Το ρωσικό αλουμίνιο στον δρόμο που χάραξε το ιρανικό πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ρωσικό αλουμίνιο στον δρόμο που χάραξε το ιρανικό πετρέλαιο

Στο δεκαπλάσιο εκτοξεύτηκε η τιμή του αλουμινίου μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα επιβληθούν κυρώσεις στη ρωσική United Co. Rusal, ενώ το αλουμίνιό της δεν θα γίνεται πλέον αποδεκτό στο London Metal Exchange, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο μετάλλων παγκοσμίως.

Η ακαριαία αντίδραση στις αγορές ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι ο ρωσικός γίγαντας αναλογεί στο 6% της παγκόσμιας παραγωγής αλουμινίου –ποσοστό αντίστοιχο του ιρανικού πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά. «Δεν θα τα καταφέρουμε χωρίς τη Rusal», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κόλιν Χάμιλτον, επικεφαλής Μετάλλων της BMO Capital Markets. «Χρειαζόμαστε τα ρωσικά μέταλλα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όταν ανάλογες κυρώσεις επιβλήθηκαν στο Ιράν τα έτη 2011-2012, οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας βυθίστηκαν κατά 46% το διάστημα 2011-2014, παρότι κάποιες ρωσικές και κινεζικές εταιρείες συνέχισαν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο.

Η Glencore επικαλέστηκε «ανωτέρα βία» για συμβόλαια 50.000 μετρικών τόνων που προσδιορίζουν ότι το μέταλλο θα είναι ρωσικό, αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος. Εν μέσω αβεβαιότητας για το μέλλον της Rusal, η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επεξεργάζεται διάφορα σενάρια με σκοπό να στηρίξει τη ρωσική εταιρεία που απασχολεί 60.000 εργαζομένους και αναλογεί στο 16% των εσόδων από το εξωτερικό.

Μια σκέψη είναι η παραγωγή της να μεταβιβαστεί σε εταιρεία που δεν υπόκειται στις αμερικανικές κυρώσεις, αν και ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλανόβ ξεκαθάρισε την Τετάρτη ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να αγοράσει ποσοστό της εταιρείας.

Κάποιοι διαπραγματευτές μετάλλων υποστηρίζουν ότι η Rusal θα πρέπει να κατευθύνει την παραγωγή της στις ασιατικές αγορές, υποδεικνύοντας συγκεκριμένα την Κίνα όπου η ζήτηση σημειώνει άνοδο. Ήδη, η ρωσική εταιρεία έχει ρωτήσει κάποιους πελάτες της αν μπορούν να την πληρώνουν σε ευρώ, αντί του δολαρίου, αν και οι συναλλαγές με την εταιρεία βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο.

«Φυσικά είναι δυνατή η παράκαμψη των κυρώσεων και το Ιράν έχει δείξει τον δρόμο, αν και η εμβέλεια ελιγμών είναι μικρή και το κόστος υψηλό», σημειώνει ο Ρώσος τραπεζίτης Όλεγκ Βούγκιν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider