Έρχεται πιο κοντά το τέλος του QE

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχεται πιο κοντά το τέλος του QE

Οι οικονομολόγοι πλέον θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα τερματίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων νωρίτερα απ΄ ότι αρχικά αναμενόταν, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι περισσότερα μέλη της κεντρικής τράπεζας αναμένουν επιτάχυνση του πληθωρισμού.

Αν και κανείς δεν περιμένει κάποια απόφαση στην συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που είναι προγραμματισμένη στις 25 Ιανουαρίου, οι μισοί συμμετέχοντες σε έρευνα του Boomberg πρόβλεπουν ότι μέχρι τον Ιούνιο ο Μάριο Ντράγκι θα έχει ανακοινώσει την ημερομηνία τερματισμού των αγορών ομολόγων. Στην αντίστοιχη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί τον προηγούμενο μήνα αντίστοιχη θέση είχε εκφράσει μόλις το 38% των συμμετεχόντων.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα αυξηθεί για πρώτη φορά στο -0,25% το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Σήμερα το επιτόκιο βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό του -0,4%.

Οι εκτιμήσεις αυτές οφείλονται στο ότι ολοένα και περισσότεροι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φαίνεται να αναγνωρίζουν πως η πιο δυνατή οικονομική ανάπτυξη της τελευταίας δεκαετίας που καταγράφεται αυτή την στιγμή στην Ευρωζώνη σύντομα θα ενισχύσει τον πληθωρισμό. Στον αντίποδα, άλλοι αξιωματούχοι εκφράζουν τον προβληματισμό τους σχετικά με την δύναμη του ευρώ.

Οι δηλώσεις από αξιωματούχους της ΕΚΤ που θέλουν να «ξεμπερδεύουν» με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης έχουν κυριαρχήσει στον δημόσιο διάλογο τους τελευταίους μήνες με χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές του Ιβ Μερς και τους Γενς Βάιντμαν. Ακόμη και ο Μπενουά Κέρε, ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες του QE δήλωσε ότι υπάρχει μια «σοβαρή πιθανότητα» η επέκταση του προγράμματος μέχρι τον Σεπτέμβριο να είναι η τελευταία.

Ένα ξεκάθαρο σημάδι αυτής της αλλαγής τάσης που εμφανίζεται στο 25μελές συμβούλιο της ΕΚΤ, είναι τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου που αποκάλυψαν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα αναθεωρήσει την «γλώσσα πολιτικών» της στις αρχές του έτους. Η δημοσίευση των πρακτικών έσπρωξε στο υψηλότερο σημείο του από τα τέλη του 2014.

Τα κέρδη του ευρώ προκαλούν προβληματισμό σε κάποιους αξιωματούχους. Ο αντιπρόεδρος Βιτώρ Κονστάντσιο αλλά και μέλη του διοικητικού συμβουλίου έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα για τους κινδύνους που κρύβει ένα δυνατό ευρώ στον στόχο για πληθωρισμό «κάτω αλλά κοντά στο 2%».

Η αύξηση των μισθών στην Ευρωζώνη μπορεί πλέον να μην είναι πλέον ανασταλτικός παράγοντας για την αύξηση του πληθωρισμού, αλλά σίγουρα δεν βοηθά κιόλας. Περισσότεροι από τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν ότι οι αυξήσεις μισθών θα είναι χαμηλότερες από το άθροισμα του πληθωρισμού και της αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας που αποτελεί και την καλή πρακτική. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι προβλέπουν ότιη καταναλωτική δαπάνη θα επιταχυνθεί στο 1,8% το δεύτερο μισό του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider