και είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθούν», ανέφερε ο οικονομολόγος της Capital Economics Έντουαρτ Γκλόσοπ σε σημείωμά του προς τους πελάτες της εταιρείας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider