«Νέο αίμα» και «άνεμος αλλαγής» στον οίκο Prada

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Νέο αίμα» και «άνεμος αλλαγής» στον οίκο Prada

Θέση «κλειδί» αναλαμβάνει στον οίκο Prada ο Lorenzo Bertelli, ο 30χρονος γιος του ζεύγους που έχει τα ηνία της επιχείρησης και το οποίο κατάφερε να μετατρέψει τον άλλοτε ιταλικό οίκο αποσκευών σε έναν ισχυρό διεθνή οίκο μόδας.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, ο πρωτότοκος γιος της Miuccia Prada και του Patrizio Bertelli, ανέλαβε τη θέση του επικεφαλής ψηφιακής επικοινωνίας τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο γόνος μίας από τις πιο πλούσιες οικογένειες της Ιταλίας παρατάει την καριέρα του ως οδηγός σε αγώνες ράλι για να προσχωρήσει στην Prada.

Η 70χρονη μητέρα του και ο 72χρονος πατέρας του ελέγχουν περίπου το 80% του οίκου ο οποίος έχει κάτω από την «ομπρέλα» του γνωστές μάρκες όπως είναι οι Miu Miu, Church’s και Car Shoe.

Η τοποθέτηση του Lorenzo σε αυτή τη θέση έγινε και για λόγους στρατηγικής καθώς η διοίκηση ήθελε να εξαλείψει τις πιθανότητες να θεωρηθεί ότι τρίτα μέρη θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την διαδοχή στον οίκο. Αυτό αναφέρουν γνώστες των εσωτερικών διαδικασιών του ομίλου και αποδίδουν μεταξύ άλλων την κίνηση αυτή και στην ανάγκη αντιμετώπισης του ανταγωνισμού τη στιγμή που οι εξαγορές από τον γαλλικό οίκο πολυτελείας LVMH και την Kering είχαν ενισχύσει και σενάρια περί πιθανής εξαγοράς της εταιρείας.

Υπάρχουν, βεβαίως, κι άλλοι ανταγωνιστές της Prada που βρίσκονται αντιμέτωποι με το θέμα της διαδοχής. Ο Bernard Arnault, CEO του οίκου LVMH, προχώρησε σε διάφορες κινήσεις προκειμένου να εδραιώσει τη θέση των παιδιών του στην εταιρεία – δίνοντας προσφάτως στο γιο του Antoine πλήρη εξουσία στη διαχείριση της εικόνας και της επικοινωνίας του οίκου. Ο Karl Lagerfeld, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Chanel είναι 84 ετών και η εταιρεία έχει κάνει γνωστό ότι σχεδιάζει να προχωρήσει στην αντικατάστασή του.

Φυσικά με το θέμα της διαδοχής ασχολούνται και οι ίδιοι οι ανταγωνιστές του οίκου. Ο επικεφαλής του οίκου LVMH, Bernard Arnault διασφάλισε τις θέσεις των παιδιών του στην εταιρεία τοποθετώντας πρόσφατα το γιο του Antoine στην θέση του υπευθύνου για την εικόνα και την επικοινωνία του οίκου. Από την άλλη, στον οίκο Chanel, δεν υπάρχουν ακόμη πλάνα για την αντικατάσταση του 84χρονου Karl Lagerfeld.

Το 2018 φαίνεται ότι θα είναι ένα πολλά υποσχόμενο έτος για τον οίκο Prada καθώς φαίνεται ότι επανέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης μετά από τρία έτη μείωσης κερδών.

Οι μετοχές της εταιρείας έχουν ενισχυθεί περίπου κατά 40% φέτος εν μέσω της αυξημένης ζήτησης για πολυτελή προϊόντα στην Κίνα. Για να ενισχύσει αυτή την προοπτική , η εταιρεία έχει επικεντρωθεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στην επανακυκλοφορία της αθλητικής σειράς ρούχων, την επωνυμία που πρωτοπόρησε στην πολυτελή αθλητική ένδυση τη δεκαετία του ’90.

«Είδαμε ένα πολλά υποσχόμενο ξεκίνημα το 2018», ανέφερε ο Patrizio Bertelli τον Μάρτιο. «Είμαι σίγουρος ότι αυτή είναι η αρχή μιας νέας φάσης».

«Ο κόσμος λέει ότι είμαι punk», είχε δηλώσει η Miuccia Prada στο backstage του σόου της τον περασμένη Σεπτέμβρη, ενώ αναφερόμενη στις επιδόσεις της επιχείρησης σημείωσε ότι «δεν θέλω να κρίνομαι από τις πωλήσεις».

Ο Berteli έχει αντιληφθεί ότι το digital κομμάτι είναι σχετικά αδύναμο και δουλεύει προς την κατεύθυνση ενίσχυσής του. Η εταιρεία προσπαθεί να φθάσει τον ανταγωνισμό ο οποιος αντιλήφθηκε γρηγορότερα τη δύναμη του e-commerce και των social media. Για το λόγο αυτό επικεντρώνεται στην online διαφήμιση και επενδύει στο e-commerce. Το Δεκέμβριο λάνσαρε το online κατάστημά της στηνΚίνα ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων επιχειρήσεων όπως είναι η Louis Vuitton και η Yves Saint Laurent.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider