Internet από το διάστημα ετοιμάζει η SpaceX

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Internet από το διάστημα ετοιμάζει η SpaceX

Όταν ο Elon Musk από την SpaceX εκτόξευσε δύο δορυφόρους στο διάστημα την προηγούμενη εβδομάδα μπήκε σε έναν αγώνα στον οποίο επιδίδονται και πολλοί άλλοι ονειροπόλοι. Εκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί στην αναζήτηση τρόπων παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών από τη χαμηλή γήινη τροχιά. Οι εταιρείες Globalstar και Iridium Communications ήρθαν αντιμέτωπες με τη χρεοκοπία αλλά επιμένουν ενώ άλλη μια προσπάθεια έπεσε στο κενό παρά το γεγονός ότι είχε την υποστήριξη του Bill Gates, της Boeing και άλλων.

Αυτό ωστόσο δεν αποθάρρυνε πολλά venture capital να επενδύσουν χρήματα στην προσπάθεια να βρεθεί τρόπος να εξυπηρετηθούν οι χρήστες των ευρυζωνικών συνδέσεων συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στις παραδοσιακές υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας.

Ο Roger Ruch, πρόεδρος της TelAstra, συμβουλευτικής εταιρείας με έδρα στην Καλιφόρνια, σημειώνει σχετικά με αυτή την τάση ότι «τίποτα δεν έχει αλλάξει εκτός από τα επίπεδα της υστερίας και των μη ρεαλιστικών προσδοκιών».

Τόσο η εταιρεία του Musk, η Space Exploration Technologies όσο και η OneWeb του Greg Wyler’s και η καναδική Telesat, συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που έχον ζητήσει από την FCC άδεια για να προσφέρουν διαδικτυακές υπηρεσίες χρησιμοποιώντας δορυφόρους.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Rusch, οι τεχνικές δυσκολίες που υπάρχουν, είναι αποθαρρυντικές. Τα συστήματα χαμηλής γήινης τροχιάς απαιτούν περίπλοκα λογισμικά για να λειτουργήσουν οι συστοιχίες δορυφόρων και πολύ προηγμένης τεχνολογίας δέκτες στη γη, οι οποίοι θα μπορούν να συντονιστούν με τους δορυφόρους. Τα κόστη γρήγορα ξεπέρασαν τα αντίστοιχα εκείνων που απαιτούνται για την κατασκευή μικρότερων συστημάτων.

Η Βοeing αναζητά έγκριση για 60 δορυφόρους και η FFC πέρυσι έδωσε έγκριση στην OneWeb προκειμένου να εξυπηρετήσει την αμερικανική αγορά με τη χρήση 720 δορυφόρων οι οποίοι έχουν λάβει άδεια από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το πρόγραμμα της Space περιλαμβάνει 4.425 δορυφόρους αλλά έχει κάνει αίτηση και για άλλους 7.518. Ο επικεφαλής της FCC, Ajit Pai υποστηρίζει την πρόταση καθιστώντας πιο εύκολη την έγκρισή της.

Οι σχεδιασμοί αυτοί για νέες δορυφορικές «εγκαταστάσεις» ξεπερνούν κατά πολύ τον αριθμό των δορυφόρων που διαχειρίζονται όλα τα κράτη μαζί και ο οποίος έφθανε τους 1.738 μέχρι τον προηγούμενο Αύγουστο.

Οι δύο δορυφόροι που τοποθετήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα αποτελούν δοκιμές, όπως επεσήμανε ο John Taylor, εκπρόσωπος της SpaceX. «Ακόμη και αν αυτοί οι δορυφόροι λειτουργήσουν όπως έχει σχεδιαστεί, εξακολουθούμε να έχουμε σημαντικές τεχνικές δουλειές να κάνουμε», σημειώνει και συμπληρώνει ότι αυτό το σύστημα θα προσφέρει πρόσβαση σε Ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων σε ανθρώπους που ζουν σε πιο αραιοκατοικημένες περιοχές.

Οι δορυφόροι έχουν γίνει ελαφρύτεροι και φθηνότεροι, υπογραμμίζει ο Stroup και προσθέτει ότι «έχουμε ξεπεράσει το πειραματικό στάδιο. Προχωράμε στα συστήματα της επόμενης γενιάς».

Οι δορυφόροι έχουν περισσότερες δυνατότητες και αυτό εν μέρει οφείλεται στη χρήση υψηλότερων συχνοτήτων, οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν περισσότερα δεδομένα, σημειώνει ο Tim Farrar από την TMF Associates, σε μια συνέντευξη. Οι τερματικοί σταθμοί εδάφους, οι κεραίες γίνονται επίσης μικρότερες και φθηνότερες.

Αυτοί οι οραματιστές-καινοτόμοι θα χρειαστεί να ανταγωνιστούν με τους υπάρχοντες προμηθευτές όπως είναι η εταιρεία Iridium η οποία ανανεώνει το στόλο των 66 δορυφόρων.

«Για εμένα, το εγχείρημα δεν πρέπει να απαντά μόνο στο ερώτημα, αν αυτό που κατασκευάζεται μπορεί να λειτουργήσει αλλά και στο εάν θα γίνει απόσβεση των κεφαλαίων», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Immarsat, Rupert Pearce.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider