Στερεύουν από εργαζόμενους τα ξενοδοχεία της Πορτογαλίας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στερεύουν από εργαζόμενους τα ξενοδοχεία της Πορτογαλίας

Έλλειψη καταρτισμένου στον τουρισμό προσωπικού αντιμετωπίζει η Πορτογαλία τον τελευταίο καιρό, μετά την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας αλλά και τουριστικής κίνησης.

Η άνθιση του τουρισμού έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να βρούμε προσωπικό για τα ξενοδοχεία μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Στερν, ο οποίος άνοιξε το πρώτο ξενοδοχείο του σε ένα μικρό ψαροχώρι στο νοτιοδυτικό άκρο της Πορτογαλίας το 2010 και σήεμρα έχει τέσσερα ξενοδοχεία στην Πορτογαλική χώρα.

Τότε δεν είχαμε κανένα πρόβλημα να βρούμε εργαζόμενους παρότι έπρεπε να μετακομίσουν στο μικρό χωριό. Το μόνο που έπρεπε να κάνεις ήταν να επισκεφτείς μερικές σχολές τουριστικών επαγγελμάτων να βάλεις μια αγγελία και σύντομα είχες πολλά βιογραφικά να εξετάσεις. Με την οικονομία γονατισμένη από την κρίση και δεκάδες ξενοδοχεία να βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας η εξεύρεση εργαζομένων με υψηλά προσόντα και σε προσιτές τιμές ήταν εύκολη υπόθεση.

Καθώς η Πορτογαλία προετοιμάζεται για την φετινή τουριστική της έκρηξη, οι άνθρωποι της εν λόγω βιομηχανίας ανησυχούν για την δυνατότητά τους να ανταπεξέλθουν στην συνεχώς αυξανόμενη εισροή των επισκεπτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από πέρυσι η τουριστική κίνηση κατέγραψε νέο ρεκόρ με 20,6 εκατομμύρια επισκέπτες, δύο φορές ο πληθυσμός τα χώρας. Υποβοηθούμενη από την τουριστική αυτή ανάπτυξη η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 2,7%, τον υψηλότερο ρυθμό από το 2000. Παράλληλα καταγράφηκε και μείωση της ανεργίας η οποία έφτασε στο 8,1% το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, από το 17,5% που ήταν το 2013.

Βασικές θέσεις εργασίας

Ενώ η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας αποτελεί καλή είδηση ​​για τους πορτογάλους εργαζόμενους, έχει αφήσει κάποιους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων απογοητευμένους κατά την αναζήτηση προσωπικού. Η εν λόγω εργασιακή κρίση κινδυνεύει να επιβαρύνει το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας η οποία εισφέρει το 17% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας και προσφέρει μία στις πέντε θέσεις εργασίας των πορτογάλων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού.

«Μπορούμε να βρούμε διευθυντές αλλά δυσκολευόμαστε να βρούμε ανθρώπους για τις βασικές εργασίες μια ξενοδοχειακής μονάδας» τονίζει ο Ραούλ Μάρτινς, επικεφαλής της Ένωσης Ξενοδοχείων Πορτογαλίας, που αντιπροσωπεύει περίπου 600 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Ο Μάρτινς, ο οποίος διατελεί επίσης πρόεδρος της αλυσίδας ξενοδοχείων Altis, εκτιμά ότι υπάρχει έλλειμμα περίπου 40.000 εργαζομένων για ξενοδοχεία. Ωστόσο μέρος του προβλήματος ενδέχεται να αποτελούν και οι χαμηλοί μισθοί - η Πορτογαλία είναι η φθηνότερη χώρα της Δυτικής Ευρώπης μετά τη Μάλτα από πλευράς ωριαίου κόστους εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε η Eurostat.

Την ώρα που τα έσοδα και ο αριθμός των τουριστών είναι σε υψηλά επίπεδα, ο μέσος καθαρός μισθός των εργαζομένων σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και λοιπά επαγγέλματα του κλάδου αυξήθηκε μόλις 7,7% την περίοδο 2011-2017 φτάνοντας τα 632 ευρώ το μήνα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής της Πορτογαλίας. Ο ελάχιστος βασικός μισθός φτάνει τα 580 ευρώ το μήνα.

Άνοιγμα Ξενοδοχείων

Το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί το προσεχές διάστημα καθώς δεκάδες νέα καταλύματα αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους τα επόμενα χρόνια.

Ο μεγαλύτερος ξενοδοχειακός όμιλος της χώρας, Pestana Hotel Group, ανακοίνωσε τον Ιανουάριο ότι σκοπεύει να επενδύσει 200 ​​εκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία 20 νέων μονάδων μέχρι το 2020. Και δεν είναι ο μόνος. Ο αριθμός των νέων ξενοδοχείων στην Πορτογαλία αυξήθηκε κατά 37% την περίοδο 2011-2017 σε 1.945 μονάδες, σύμφωνα με την Deloitte.

Ο ήλιος, η θάλασσα και το γκολφ έχουν κάνει την Πορτογαλία ελκυστική για τους τουρίστες ενώ ενισχύεται κι από τις πολιτικές αναταραχές που σημειώθηκαν από το 2011 κι έπειτα σε άλλους παραδοσιακούς ηλιόλουστους προορισμούς όπως η Τυνησία και η Αίγυπτος.

Οι αφίξεις ενισχύθηκαν κι από αερομεταφορείς χαμηλού κόστους όπως η EasyJet Plc και η Ryanair Holdings Plc, οι οποίες μετέτρεψαν την χώρα σε κόμβο.

«Εισαγωγή» εργαζομένων

Η εν λόγω άνθιση του τουρισμού μάλιστα δείχνει να μην ικανοποιεί την χώρα η οποία διεξάγει καμπάνιες για την προσελκύσει κι άλλων επισκεπτών τόσο κατά την υψηλή όσο και κατά την χαμηλή περίοδο.

«Παρότι γίνονται προσπάθειες για κατάρτιση όλο και περισσότερων πορτογάλων, σε μια χώρα με χαμηλή πληθυσμιακή ανάπτυξη, για να αυξηθεί ο αριθμός των εργαζομένων θα πρέπει να έρθει και κόσμος από το εξωτερικό», δήλωσε ο Στέρν, ιδιοκτήτης των ξενοδοχείων Martinhal. Τον Φεβρουάριο, ο Στερν και το προσωπικό της πραγματοποίησαν παρουσιάσεις σε δεκάδες φοιτητές τουριστικών σχολών που επισκέπτονταν την Πορτογαλία από τις Η.Π.Α.

«Η αγορά εργασίας είναι ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας που δεν μπορεί απλά να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται. Κάνουμε βήματα για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αλλά αν αποτύχουμε στην παροχή υπηρεσιών θα καταστρέψουμε όλες τις προσπάθειες που μέχρι τώρα έχουν γίνει».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider