Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πατάνε γκάζι και ρίχνουν το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πατάνε γκάζι και ρίχνουν το πετρέλαιο

Για το επόμενο επεισόδιο στο «σήριαλ» της ελεύθερης πτώσης του πετρελαίου έχουν ήδη αρχίσει να προειδοποιούν ολοένα και περισσότεροι αναλυτές.

Και μάλιστα αυτή τη φορά δεν διστάζουν να διαμηνύσουν πως μπορεί να μην υπάρχει ανάκαμψη, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας πως ο νέος γύρος διολίσθησης της τιμής του «μαύρου χρυσού» μπορεί να είναι πιο σφοδρός από κάθε άλλη φορά.

Αυτή τη φορά όμως η πτώση του πετρελαίου – εάν το σενάριο επιβεβαιωθεί – θα είναι διαφορετική και για έναν ακόμη λόγο. Όπως επισημαίνει, σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, πλέον έφτασε η ώρα για τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην αγορά των commodities (εμπορεύματα), να αρχίσουν να παρακολουθούν στενά τον κλάδο των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, Tesla και Chevy σχεδιάζουν να επικεντρωθούν περαιτέρω στις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που μπορούν να πιάσουν τελική ταχύτητα άνω των 320 χιλιομέτρων την ώρα, σε τιμή που δεν θα ξεπερνάει τις 30.000 δολάρια.

Ford, Volkswagen, Nissan, BMW, αλλά και κάθε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία του πλανήτη έχουν αρχίσει και ξοδεύουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην επόμενη γενιά αυτοκινήτων. Κατά πόδας τους ακολουθούν και οι τεχνολογικοί κολοσσοί, Apple and Google.

Και αυτό είναι ακριβώς το πρόβλημα για την αγορά πετρελαίου, ακόμη κι αν, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των χωρών του ΟΠΕΚ, μέχρι το 2040 το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν θα ξεπερνά το 1% των πωλήσεων αυτοκινήτου παγκοσμίως.

Πως ξεκίνησαν όλα…

Η ελεύθερη πτώση της τιμής του πετρελαίου ξεκίνησε το 2014, όταν άρχισε να μειώνεται κατακόρυφα η ζήτηση για «μαύρο χρυσό». Η παραγωγή πετρελαίου βρισκόταν στα ύψη, αλλά η αγορά δεν μπορούσε να υποστηρίξει την αυξημένη παραγωγή, σε όρους ζήτησης.

Λίγοι έβλεπαν τι θα επακολουθούσε…

Επανερχόμενοι στο σήμερα, ένα είναι το καίριο ερώτημα; Πόσο σύντομα μπορούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να ρίξουν στα «τάρταρα» την τιμή του πετρελαίου, καθώς θα μειωθεί η ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό;».

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι πως μόνο το 2015, οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 60% παγκοσμίως. Εάν η τάση αυτή διατηρηθεί, τότε η ζήτηση για πετρέλαιο μπορεί να μειωθεί σε επικίνδυνα επίπεδα, ακόμη και έως το 2023. Αυτή θα είναι η επόμενη μεγάλη κρίση για τον «μαύρο χρυσό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider