Αναλυτές και επενδυτές ανησυχούν για τις πωλήσεις του iPhone

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναλυτές και επενδυτές ανησυχούν για τις πωλήσεις του iPhone

Τριήμερο πτωτικό σερί καταγράφει η μετοχή της Apple καθώς οι αναλυτές εκτιμούν πως έχουν υποχωρήσει παγκοσμίως οι πωλήσεις των iPhone, τα οποία είναι και η βασική πηγή κερδών για την εταιρεία.

Το τελευταίο «χτύπημα» για την Apple ήρθε από την Morgan Stanley, με την αναλύτρια της τράπεζας Κέιτι Χιούμπερτι να μειώνει τις προβλέψεις για τις αποστολές iPhone για το τρίμηνο που τελείωσε τον Μάρτιο κατά 1 εκατομμύριο και για το τρέχον τρίμηνο κατά 6 εκατομμύρια συσκευές. Η Χιούμπερτι εκτιμά πως οι αποστολές iPhone για το οικονομικό έτος του 2018 θα φθάσουν τα 210 εκατομμύρια τεμάχια, λιγότερα από τα 217 εκατομμύρια που υπολόγιζαν οι αναλυτές μέχρι πρόσφατα.

Μια μέρα πριν την ανάλυση της Χιούμπερτι η Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) πρόβλεψε ότι οι πωλήσεις της για το τρέχουν τρίμηνο θα είναι κατά περίπου 1 δισ. δολάρια λιγότερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η TSMC είναι ο βασικός προμηθευτής επεξεργαστών της Apple και οι μειωμένες προβλέψεις της αναβίωσε τους φόβους των αναλυτών ότι το iPhone X, το κινητό - «ναυαρχίδα» της εταιρείας, χάνει την δυναμική του μόλις ένα τρίμηνο μετά την κυκλοφορία του.

Η TSMC παραδέχθηκε αδυναμία στην κορυφή της αγοράς έξυπνων κινητών, σύμφωνα με τον Νιλ Κάμπλινγκ τις Mirbaud Securities Ltd. «Παρακολουθούμε τα αποθέματα της TSMC κάθε τρίμηνο την τελευταία δεκαετία και σήμερα τα αποθέματα της είναι υψηλότερα από ποτέ», έγραψε.

Η μετοχή της Apple υποχώρησε κατά 3,9% την Παρασκευή, ενώ άλλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Facebook, η Amazon, η Netflix και η Alphabet καταγράφουν άνοδο στη Wall Street. Επιβαρυντικά λειτούργησε και ανάλυση της OTR Global η οποία ανέφερε ότι οι προβλέψεις των πωλήσεων iPhone στην Κίνα είναι χειρότερες καθώς ο ανταγωνισμός από τους Ασιάτες κατασκευαστές smartphone εντείνεται.

Και όμως, δεν είναι όλα τα νέα κακά για την Apple. Η Χιούμπερτι έγραψε ότι είναι καλό οι επενδυτές να εκμεταλλευτούν οποιαδήποτε πτώση σημειώσει η τιμή της μετοχής της Apple μετά από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου, καθώς πιθανότατα η εταιρεία θα επιταχύνει το πρόγραμμα επιστροφής κεφαλαίων της.

Παράλληλα, η Apple έχει και άλλα θετικά στοιχεία που μπορεί να εκμεταλλευτεί έγραψε ο αναλυτής Bank of America Merill Lynch, Γουάμσι Μοχάν. Σύμφωνα με τον ίδιο η εταιρεία θα απομακρυνθεί τα επόμενα χρόνια από τον κύκλο πωλήσεων των συσκευών της και θα επικεντρωθεί σε υπηρεσίες όπως το App Store, το iCloud, το Apple Music κλπ. Έτσι η «Apple Θα έχει αρκετό χώρο για ανάπτυξη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider