Οι ευρωπαίοι γιατροί εγκαταλείπουν τη Βρετανία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ευρωπαίοι γιατροί εγκαταλείπουν τη Βρετανία

Χωρίς ακόμη να έχουν ανακοινωθεί οι λεπτομέρειες του Brexit που αφορούν τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο, ο αριθμός των γιατρών που «μετανάστευαν» από χώρες της ΕΕ στη Βρετανία έχει μειωθεί 9% το 2017. Μόλις 3.458 νέοι γιατροί από χώρες της ΕΕ εγράφησαν στου ιατρικούς συλλόγους της χώρας, 26% λιγότεροι από το 2014, που ήταν η χρονιά με τα υψηλότερα ποσοστά.

Οι γιατροί που σκέφτονταν να εργαστούν στη Βρετανία εκτιμούν ότι η κατάσταση «μόνο χειρότερη μπορεί να γίνει», μετά την απόφαση της χώρας για έξοδο από την Ευρωζώνη. Και ξεκάθαρη απάντηση δεν υπάρχει παρά τις δεσμεύσεις της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η εκστρατεία για την έξοδο από την ΕΕ, ανέφερε ότι 450 εκατομ. ευρώ κάθε εβδομάδα θα επενδύονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας (NHS), κάτι που χαρακτηρίστηκε «δυνητικά παραπλανητικό» από την Εθνική Στατιστική Αρχή της χώρας. Πόσο μάλλον όταν η ανακατανομή από την απελευθέρωση του προϋπολογισμού που χρησιμοποιούνταν για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ δεν έτυχε ποτέ τη στήριξη της κυβέρνησης.

Το NHS έχει την ανάγκη περισσότερων γιατρών και σε μεγάλο βαθμό είχα βασιστεί σε γιατρούς από άλλες χώρες για να καλύψει τα κενά σε προσωπικό.

Περίπου το 10% των γιατρών στην Αγγλία προέρχονται μόνο από χώρες της ΕΕ. Μελέτη που δημοσιεύτηκε πέρυσι, αναφέρει ότι χρειάζονται 190.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2027 για να καλυφθεί η ζήτηση και το Brexit μόνο να επιδεινώσει της κατάσταση θα μπορούσε. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού αρνήθηκε να σχολιάσει την κατάσταση και να απαντήσει σε ερωτήσεις του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Η υψηλή ποιότητα επιστημονικής έρευνας και η δυνατότητα εργασίας και διαβίωσης χωρίς βίζα, κατέστησαν εύκολη και ελκυστική τη μετακίνηση ευρωπαίων γιατρών στη Βρετανία, δήλωσε ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής πολιτικής υγείας στην Σχολή Οικονομικών Επιστημών του Λονδίνου. «Η αμοιβή δεν είναι απαραιτήτως και η καλύτερη και το επίπεδο διαβίωσης σε άλλες χώρες είναι πολύ οικονομικότερο. Πλέον οι γιατροί βρίσκουν πιο ελκυστικές τις σκανδιναβικές χώρες και τη Γερμανία από τη Βρετανία», δήλωσε ο ίδιος.

Ο αριθμός των γιατρών μειώθηκε δραματικά το 2015, τη χρονιά που ο πρώην πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε ανακοίνωση τα σχέδιά του για το δημοψήφισμα της εξόδου της χώρας από την ΕΕ. Κι αυτό συνέβη διότι οι γιατροί κάνουν μακροπρόθεσμα σχέδια για την καριέρα τους, λόγω της φύσης της ερευνητικής τους εργασίας.

Και δεν είναι μόνο οι γιατροί. Το NHS ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι 10.000 εργαζόμενoi από την Ευρωζώνη, μεταξύ των οποίων νοσηλευτές, γιατροί και προσωπικό νοσοκομείων, έχει ήδη παραιτηθεί. Όπως αναφέρει ο Guardian, υπάρχει πολιτική βούληση να αναλάβουν την κάλυψη των κενών φοιτητές ιατρικής.

«Θα είναι δύσκολο η Βρετανία να βρει λύση ώστε να ξεπεράσει τον σύνθετο ζήτημα των ελλείψεων του NHS σε συνδυασμό με το Brexit», εκτιμά ο κ. Μόσιαλος. Ακόμη και τα πανεπιστήμια να εισάγουν περισσότερους φοιτητές, θα χρειαστεί τουλάχιστον δέκα χρόνια για να καλυφθεί το κενό, λέει ο ίδιος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider