Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα μείωση του επιτοκίου καταθέσεων της κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας (στο -0,4% από -0,3%) στις 10 Μαρτίου.

Οι αναλυτές αναμένουν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, κρίνοντας από τον ρυθμό, με τον οποίο οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης υποχωρούν σε νέα χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, η αξία των ομολόγων με αποδόσεις χαμηλότερες από το -0,3% αυξήθηκαν περισσότερο από ένα τρίτο, σε τουλάχιστον 1,22 τρις. δολάρια, από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 21 Ιανουαρίου, όταν ο Mario Draghi έστειλε το μήνυμα ότι μπορεί να υπάρξουν νέα μέτρα χαλάρωσης.

H ΕΚΤ αγοράζει μόνο ομόλογα με αποδόσεις ίδιες ή υψηλότερες από το επιτόκιο καταθέσεων της και επομένως τα ομόλογα με αποδόσεις κάτω του -0,3% μπορούν να γίνουν επιλέξιμα για αγορά από την κεντρική τράπεζα, μόνο αν μειωθεί το επιτόκιο καταθέσεων.

O Mario Draghi, δήλωσε, τη Δευτέρα στο Ευρωκοινοβούλιο ότι οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και η αναταραχή στις αγορές πιθανόν να ωθήσουν την ΕΚΤ να λάβει μέτρα για την αύξηση του πληθωρισμού και την τόνωση της οικονομίας.

Μία μείωση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας τον Μάρτιο είναι σχεδόν βέβαιη, σύμφωνα με τα προθεσμιακά συμβόλαια. Μία τέτοια κίνηση, αν γινόταν σήμερα, θα καθιστούσε επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ ομόλογα αξίας περίπου 400 δισ. δολαρίων, με βάση τον δείκτη κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης που καταρτίζει το Bloomberg.

Η απόδοση των 2ετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησε στο χαμηλό επίπεδο - ρεκόρ του -0,557% στις 11 Φεβρουαρίου. Οι αποδόσεις για τα αντίστοιχης διάρκειας ομόλογα της Γαλλίας, Ισπανίας και του Βελγίου μειώθηκαν επίσης σε αρνητικό έδαφος. Το μέσο διατραπεζικό επιτόκιο για κεφάλαια μίας ημέρας (Eonia) μειώνεται αντίστοιχα με τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και τα προθεσμιακά επιτόκια σηματοδοτούν μία μείωση κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας του επιτοκίου καταθέσεων τον Μάρτιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider