Google και Microsoft υπέρ της Apple και όλοι μαζί εναντίον FBI

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Google και Microsoft υπέρ της Apple και όλοι μαζί εναντίον FBI

Οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες του κόσμου, μεταξύ των οποίων η Google και η Microsoft, αφήνουν για λίγο τις διαφορές τους και ενώνονται στον αγώνα κατά δικαστικής απόφασης στις ΗΠΑ που υποχρεώνει την Apple να βοηθήσει το FBI να ξεκλειδώσει το κινητό ενός νεκρού τρομοκράτη.

Δεκαπέντε εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Facebook και η Amazon με κοινή τους δήλωση υποστηρίζουν την απόσυρση της διαταγής του δικαστηρίου που υποχρεώνει την Apple να φτιάξει λογισμικό που θα βοηθήσει το FBI να ξεκλειδώσει το iPhone του Syed Rizwan Farook ο οποίος σκότωσε 14 άτομα πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας κατά τη διάρκεια επίθεσης στο Σαν Μπερναντίνο της Καλιφόρνια τον Δεκέμβριο.

Σε γραπτή κατάθεση τους στο δικαστήριο αναφέρουν πως δεν θέλουν να προστατέψουν όσους παρανομούν αλλά «απορρίπτουν τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι ο νόμος της δίνει τη δυνατότητα να επιστρατεύσει τους μηχανικούς μιας εταιρείας για να υπονομεύσει την ασφάλεια των συστημάτων τη». Αναφέρουν επίσης ότι η δικαστική απόφαση δεν υποστηρίζεται από την νομολογία, επιβαρύνει αδικαιολόγητα τις τεχνολογικές εταιρείες και θα προκαλέσει κακό στους αμερικανούς καταναλωτές.

H Twitter και η Ebay περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 17 εταιρειών που θέλουν να καταθέσουν μεμονωμένα υπέρ της Apple. Η Intel και η AT&T ζήτησαν επίσης να υποστηρίξουν την εταιρεία στο δικαστήριο.

Από την άλλη την απόφαση του δικαστηρίου υποστηρίζουν πολλές ενώσεις αστυνομικών δυνάμεων στις ΗΠΑ. «Η θέση που έχει πάρει η Apple είναι επικίνδυνη», σημειώνουν σε γραπτή κατάθεση, «αν κερδίσει η Apple σχεδόν όλοι οι πολίτες μπορεί να διστάσουν να συνεργαστούν με τις αστυνομικές αρχές όταν αυτό τους ζητηθεί».

Μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν την δικαστική απόφαση βρίσκονται και πέντε συγγενείς θυμάτων της επίθεσης καθώς ο σύζυγος μιας γυναίκας που επιβίωσε. «Τελικά, αυτή είναι μια περίπτωση που πρέπει να εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα», σημειώνουν.

Η δικαστής Sheri Pym θα εξετάσει τις καταθέσεις και κατά την διάρκεια της ακρόασης που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Μαρτίου θα αποφασίσει το αν θα αλλάξει την προηγούμενη απόφαση της που ήταν υπέρ του FBI.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider