H Apple «φιμώνει» τους υπαλλήλους της λόγω διαρροών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Apple «φιμώνει» τους υπαλλήλους της λόγω διαρροών

«Σταματήστε να διαρρέετε πληροφορίες σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας» ήταν το μήνυμα της Apple Inc. προς τους υπαλλήλους της, τονίζοντας ότι στο μέλλον τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να εγείρουν νομικές διαδικασίες και ποινικές διώξεις από μεριάς της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω σύσταση που απεστάλη στους υπαλλήλους ηλεκτρονικά θεωρείται ως μια από τις πιο επιθετικές κινήσεις του τεχνολογικού κολοσσού σε μια προσπάθεια να ελέγξει τις πληροφορίες που διαρροές για τις δραστηριότητές της.

Η εταιρεία με έδρα του Κουπερτίνο της Καλιφόρνια, δήλωσε σε ένα μακροσκελές σημείωμα που δημοσιεύτηκε στο εσωτερικό της blog της ότι «εντόπισε 29 "πράκτορες"» την προηγούμενη χρονιά, 12 από τους οποίους συνελήφθησαν. «Αυτοί οι άνθρωποι όχι μόνο έχασαν τη δουλειά τους, αλλά αντιμετωπίζουν και εξαιρετικές δυσκολίες στο να απασχοληθούν αλλού» ανέφερε χαρακτηριστικά το υπόμνημα.

Για του λόγου το αληθές η εταιρεία ανέφερε συγκεκριμένες περιπτώσεις διαρροής πληροφοριών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μια εξ αυτών ήταν η συνάντηση νωρίτερα μέσα στο έτος, του επικεφαλής του λογισμικού της Apple, Κρεγκ Φεντεριγκι, ο οποίος είχε αναφέρει στους υποτελείς του ότι ορισμένα χαρακτηριστικά του νέου λογισμικού για τα iPhone ενδέχεται να καθυστερήσουν. Επιπλέον η εταιρεία ανέφερε και μια αναβάθμιση λογισμικού η οποία δεν είχε κυκλοφοροήσει ακόμα μέσω της οποίας αποκαλύπτοντας λεπτομέρειες για το νέο iPhone X και το νέο Apple Watch.

H διαρροή πληροφοριών σχετικά με ένα νέο προϊόν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις των σημερινών μοντέλων, να δώσει στους αντιπάλους περισσότερο χρόνο για να ετοιμάσουν μια ανταγωνιστική απάντηση και να οδηγήσει σε λιγότερες πωλήσεις μετά την παρουσίαση του προϊόντος, όπως εξηγεί το σημείωμα. «Θέλουμε να έχουμε την ευκαιρία να πούμε οι ίδιοι στους πελάτες μας γιατί το προϊόν που παρουσιάζουμε είναι σπουδαίο κι όχι να το κάνει ημιτελώς κάποιος άλλος» αναφέρει ο Γκρεγκ Τζόσβιακ, διευθυντής μάρκετινγκ των προϊόντων της Apple, στο σημείωμα.

Το σημείωμα αποτελεί μέρος ευρύτερων και μακροχρόνιων προσπαθειών της εταιρείας να εντοπίσουν και να περιορίζουν τις πληροφορίες που οι υπάλληλοί τους διαχέουν στον τύπο, και φυσικά δεν είναι μόνο χαρακτηριστικό της Apple. Επιχειρήσεις όπως η Google και το Facebook Inc. είναι αρκετά ανοιχτές με το προσωπικό τους όσον αφορά στα μελλοντικά σχέδιά τους, κρατούν ωστόσο κλειστά τα χαρτιά τους κατά τις εξωτερικές επικοινωνίες και κατακεραυνώνουν όσους υπαλλήλους ανακαλύπτουν ότι έχουν συμβάλλει σε κάποια διαρροή.

Η εκτελεστική διευθύντρια της Facebook, Σέριλ Σάντμπέργκ, μίλησε την προηγούμενη εβδομάδα για την απογοήτευσή της σχετικά με τις διαρροές. Το 2016, η Google απέλυσε έναν υπάλληλό της αφού διαπίστωσε πως διέρρευσε την εσωτερική άποψη για έναν στέλεχος. Ο υπάλληλος κατέθεσε αγωγή με την οποία ισχυριζόταν ότι ο λόγος του προστατεύεται από τον νόμο της Καλιφόρνια.

Στα μηνύματα τους προς το προσωπικό, οι εταιρείες τεχνολογίας συχνά συνοψίζουν το ποιες συνομιλίες επιτρέπεται να έχουν οι υπάλληλοί τους, όπως οι καταγγελίες για τις συνθήκες εργασίας, ο διαμοιρασμός εμπορικών μυστικών, δήλωσε ο Κρις Μπέικερ, δικηγόρος των Baker Curtis & Schwartz, PC. «Ο γενικός ορισμός των εμπιστευτικών πληροφοριών αναγκάζει συχνά τους υπαλλήλους στο να μην λένε τίποτα, να αποφεύγουν δηλαδή ακόμα και θέματα για τα οποία επιτρέπεται να μιλάνε κι αυτό είναι προβληματικό».

Η Apple είναι εμφανώς μυστικοπαθής σχετικά με την ανάπτυξη των προϊόντων της. Το 2012, ο Διευθύνων Σύμβουλος Τιμ Κουκ, υποσχέθηκε να διπλασιάσει την διασφάλιση των απόρρητων πληροφοριών. Παρόλα αυτά βέβαια τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συνέχισαν να αναφέρουν τα νέα για την επιχείρηση τους ώστε να ικανοποιήσουν την ζήτηση για σχετικές με την Apple πληροφορίες από τους επενδυτές.

Το 2017, η Apple πραγματοποίησε μια ακόμα εμπιστευτική συνάντηση με τους υπαλλήλους της σε μια άλλη προσπάθεια να σταματήσει και πάλι τις διαρροές. Ωστόσο ακόμα και μετά από αυτή τη συνάντηση πλείστα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν δημοσιεύσει λεπτομέρειες σχετικά με το iPhone X, το νέο Apple TV, το νέο Apple Watch LTE, τα επερχόμενα ακουστικά με αυξημένη πραγματικότητα, τα νέα μοντέλα iPad, αναβαθμίσεις λογισμικού, τα νέα ακουστικά των iPhones, AirPods και άλλα.

Αναλυτικά το σημείωμα της Apple προς τους υπαλλήλους της:

«Τον περασμένο μήνα, η Apple εντόπισε κι απόλυσε υπάλληλο που ήταν υπεύθυνος για τη διαρροή στοιχείων από μια εσωτερική, εμπιστευτική συνάντηση η οποία αφορούσε την πορεία του λογισμικού της Apple. Εκατοντάδες μηχανικοί λογισμικού ήταν παρόντες και χιλιάδες περισσότεροι έλαβαν λεπτομέρειες για τις εργασίες της σύσκεψης. Ένα μόνο πρόσωπο όμως πρόδωσε την εμπιστοσύνης τους.

Ο υπάλληλος που διέρρευσε τη συνάντηση στους δημοσιογράφο ανέφερε αργότερα στους υπεύθυνους της Apple ότι το έκανε σκεπτόμενος ότι δεν θα ανακαλυφθεί. Όμως, οι άνθρωποι που διαρρέουν πληφοροίες- είτε είναι υπάλληλοι της Apple, είτε εξωτερικοί συνεργάτες είτε προμηθευτές - πιάνονται και μάλιστα σήμερα πιάνονται πιο γρήγορα από ποτέ.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι ίδιοι δεν έχουν ως στόχο να διαρρεύσουν πληροφορίες. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας γίνονται συχνά στόχος δημοσιογράφων, αναλυτών και blogger που τους προσεγγίζουν μέσω των επαγγελματικών και κοινωνικών δικτύων όπως το LinkedIn, το Twitter και το Facebook με στόχο να εκμαιεύσουν πληροφορίες.

Ενώ μπορεί να φαίνεται κολακευτικό το να σας προσεγγίζει κάποιος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι σας εμπαίζουν. Η επιτυχία των ατόμων που σας προσεγγίζουν έρχεται με την απόκτηση των μυστικών της Apple από εσάς και τη δημοσιοποίησή τους. Μια αποκάλυψη για ένα προϊόν της Apple που δεν έχει ακόμα κυκλοφορήσει μπορεί να δημιουργήσει ένα αδιανόητο traffic ωφελώντας οικονομικά τον blogger ή τον δημοσιογράφο που απέσπασε την πληροφορία. Ωστόσο ο υπάλληλος που έκανε την διαρροή δεν έχει παρά μόνο να χάσει από όλο αυτό.

Ο αντίκτυπος μιας διαρροής πηγαίνει πολύ πέρα ​​από τους ανθρώπους που εργάζονται σε ένα έργο.

Η διαρροή των εργασιών της επιχείρησης υπονομεύει όλους όσους εργάζονται στην εταιρεία καθώς και τα χρόνια που έχουν επενδύσει σε αυτή για την δημιουργία νέων προϊόντων. «Χιλιάδες άνθρωποι εργάζονται ακούραστα εδώ και μήνες για να παραδώσουν κάθε σημαντική έκδοση λογισμικού», αναφέρει ο Τζος Σάφερ η εργασία της ομάδας του οποίου για το iOS 11 διέρρευσε το περασμένο φθινόπωρο. «Κοιτάζοντας τώρα τα συμβάντα συνειδητοποιώ ότι η διαρροή είναι καταστροφική για όλους μας».

Ο αντίκτυπος μιας διαρροής ξεπερνά τους ανθρώπους που εργάζονται σε ένα συγκεκριμένο έργο – και γίνεται αισθητός σε όλη την εταιρεία. Η διαρροή πληροφοριών σχετικά με ένα νέο προϊόν μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις πωλήσεις του τρέχοντος μοντέλου, να δώσει περισσότερο χρόνο στους αντιπάλους να ξεκινήσουν να κατασκευάζουν ένα ανταγωνιστικό προϊόν ως απάντηση και να οδηγήσει εντέλει στην μείωση των πωλήσεων μετά την παρουσίασή του. «Θέλουμε την ευκαιρία να πούμε στους πελάτες μας γιατί το προϊόν είναι υπέροχο χωρίς να το έχει κάνει κάποιος πριν από εμάς» αναφέρει ο Γκρεγκ Τζόσβιακ από το τμήμα μάρκετινγκ.

Οι επενδύσεις της Apple είχαν τεράστιο όφελος στην ικανότητα της εταιρείας να εντοπίζει και να συλλαμβάνει τους ανθρώπους που διαρρέουν πληροφορίες. Λίγο πριν από την ειδική εκδήλωση τον περασμένο Σεπτέμβριο, ένας υπάλληλος διέρρευσε στον Τύπο πληροφορίες σχετικά με το iOS 11, θεωρώντας ότι δεν θα εντοπιστεί. Το ακυκλοφόρητο λειτουργικό σύστημα, το οποίο αναμενόταν να ανακοινωθεί σύντομα, περιλάμβανε και πληροφορίες για το νέο iPhone X. Μέσα σε λίγες μέρες, ο υπεύθυνος εντοπίστηκε μέσω εσωτερικής έρευνας και απολύθηκε. Η ψηφιακή έρευνα της Global Security εντόπισε μάλιστα κι άλλους υπαλλήλους που είχαν τροφοδοτήσει τον Τύπο με εμπιστευτικές πληροφορίες σχετικά με νέα προϊόντα όπως τα iPhone X, iPad Pro και AirPods σε έναν blogger του 9to5Mac.

Οι διαρροείς από την αλυσίδα εφοδιασμού εντοπίστηκαν εξίσου. Η Global Security εργάζεται εξίσου και με τους προμηθευτές για να αποτρέψει την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας της Apple αλλά και να εντοπίσει άτομα που εκμεταλλεύονται την πρόσβασή τους σε ευαίσθητες πληροφορίες. Επιπλέον συνεργάζεται με τους προμηθευτές για να εντοπίσει τυχόν τρωτά σημεία - φυσικά και τεχνολογικά - και να διασφαλίσει ότι τα επίπεδα ασφαλείας πληρούν ή υπερβαίνουν τις προσδοκίες της Apple.

Οι διαρροείς ωστόσο δεν χάνουν απλά την δουλειά τους στην Apple. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης και μεγάλα πρόστιμα για την κλοπή των εμπορικών μυστικών αφού αυτά κρίνονται ως ομοσπονδιακά εγκλήματα. Το 2017, η Apple έπιασε 29 άτομα. Μεταξύ αυτών ήταν και υπάλληλοι της εταιρείας και προμηθευτές και εξωτερικοί συνεργάτες. Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ότι έχασαν απλά την δουλειά τους αλλά αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στο να βρουν δουλειά αλλού. Οι συνέπειες της διαρροής είναι πραγματικές» τονίζει ο Τομ Μόγιερ της Global Security, «και μπορούν να σημαδέψουν την προσωπική κι επαγγελματική ταυτότητά σας για πάντα».

Ενώ έχουν σοβαρές συνέπειες, υπάρχει η δυνατότητα να αποφευχθούν εντελώς. Είναι αποτέλεσμα της απόφασης κάποιου που μπορεί να μην έχει εξετάσει τον αντίκτυπο των ενεργειών τους. «Όλοι έρχονται στην Apple για να πράξουν το καλύτερο έργο της ζωής τους - εργασία που έχει σημασία και συμβάλλει στο έργο που παράγουν ομαδικά και οι 135.000 άνθρωποι αυτής της εταιρείας», λέει ο Τζοσβιάκ. «Ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσετε αυτή τη συνεισφορά είναι να μην την διαρρεύσετε».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider