Το «μυστικό» εργοστάσιο καταστροφής των iPhones

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το «μυστικό» εργοστάσιο καταστροφής των iPhones

Ένα από τα μυστικά εργοστάσια που καταστρέφουν τα iPhones, iPads και iMacs βρίσκεται στο Χόνγκ-Κόνγκ και φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο. Η Apple καταστρέφει τα προϊόντα της με τον ίδιο προσεκτικό τρόπο που τα δημιουργεί.

Η μονάδα είναι μία από τις λίγες που βρίσκονται διασκορπισμένες σε όλο τον κόσμο για να καταστρέψει και κατόπιν να ανακυκλώσει τα iPhones και διαδικασία υπόκειται σε αυστηρές προδιαγραφές και μυστικότητα προκειμένου να αποσυναρμολογηθούν τα εξαρτήματα. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται ότι τίποτα δεν πάει χαμένο.

Η Apple έχει πουλήσει πάνω από 570 εκατομμύρια iPhones από τη στιγμή που ο Steve Jobs αποφάσισε να «ξαναδημιουργήσει το τηλέφωνο», εννέα χρόνια νωρίτερα. Η Apple δεν γνωρίζει πόσα από εκείνα τα κινητά κυκλοφορούν ακόμη στην αγορά, στα χέρια του δεύτερου, τρίτου ή τέταρτου ιδιοκτήτη τους ή ακόμη και ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι, ωστόσο θέλει να εξασφαλίσει ότι αυτά που καταλήγουν στις χωματερές είναι ελάχιστα.

Αυτή είναι και η βασική αποστολή της συγκεκριμένης μονάδας στο βιομηχανικό πάρκο του Χόνγκ Κόνγκ στην περιοχή Γουέν Λόνγκ η οποία ανήκει στην ανάδοχο κατασκευάστρια εταιρεία της Apple, Li Tong Group. Παρά το γεγονός ότι και άλλες πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως είναι η HP, Huawei, Amazon και η Microsoft ακολουθούν πρωτόκολλα για τις μεθόδους καταστροφής και ανακύκλωσης των προϊόντων τους, εκείνο της Apple είναι το πιο αυστηρό και λεπτομερές, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι άνθρωποι που εμπλέκονται στη διαδικασία.

«Πιστεύω ότι αυτό είναι και εκείνο που ο κόσμος περιμένει από εμάς, νομίζω ότι οι πελάτες μας έχουν θέσει ψηλά «τον πήχη», αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρείας για θέματα περιβάλλοντος, Lisa Jackson και συμπληρώνει ότι «πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία καθώς τα εξαρτήματα των προϊόντων είναι απίστευτα περίπλοκα».

Στις επιχειρήσεις ανακύκλωσης ηλεκτρονικών είθισται να ανακυκλώνεται το 70% (κατά βάρος) των συσκευών που παρήχθησαν επτά χρόνια νωρίτερα. Όπως σημειώνει η Jackson, η Apple το ξεπερνά αυτό το ποσοστό και φθάνει το 85% συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων προϊόντων που δεν είναι της Apple και τα έχουν φέρει οι πελάτες.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συλλέξει από όλο τον κόσμο και να καταστρέψει πάνω από 9 εκατομμύρια iPhone 3GS, τα οποία είναι μοντέλα του 2009. Και αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι οι πωλήσεις των iPhones σκαρφάλωσαν στις 15 εκατομμύρια μονάδες κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, η καταστροφή και ανακύκλωση των προϊόντων της Apple είναι μια επιχειρηματική δράση που γνωρίζει ιδιαίτερη ανάπτυξη.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, το 2014 συνέλλεξε πάνω από 40.00 τόνους από ανακυκλωμένες συσκευές συμπεριλαμβανομένων και υλικών όπως είναι ο χάλυβας, σε ποσότητες που είναι ικανές να χτιστούν 100 μίλια σιδηροδρομικών γραμμών.

Η διαδικασία ξεκινά από τα εκατοντάδες καταστήματα της εταιρείας σε όλο τον κόσμο στο φυσικό χώρο ή online όπου η επιχείρηση προσφέρει πιστοποιητικά δώρου για να δελεάσει τους ιδιοκτήτες των iPhones να ξαναπουλήσουν τις συσκευές τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider