InterContinental: Αλλάζουν στρατηγική και κερδίζουν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
InterContinental: Αλλάζουν στρατηγική και κερδίζουν

O όμιλος InterContinental θα επιστρέψει 1,5 δισ. δολάρια στους μετόχους με τη μορφή έκτακτου μερίσματος ύστερα από την πώληση των ξενοδοχείων στο Παρίσι και το Xόνγκ Κόνγκ πέρυσι. Το μέρισμα θα πληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2016 όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης των ξενοδοχειακών αλυσίδων Holiday Inn και Crowne Plaza σε σχετική ανακοίνωση την Τρίτη. Η επιχείρηση ανακοίνωσε επίσης αύξηση 10% στη διανομή των μερισμάτων στα 85 σεντς ανά μετοχή και ότι τα λειτουργικά κέρδη από μη επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες για το 2015 σημείωσαν άνοδο 4% στα 680 εκατ. δολάρια. Η εξέλιξη αυτή ξεπέρασε την αρχική εκτίμηση για 674 εκατ. δολάρια που είχαν κάνει 13 αναλυτές του Bloomberg.

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του ομίλου, Richard Solomons, «παρά την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, οι προοπτικές για την ξενοδοχειακή βιομηχανία παραμένουν καλές και η δυναμική του επιχειρηματικού μας μοντέλου μας δίνει τη δυνατότητα να προτείνουμε αύξηση της τάξης του 10% στα μερίσματα.

Οι μετοχές σημειώνουν άνοδο 4,7% στα 36 δολάρια.

Ο όμιλος ο οποίος διαθέτει 727.000 δωμάτια σε 100 χώρες θα χάσει την «πρωτιά» του ως τη μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα στον κόσμο καθώς τα ηνία περνούν στη Marriott International η οποία ολοκληρώνει την εξαγορά των Starwood Hotels & Resorts. H ΙnterContinental με έδρα το Denham πιέζεται να συνάψει συμφωνίες με επιχειρήσεις του κλάδου ακολουθώντας την τάση των επιχειρήσεων να ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να μειώσουν τα κόστη τους και να καταφέρουν να ανταγωνιστούν τα online ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Οι επενδυτές ξόδεψαν 85 δισ. δολάρια για τέτοιου είδους συμφωνίες πέρυσι, 50% περισσότερα από ό,τι το 2014.

Πέρυσι ο όμιλος πούλησε το Intercontinental στο Χόνγκ Κονγκ για 938 εκατομμύρια δολάρια και το Le Grand hotel στο Παρίσι για 364 εκατομμύρια δολάρια ακολουθώντας μια στρατηγική πώλησης ξενοδοχειακών μονάδων προκειμένου να επικεντρωθεί στη διαχείριση, την ενοικίαση (leasing) και τη δικαιόχρηση (franchising) αντί να έχει την ιδιοκτησία αυτών.

Σε άνοδο η τουριστική βιομηχανία

H Ιntercontinental θα προχωρήσει σε εξαγορές αν καταφέρει να βρει επιχειρήσεις που μπορούν να αναβαθμίσουν το χαρτοφυλάκιό της, σημειώνει ο Solomons σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg την Τρίτη. Η επιχείρηση τείνει πιο πολύ από το να κάνει μεγάλης κλίμακας συναλλαγές να ακολουθήσει άλλου τύπου στρατηγική όπως ήταν για παράδειγμα η εξαγορά των boutique ξενοδοχείων Kimpton έναντι 430 εκατομμυρίων δολαρίων που πραγματοποίησε πέρυσι.

Ο όμιλος εκμεταλλεύεται την αυξανόμενη ζήτηση σον τουριστικό κλάδο, ειδικά σε περιοχές όπως είναιοι ΗΠΑ όπου πραγματοποιείται και το 50% των πωλήσεών του. Τα λειτουργικά κέρδη από τη συγκεκριμένη αγορά σημείωσαν άνοδο 9,7% στα 597 εκατ. δολάρια.

Το τέταρτο τρίμηνο, οι πετρελαιοπαραγωγές πολιτείες χτυπήθηκαν από την πτώση της τιμής της ενέργειας, σημειώνει ο Οικονομικός Διευθυντής της InterContinental, Paul Edgecliffe-Johnson. Τα δωμάτια σε αυτές τις πολιτείες αντιπροσωπεύουν περίπου το 14% των συνολικών πωλήσεων στις ΗΠΑ και αυτή η τάση δείχνει ότι θα συνεχιστεί στους επόμενους μήνες, προσθέτει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider