Υπάλληλοι και καθαρίστριες κινεζικού ομίλου γίνονται εκατομμυριούχοι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπάλληλοι και καθαρίστριες κινεζικού ομίλου γίνονται εκατομμυριούχοι

Στους περισσότερους μεγάλους ομίλους εκείνοι που γίνονται εκατομμυριούχοι είναι πολύ συγκεκριμένοι: υψηλόβαθμα στελέχη, ειδικοί επιστήμονες με διδακτορικά ή κάποιοι που είναι ιδιαίτερα χαρισματικοί.

Αυτό δεν συμβαίνει όμως στην κινεζική Sunny Optical Technology Group της οποίας η μετοχή σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας δεκαετίας στην MSCI Inc (φορέας δεικτών) με αποτέλεσμα οι πλουσιότεροι υπάλληλοι να είναι εργάτες σε εργοστάσια, υπεύθυνοι σε καφετέριες και επιστάτες.

Η απόφαση να γίνει διανομή μετοχών σε νέους υπαλλήλους χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν η θέση τους στην ιεραρχία κατέστησε εκατοντάδες από αυτούς εκατομμυριούχους σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Η μετοχή της εταιρείας σημείωσε πάνω από 9.500% άνοδο από το Μάη του 2008 ξεπερνώντας και εκείνη του Netflix η οποία έφθασε στο 7.500%.

Η εταιρεία ιδρύθηκε πριν από τρεις δεκαετίες από έναν πρώην εργάτη του εργοστασίου λυκειακής εκπαίδευσης και με δάνειο που δεν ξεπερνούσε τα 10.000 δολάρια. Σήμερα η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε έναν κολοσσό αξίας 22 δις δολαρίων με βασικό αντικείμενο την προμήθεια φακών σε εταιρείες όπως η Samsung και η Xiaomi.

Η αυξανόμενη ζήτηση για κάμερες στα smartphones, τα αυτοκίνητα και τα drones εκτόξευσε στα ύψη τα κέρδη της εταιρείας με τις μετοχές να καταγράφουν ράλι.

Ο Louis Putterman, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Brown, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα της κινεζικής οικονομίας, αναφέρει ότι «ίσως να πρόκειται για το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα σε επίπεδο πλούτου που προορίζεται για τους εργατοϋπαλλήλους».

Αν και αυτή η εξέλιξη με τις μετοχές των υπαλλήλων μπορεί να δείχνει κάπως ασυνήθιστη, είναι ενδεικτικό της γενικότερης αντιμετώπισης του κάδου της τεχνολογίας στην Κίνα. Η Sunny Optical αποτελεί ένα success story της στρατηγικής που ακολουθεί στην οικονομική πολιτική η χώρα προς ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Το παράδειγμα της συγκεκριμένης επιχείρησης αναδεικνύει την αλλαγή που συντελείται στον τρόπο συγκέντρωσης του πλούτου όπου μεγάλο μέρος των εκατομμυριούχων προέρχεται πλέον από τη βιομηχανία της τεχνολογίας.

Φυσικά όλο αυτό οφείλεται στην πολιτική που ακολούθησε ο ιδρυτής της, Wang Wenjian. Η εταιρεία ξεκίνησε να λειτουργεί το 1984 σε μια μικρή πόλη στην ανατολική ακτή της Κίνας και το 1990 έγινε ανώνυμη εταιρεία στην οποία έφθασε να έχει 400 μετόχους οι οποίοι κατέχουν μερίδιο 35% της επιχείρησης.

Ένα σημαντικό βήμα έγινε το 1994 όπου ο ιδιοκτήτης κράτησε το 6,8% για τον ίδιο επιτρέποντας σε επιστάτες, μάγειρες και υπαλλήλους καθαριότητας να αποκτήσουν μετοχές.

Πλέον ακόμη και ένα μέρισμα της τάξεως του 0,013% είναι αρκετό για να γίνουν κάποιοι εκατομμυριούχοι. Αν εξαιρεθεί το 16% των τεσσάρων διευθυντικών στελεχών, ο κάθε υπάλληλος θα μπορούσε να κερδίσει κατά μέσο όρο 17 εκατομμύρια δολάρια. Ενδεικτικό είναι ότι το 3,7% που διαθέτει πλέον ο ιδιοκτήτης ο οποίος έχει αποσυρθεί από τη διοίκηση αντιστοιχεί σε 800 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider