Η «συνταγή» των hedge funds που άντεξαν το 2015

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η «συνταγή» των hedge funds που άντεξαν το 2015

Το 2015 ήταν μάλλον ένα άδοξο έτος για τα hedge funds, τα οποία συγκέντρωσαν επενδυτικά κεφάλαια «μόλις» 44 δισ. δολαρίων, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012.

Όπως επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Hedge Fund Research, την προηγούμενη χρονιά σημειώθηκε η υψηλότερη μεταβλητότητα στις αγορές σε βάθος δεκαετίας, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης στην Κίνα.

Το αποτέλεσμα ήταν τα περισσότερα funds να δουν τα κέρδη τους να μειώνονται ή να καταγράφουν ακόμη και ζημιές. Σημαντικό πλήγμα έχει επιφέρει στα χαρτοφυλάκια η συνεχιζόμενη πτώση της τιμής του πετρελαίου και των εμπορευμάτων, γενικότερα.

Δεν έλειψαν, ωστόσο, και οι «φωτεινές εξαιρέσεις». Πολλές τοποθετήσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα δικαίωσαν τους διαχειριστές που πέτυχαν το σωστό timing, ενώ δεν ήταν λίγες και οι ευκαιρίες για arbitrage σε μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης ή χαμηλής ρευστότητας που έφεραν «χρυσά» κέρδη στους διαχειριστές που τις εντόπισαν.

Ακόμη και πολλά από τα funds που δεν σημείωσαν ιδιαίτερα ικανοποιητικές αποδόσεις, ήταν αρκετά διαφοροποιημένα ώστε να προστατέψουν τους επενδυτές τους από «τα χειρότερα» –τα οποία δεν ήταν και λίγα τη χρονιά που πέρασε.

Στην έκθεση που συνέταξε η Hedge Fund Rankings για το 2015, τα hedge funds διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τα 50 funds με τις καλύτερες αποδόσεις και ενεργητικό άνω του 1 δισ. δολαρίων και τα 25 funds με τις καλύτερες αποδόσεις με ενεργητικό από 250 εκατ. έως 1 δισ. δολάρια. Η ταξινόμηση βασίζεται στα στοιχεία που έχει συλλέξει το Bloomberg.

Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψαν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα. Καταρχάς, τα hedge funds της Ασίας κατέγραψαν συνολικά καλύτερες αποδόσεις από τους ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Επίσης, ιδιαίτερα επιτυχημένες αποδείχθηκαν οι στρατηγικές επικέντρωσες σε κλάδους, με το fund ασφαλειών της Perceptive Advisors να αναδεικνύεται νικητής στην κατηγορία των funds με ενεργητικό άνω του 1 δισ. δολάρια.

Όπως δηλώνει αποκλειστικά στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Joseph Edelman, η επιλογή κλάδο του fund δεν περιορίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τους μετοχικούς τίτλους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένων επενδύσεων εκτός ΗΠΑ είναι το Ping Capital Management, που αναδείχθηκε στην κορυφή της λίστας των 25 εταιρειών με μεσαίας κατηγορίας ενεργητικό, το οποίο επικεντρώθηκε στις ευκαιρίες που παρουσιάζει η αγορά της Αργεντινής.

Η λίστα των 50 εταιρειών ανέδειξε, τέλος, τα funds στα οποία διαχειρίζονται τα χαρτοφυλάκια περισσότεροι από ένας διαχειριστές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Gabriel Plotkin που καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση της κατάταξης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider