«Καμπανάκι» για την τεχνητή νοημοσύνη χτυπούν οι Βρετανοί

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καμπανάκι» για την τεχνητή νοημοσύνη χτυπούν οι Βρετανοί

Προειδοποίηση σχετικά με τις εκτεταμένες δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης εκπέμπει μέρος των νομοθετών του Ηνωμένου Βασιλείου τονίζοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να περιορίσουν τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης αλλά να λάβουν τα μέτρα τους για την συνεχώς διογκούμενη ανεργία που προκαλεί η τεχνολογική ανάπτυξη.

Οι βρετανοί ρυθμιστές της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα big data, από τα οποία εξαρτάται η τεχνητή νοημοσύνη, δεν αποτελούν το μονοπωλειο μιας χούφτας τεχνολογικών κολοσσών όπως η Alphabet Inc., η International Business Machines Corp. και η Microsoft Corp., αναφέρει επιτροπή της Βουλής των Λόρδων σε ανακοίνωσή της την Δευτέρα.

«Οι μεγάλες επιχειρήσεις που ελέγχουν τέτοιες ποσότητες δεδομένων θα πρέπει να αποτρέπονται από την θέση ισχύος που έχουν λόγω αυτών», τονίζει η έκθεση η οποία βασίστηκε σε έρευνα εννέα μηνών σχετικά με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η επιτροπή συνυπολόγισε 223 γραπτές μαρτυρίες καθώς και συντεύξεις από 57 μάρτυρες κατά την διάρκεια της έρευνας.

Ωστόσο, σταμάτησε γρήγορα προτείνοντας την δημιουργία ενός νέου υπουργείου που θα έχει το ρόλο παρατηρητή και συντονιστή αυτής της αναδυόμενης τεχνολογίας.

«Δεν βλέπουμε την ανάγκη για μια γενική ρυθμιστική αρχή», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Τίμοθι Κλέμεντ Τζόουνς, πρόεδρος της επιτροπής. Ωστόσο τόνισε ότι η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς, για παράδειγμα, θα πρέπει να γνωρίζει πώς οι ασφαλιστικές εταιρείες χρησιμοποιούν τους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης για τον καθορισμό των ασφαλιστικών τελών ή για το πώς οι τράπεζες χρησιμοποιούν την εν λόγω τεχνολογία για να αποφασίσουν εάν θα επεκτείνουν την πίστωση.

Συρρικνώνονται οι θέσεις εργασίας

Οι νομοθέτες παρότρυναν επίσης την κυβέρνηση να επαγρυπνεί μπροστά στην πιθανότητα ευρείας απώλειας θέσεων εργασίας λόγω της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης αλλά σταμάτησε να υιοθετεί οποιεσδήποτε ριζικές πολιτικές λύσεις, όπως το καθολικό βασικό εισόδημα, το οποίο υποστήριξαν ορισμένοι.

«Πιστεύουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα διαταράξει ένα ευρύ φάσμα θέσεων εργασίας τις επόμενες δεκαετίες» τόνισε.

Για το λόγο αυτό η επιτροπή δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επενδύσει πιο έντονα σε προγράμματα επανεκπαίδευσης ενηλίκων και κάλεσε την εν λόγω βιομηχανία να συνδυάσει την κρατική χρηματοδότηση με αυτά τα προγράμματα.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι παγκόσμιος ηγέτης στην τεχνητή νοημοσύνη και έχει πλείστες ευκαιρίες στη διάθεσή του, όμως δεν θα μπορέσει να επωφεληθεί από αυτές εάν δεν μετριάσει ορισμένους από τους κινδύνους που ελλοχεύουν» τόνισε ο Κλεμέντ Τζόουνς.
Βήματα για την περαιτέρω εξειδίκευση ατόμων στις σχετικές με τους υπολογιστές και την τεχνητή νοημοσύνη δεξιότητες θα πρέπει να κάνει και η κυβέρνηση, σύμφωνα με την επιτροπή, ειδικά σήμερα που το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση και λαμβάνοντας υπόψη ότι αρκετοί βρετανοί εργαζόμενοι με ισχυρές δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη προέρχονται από το εξωτερικό.

Χρειάζονται περισσότερες Βίζες για τους εργαζόμενους στην τεχνολογία

Παράλληλα κάλεσαν την κυβέρνηση να αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό των θεωρήσεων βίζα κατηγορίας ένα (tier 1) η οποία δίδεται ετησίως σε εξαιρετικά ταλαντούχα άτομα. Οι ερευνητές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να επωφεληθούν από τις εν λόγω θεωρήσεις βίζας.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι θα διπλασιάσει τον αριθμό των θεωρήσεων Τier 1 που είναι διαθέσιμες κάθε χρόνο σε 2.000, ωστόσο η επιτροπή δήλωσε ότι ακόμα και οι 2.000 βίζες δεν είναι αρκετές υπογραμμίζοντας το γεγονός πως δεξιότητες όπως machine learning και τεχνητή νοημοσύνη θα πρέπει να προστεθούν στον κατάλογο με τις κρίσιμες ελλείψεις δεξιοτήτων οι οποίοι καθορίζουν και τις θεωρήσεις κατηγορίας 2 (tier 2).

«Έχουμε σήμερα έλλειψη δεξιοτήτων και βασιζόμαστε αρκετά στην απόκτηση αυτών των δεξιοτήτων από το εξωτερικό. Για το λόγο αυτό, το νέο καθεστώς θεωρήσεων πρέπει να ανταποκρίνεται και σε αυτό το σκοπό» σημείωσε ο Τζόουνς.

«SOS» και για τα αυτόνομα όπλα

Βέβαια η έκθεση υπογραμμίζει και κάτι ακόμα: πως το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να αλλάξει τον ορισμό για τα αυτόνομα οπλικά συστήματα ώστε να ευθυγραμμιστεί η Βρετανία με άλλες χώρες.

Επί του παρόντος, ο βρετανικός στρατός ορίζει ως τέτοια όπλα αυτά που είναι «ικανά να κατανοήσουν υψηλότερου επιπέδου πρόθεση και κατευθυντήριες οδηγίες», προϋποθέσεις πολύ υψηλές που δεν συναντώνται σε αρκετά όπλα που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά. Αντιθέτως, άλλες χώρες ορίζουν τα εν λόγω όπλα ως αυτά που «μπορούν να επιλέξουν στόχους από μόνοι τους, χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση».

Τα Ηνωμένα Έθνη συζητούν επί του παρόντος αν πρέπει να τεθούν περιορισμοί στη χρήση των λεγόμενων «θανατηφόρων αυτόνομων όπλων». Ορισμένες εξέχουσες προσωπικότητες στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου Elon Musk και του Mustafa Suleyman, συνιδρυτή της DeepMind, της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης που ανήκει στην Alphabet Inc., υπέγραψαν μια διαμαρτυρία που ζητούσε μια αυστηρή απαγόρευση τέτοιων όπλων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider