Ο Ρώσος που σόκαρε τον ποδοσφαιρικό κόσμο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Ρώσος που σόκαρε τον ποδοσφαιρικό κόσμο

Στον Ιβάν Σαββίδη, τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον αγώνα ΠΑΟΚ – ΑΕΚ και το μεγάλο ντιλ με την πώληση των εταιρειών του, αναφέρεται σε δημοσίευμά του πρακτορείο Bloomberg.

Το δημοσίευμα εξιστορεί τα συμβάντα με χρονολογική σειρά, λέγοντας «Όλα ξεκίνησαν στις 11 Μαρτίου, όταν ο Ρώσος επιχειρηματίας εισέβαλε με το περίστροφο στην τσέπη, σε αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος για να επιπλήξει τον διαιτητή που ακύρωσε ένα γκολ την τελευταία στιγμή. Πέντε μέρες αργότερα έγινε δισεκατομμυριούχος».

Ο 58χρονος Ιβάν Σαββίδης είπε εν συνεχεία ότι λυπάται πολύ για το περιστατικό το οποίο προκάλεσε καταδίκη από τη FIFA και αναμένεται να επιφέρει στην ίδια του την ομάδα, τον ΠΑΟΚ, αυστηρές ποινές.

Ωστόσο, σημειώνει το Blomberg, η επιχειρηματική συμφωνία που ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή, μάλλον αμβλύνει τα... επίχειρα από τα γεγονότα.

Η συμφωνία, ύψους 1,6 δισ. δολαρίων ή 90 δισ. ρουβλίων περιλαμβάνει την πώληση στην Japan Tobacco Inc. της εταιρείας του Σαββίδη, Donskoy Tabak.

Η εξαγορά γίνεται σε μια περίοδο που η Ρωσία αυστηροποιεί τους κανόνες για το κάπνισμα με την αύξηση φόρων στα τσιγάρα και την απαγόρευση πωλήσεων τσιγάρων σε μικρές ηλικίες. Όταν θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση ο Σαββίδης θα είναι πλουσιότερος κατά 1,7 δισ. δολάρια.

Το Bloomberg αναφέρει ότι ο Ιβάν Σαββίδης γεννήθηκε στη Ρωσία και μετά τη στρατιωτική του θητεία άρχισε να δουλεύει στην εταιρεία Don State Tobacco Factory.

Σπούδασε οικονομικά και κατά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πήρε τον έλεγχο της εταιρείας που ήταν ως τότε κρατική.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο επιχειρηματίας πρωτοπορούσε και ανακάλυπτε νέα προϊόντα. Χαρακτηριστικό είναι ότι εισήγαγε τσιγάρα με γεύσεις όπως ρούμι, ιρλανδικός καφές και κεράσι.

Το 30% των τσιγάρων που πουλά η Donskoy Tabak εξάγεται σε ξένες χώρες όπως η Αίγυπτος.

Η Donskoy Tabak ιδρύθηκε το 1857 και αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία της Ρωσίας, με έσοδα 278 δισ. δολάρια το περασμένο έτος.

Το 2003 μεταβίβασε την κυριότητα της εταιρείας του στη σύζυγό του.

Η Donskoy Tabak δεν είναι η μόνη εταιρεία που κατέχει ο κ. Σαββίδης, καθώς του ανήκει και βιομηχανία συσκευασίας κρέατος, η Atlantis-Paκ, η οποία είναι και η μεγαλύτερη της Ρωσίας σε αυτόν τον τομέα.

Ο κ. Σαββίδης πήρε το πλειοψηφικό πακέτο του ΠΑΟΚ το 2012 και αγόρασε και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ ένα χρόνο αργότερα.

Συνέχισε με εξαγορές media, ωστόσο δεν κατάφερε να αγοράσει το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Έλαβε τιμητικά την ελληνική υπηκοότητα το 2013 .

Την περασμένη εβδομάδα σόκαρε τους φιλάθλους, όταν περιστοιχισμένος από σωματοφύλακες και με ένα όπλο στην τσέπη μπήκε στον αγωνιστικό χώρο για να διαμαρτυρηθεί για την απόφαση του διαιτητή.

Στη συνέχεια ωστόσο ζήτησε συγγνώμη λέγοντας ότι δεν είχε κανένα δικαίωμα να μπει έτσι στο γήπεδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider