Οι αμερικανικές κυρώσεις στέλνουν στα «ύψη» το αλουμίνιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αμερικανικές κυρώσεις στέλνουν στα «ύψη» το αλουμίνιο

Το αλουμίνιο έσπασε το ρεκόρ κερδών που είχε καταγράψει την προηγούμενη εβδομάδα φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών στο Λονδίνο καθώς η αγορά αξιολογεί την πιθανότητα να αναγκαστεί η United Co. Rusal να μειώσει την παραγωγή καθώς θα αποκλειστεί από τις δυτικές αγορές.

Η τιμή του αλουμινίου έκανε άλμα 5% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου τη Δευτέρα φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2011.

Το μέταλλο σημείωσε άνοδο 12% την προηγούμενη εβδομάδα ύστερα από τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων στο αλουμίνιο από τη Ρωσία, μια ενέργεια η ποία προκάλεσε αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη την αλυσίδα παραγωγής.

Ανταγωνιστικές επιχειρήσεις όπως η Rio Tinto Group και η Glencore Plc έχουν ήδη επικαλεστεί «ανωτέρα βία» σε κάποια από τα συμβόλαια και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στον κίνδυνο να χρειαστεί η Rusal να μειώσει την παραγωγή.

Ο Nicholas Snowdon, αναλυτής της Deutsche Bank αναφέρει σχετικά ότι «υπάρχει ένα εναλλακτικό σενάριο το οποίο προβλέπει ότι οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές αγορές θα είναι “κλειστές” για τη Rusal, κάτι που θα αναγκάσει την εταιρεία να αλλάξει πορεία και να στραφεί σε πελάτες άλλων αγορών. Αν κάνει κανείς τους υπολογισμούς, διαφαίνεται ότι πρόκειται για μαι σημαντική πρόκληση και είναι αρκετά πιθανό η επιχείρηση να αναγκαστεί να μειώσει την παραγωγή».

Οι μετοχές της Rusal κατέγραψαν πτώση 30% στο Χονγκ Κονγκ καθ΄ς η αξία τους έπεσε πάνω από 50% την προηγούμενη εβδομάδα και οι αναλυτές έκαναν εκτενείς αναφορές στις επιπτώσεις από τις κυρώσεις.

Η εταιρεία αναμένεται ότι θα στοχεύσει σε εναλλακτικές αγορές της Μέσης Ανατολής, στην Τουρκία και την Κίνα για να αντισταθμίσει τη ζημιά από τις δυτικές αγορές, αναφέρει η Susan Bates, αναλύτρια της Morgan Stanley.

Το μέλλον των μονάδων αλουμίνας στην Ιρλανδία και την Τζαμάικα τίθεται επίσης υπό αμφισβήτηση καθώς οι αγοραστές αναζητούν εναλλακτικούς προμηθευτές, αναφέρει η Bates.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider