Τι ξέρει το κινητό σου για σένα;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι ξέρει το κινητό σου για σένα;

Το κινητό σας ξέρει πολύ περισσότερα για εσάς απ’ ό,τι νομίζετε. Ξέρει πού έχετε πάει και με ποιόν, τι δώρο κάνατε στη μητέρα σας για τα γενέθλιά της και ποιον θα ψηφίσετε. Ακόμη και τις ερωτικές σας συνευρέσεις ξέρει, αν χρησιμοποιείτε τις εφαρμογές γνωριμιών (dating apps).

Από τις προεγκατεστημένες εφαρμογές που μετρούν τα βήματα μέχρι τους αποθηκευμένους κωδικούς πρόσβασης στους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα κοινωνικά δίκτυα, τα smartphones έχουν όλα όσα χρειάζονται για να γίνουν, από συσκευές τηλεφώνου, καταγραφείς ακόμη και των πιο προσωπικών στιγμών του χρήστη.

Εικονικός κλώνος

«Από το κινητό κάποιου μπορείς να πάρεις αρκετές πληροφορίες για να δημιουργήσεις έναν εικονικό κλώνο αυτού του ατόμου», εξηγεί στο Bloomberg ο Elad Yoran, διευθυντής της εταιρείας ασφάλειας επικοινωνιών Koolspan. «Έχουν γίνει τα παράθυρα, όχι μόνο στην προσωπική μας ζωή, αλλά και στην επαγγελματική μας ζωή», συμπληρώνει.

Μετά από τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην Apple και το FBI, αποδεικνύεται ότι τα κινητά τηλέφωνα έχουν εξελιχθεί σε «φλέβα χρυσού» για τους ερευνητές.

«Στο τηλέφωνό σου βρίσκονται πιθανότατα περισσότερα στοιχεία για εσένα απ’ ό,τι στο σπίτι σου», ανέφερε χαρακτηριστικά στο πρακτορείο ABC ο διευθύνων σύμβουλος της Apple, Tim Cook. «Στα κινητά μας βρίσκονται οι προσωπικές μας συνομιλίες, τα οικονομικά μας στοιχεία, τα ιατρικά μας δεδομένα. Πολλές, φορές, υπάρχει και η θέση όπου βρίσκονται τα παιδιά μας», προσθέτει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Telefonaktiebolaget, στα 7,3 δισ. ανθρώπων που κατοικούν στον πλανήτη αντιστοιχούν 3,4 δισ. smartphones. Το νούμερο αυτό εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί στα 6,4 δισ. έως το 2021.

Πολλοί χρήστες έχουν επιλέξει το κινητό τους να αποθηκεύει τους κωδικούς πρόσβασης για πολλές από τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν, ώστε να ανοίγουν πιο γρήγορα. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι ο καθένας μπορεί να εισβάλει στο κινητό τους και –στην καλύτερη περίπτωση– να μάθει τα πάντα για αυτούς, όπως τις ταινίες που προτιμούν, τις καταναλωτικές συνήθειες και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Πού βρισκόμαστε ανά πάσα στιγμή

Πολλά κινητά τηλέφωνα διαθέτουν προεγκατεστημένη μια εφαρμογή υγείας η οποία καταγράφει αυτόματα τα βήματα που κάνει ο χρήστης. Σε άλλες περιπτώσεις, οι χρήστες αναφέρουν την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται προσθέτοντας μια καρφίτσα στο χάρτη μέσω της υπηρεσίας GPS, αναφέροντας εστιατόρια και άλλες εκδηλώσεις στις οποίες συμμετέχουν.

Τα προγράμματα πλοήγησης, όμως, δεν ξεχνούν. Στην πραγματικότητα, λειτουργούν κρατούν αρχείο με τα μέρη που επισκεπτόμαστε και αν χρησιμοποιούμε τις εφαρμογές αναζήτησης φίλων που κυκλοφορούν, το τηλέφωνό μας γνωρίζει ποιοι φίλοι οι συγγενείς μας βρίσκονται κοντά και που κυκλοφορούν, γενικότερα.

Κοινή χρήση στοιχείων με άλλες εφαρμογές

Επιπλέον, χωρίς να το παίρνουμε είδηση, τα smartphones συλλέγουν στοιχεία για έναν χρήστη και τα μοιράζονται με άλλους, επισημαίνει ο Andrew Blaich, αναλυτής της εταιρείας ασφάλειας Bluebox που διασφαλίζει την ασφάλεια των συσκευών που χρησιμοποιούμε.

«Γενικά οι εφαρμογές καταγράφουν πολλά δεδομένα τοπικά, όπως τα ονόματα χρήστη και τους κωδικούς πρόσβασης του ιδιοκτήτη, στα οποία περιλαμβάνονται και οι αριθμοί των πιστωτικών καρτών. Αν κάποιος χάκερ καταφέρει να εισβάλλει στο κινητό ενός ατόμου και να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα, τότε μπορεί να υιοθετήσει την ταυτότητα αυτού του ατόμου. Στη συσκευή υπάρχουν κρυπτογραφημένα πολλά και σημαντικά στοιχεία», εξηγεί.

Οι περισσότεροι χρήστες δεν συνειδητοποιούν τον βαθμό στον οποίο είναι συνδεδεμένο το κινητό τους τηλέφωνο με τον έξω κόσμο όταν επιλέγουν να παραμένουν μόνιμα συνδεδεμένοι στους λογαριασμούς τους, σημειώνει ο Mike Murray από την εταιρεία ασφάλειας κινητών συσκευών Lookout.

Στη φόρα… και τα εταιρικά μυστικά

Τα τηλέφωνα μπορούν να «μαρτυρήσουν» και επιχειρηματικά μυστικά. Όπως αναφέρει ο ίδιος, πολλές εταιρείες που περιλαμβάνονται στην κορυφαία κατάταξη «Fortune 500» χρησιμοποιούν μια εφαρμογή κινητών τηλεφώνων μέσω της οποίας οι εργαζόμενοι συνδέονται στο εταιρικό δίκτυο μέσω εικονικού ιδιωτικού δικτύου.

Όλα αυτά τα δεδομένα μπορεί να αποδειχθούν πολύτιμα για την αστυνομία που διερευνά ένα άτομο. Όπως δήλωσε την περασμένη στους αμερικανούς βουλευτές ο διευθυντής του FBI, James Comey, το κινητό του τρομοκράτη Farook βοήθησε να λυθεί εντοπιστεί πού βρισκόταν ο δράστης 18 λεπτά μετά την επίθεση. Ο ίδιος, πάντως, δηλώνει ευαισθητοποιημένος στο ζήτημα της προστασίας της ιδιωτικότητας.

Σύμφωνα με τον Yorgen Edholm, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Accellion, η δυνατότητα παρακολούθησης, υιοθέτησης της ταυτότητας ή ακόμη και χειραγώγησης ενός ατόμου μέσω του κινητού του τηλεφώνου κρούει τον κώδωνα της επαγρύπνησης σε θέματα ασφάλειας και πιθανής κατάχρησης από την πλευρά της πολιτείας.

«Αν η κυβέρνηση ήθελε να βρει το μέσο για να με αποκρυπτογραφήσει, αυτό θα ήταν το κινητό μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider