Η κάνναβη είναι ο νέος χρυσός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η κάνναβη είναι ο νέος χρυσός

Όπως αποδεικνύεται, πιο εύκολο είναι να χτυπήσει κανείς «φλέβα χρυσού» όταν το γυρνάει στο… πράσινο.

Αυτό σκέφτηκαν στο γυμναστήριο, ενώ έκαναν βάρη, ο πρώην επιχειρηματίας αιολικής ενέργειας Τζέι Βίλγαρ και ο φίλος του Τρέιβις Κανέλος και ίδρυσαν τη δική τους εταιρεία φαρμακευτικής κάνναβης. Όταν αποφάσισαν να μπουν στο χρηματιστήριο, οι σύμβουλοί τους πρότειναν να συνεργαστεί με τη Newstrike Resources, μια εταιρεία με έδρα τον Καναδά που δραστηριοποιούνταν στην εξόρυξη χρυσού –χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Πράγματι, η αντίστροφη εξαγορά από τη Βίλγαρ έδωσε νέα πνοή στη Newstrike. Παρότι δεν είχε έσοδα, η αξία της αποτιμήθηκε στα 612 εκατ. δολάρια και έγινε στόχος εξαγοράς, στη συνέχεια από την ανταγωνίστρια CanniMed Therapeutics τον Νοέμβριο, η οποία επίσης ασχολείται με τη φαρμακευτική κάνναβη.

Ο αριθμός των εταιρειών που στράφηκαν από τους κλάδους εξόρυξης και πετρελαίου/φυσικού αερίου στην καλλιέργεια της φαρμακευτικής κάνναβης στον Καναδά έχουν ξεπεράσει τις 40. Από αυτές, σχεδόν οι μισές ξεκίνησαν από τον κλάδο φυσικών πόρων και κατέληξαν στη μαριχουάνα μετά από συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Αισιοδοξούν οι επενδυτές

Η «έκρηξη» δημόσιων εγγραφών από εταιρείες που ασχολούνται με τη φαρμακευτική κάνναβη στον Καναδά είναι αποτέλεσμα της αισιοδοξίας που υπάρχει ότι θα νομιμοποιηθεί στη χώρα η χρήση της κάνναβης.

Την έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα τροφοδοτούν οι εκτιμήσεις ότι οι πωλήσεις κάνναβης για ατομική και ιατρική χρήση θα αγγίξουν τα 8 δισ. δολάρια έως το 2021, αν και διατυπώνονται έντονες ανησυχίες ότι οι εκτιμήσεις αυτές ίσως είναι υπερβολικές. Δεν είναι ακόμη γνωστό σε ποια επίπεδα θα τιμολογηθεί η κάνναβη στον Καναδά και πολλές από τις εταιρείες αυτές ακόμη δεν έχουν μπει στις πωλήσεις.

Το αποτέλεσμα ήταν τον Ιανουάριο οι «μετοχές της κάνναβης» να καταγράψουν απώλειες, μετά το ράλι που σημείωσαν στα τέλη του περασμένου έτους. Η μετοχή της Aurora Cannabis υπερτριπλασιάστηκε, ενώ η μετοχή της Aphria υπερδιπλασιάστηκε. Έκτοτε, όμως, οι μετοχές αυτές αντιμετωπίζονται ως «υπερτιμημένες και υπεραγορασμένες», όπως αναφέρει το σημείωα της BCMI Cannabis Report στις 31 Ιανουαρίου.

Οι αγορές επιχειρηματικών κεφαλαίων (venture) του Καναδά είναι γνωστά για την έντονη διάθεση ανάληψης κινδύνων που τις διακρίνει, γεγονός που αποδεικνύεται και από τους κανονισμούς που διέπουν τις δημόσιες εγγραφές, σημειώνει ο Κρις Ντάμας, συντάκτης της BCMI Cannabis Report. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πόση κάνναβη θα καταναλωθεί στη χώρα όταν νομιμοποιηθεί η χρήση της, ενώ πολλοί αναλυτές στηρίζουν την αγορά γιατί βλέπουν μια κερδοσκοπική ευκαιρία, χωρίς όμως να βλέπουν την ουσία του θέματος, σημειώνει ο Ντάμας.

«Ο τυχοδιωκτισμός των χρυσοθήρων είναι στο αίμα μας», καταλήγει ο Νταμάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider