Ποιες μετοχές λατρεύουν και ποιες ξορκίζουν οι επενδυτές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποιες μετοχές λατρεύουν και ποιες ξορκίζουν οι επενδυτές

Κάθε μεγάλος επενδυτής που σέβεται τον εαυτό του οφείλει να συντάσσει τον δικό του «κατάλογο» με τις πιο «αγαπημένες» αλλά και πιο «μισητές» μετοχές, ώστε να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που κινείται αλλά και πως μπορεί να προφυλαχθεί από τις «καταιγίδες» των διεθνών αγορών.

Όπως επισημαίνει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, την ώρα που οι διεθνείς αγορές έχουν επιδοθεί σε έναν νέο γύρο αναταραχών, κάθε επενδυτική «λίστα» με τις προτιμώμενες και μη προτιμώμενες μετοχές φαντάζει εξαιρετικά χρήσιμη.

Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της Bank of America Merrill Lynch, στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου έχουν σημειωθεί μεγάλες μεταβολές στα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που «κινούν τα νήματα» στην αμερικανική αγορά.

«Στον πυρήνα των βασικών αλλαγών συμπεριλαμβάνεται η αύξηση της έκθεσης στη μετοχή της Amazon», σχολιάζουν, μεταξύ άλλων, οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας. Πλην της Amazon, στη λίστα των «αγαπημένων» μετοχών των επενδυτών φιγουράρουν επίσης οι μετοχές της Blackstone, της NXP Semiconductor, της Visa και της Alphabet.

Στον αντίποδα, οι μετοχές εκείνες για τις οποίες δεν θέλουν ούτε… λέξη να ακούν οι επενδυτές είναι της Exxon Mobile, της Microsoft, της Apple, της Johnson & Johnson και της AT&T.

Κι όμως η προτίμηση των επενδυτών σε μια μετοχή δεν συνοδεύεται απαραίτητα από τις ισχυρές της επιδόσεις. Ακόμη κι αν η Αmazon είναι η «αγαπημένη» μετοχή των επενδυτών, δεν αλλάζει το γεγονός ότι από την αρχή του έτους μετρά απώλειες 23%. Ομοίως και η μετοχή της Apple, καθώς, ακόμη κι οι επενδυτές της γυρίζουν την πλάτη, εκείνη έχει κατορθώσει να ξεχωρίζει μεταξύ των εισηγμένων στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq.

Ανεξαρτήτως όμως των επιλογών και προτιμήσεων του εκάστοτε επενδυτή, η πλειοψηφία των παραγόντων της αγοράς έχει αντιληφθεί πως η τρέχουσα συγκυρία είναι δύσκολη για τις μετοχές.

Σε επίπεδο κλάδων, ενέργεια, υγεία και χρηματοπιστωτικός τομέας είναι οι μεγάλοι χαμένοι του 2016 – μέχρι στιγμής – αφού πρόκειται για τους κλάδους εκείνους στους οποίους αρνούνται να τοποθετηθούν οι επενδυτές.

Για τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας, οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch συγκέντρωσαν στοιχεία και επενδυτικά χαρτοφυλάκια από τα μεγαλύτερα αμερικανικά funds, με συνολικά υπό διαχείριση assets που ξεπερνούν τα 11 τρισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider