Ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στην ιστορία βρέθηκε στο Λεσότο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στην ιστορία βρέθηκε στο Λεσότο

Ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στην ιστορία βρέθηκε στο ορεινό βασίλειο του Λεσότο στη νότια Αφρική.

Η εταιρεία εξόρυξης Gem Diamonds βρήκε τον λίθο των 910 καρατίων, μεγέθους όσο δύο μπάλες του γκολφ, στο ορυχείο του Λετσένγκ. Πρόκειται για διαμάντι τύπου IIa, που σημαίνει ότι έχει ελάχιστα ή καθόλου άτομα αζώτου στη δομή του. Είναι ένα από τα ακριβότερα στον κόσμο και το πέμπτο μεγαλύτερο που βρέθηκε ποτέ.

Ο ορυχείο του Λετσένγκ είναι διάσημο για το μέγεθος και την ποιότητα των διαμαντιών που παράγει και έχει την υψηλότερη μέση τιμή πώλησης στον κόσμο. Η Gem πούλησε έναν λίθο των 357 καρατίων έναντι 19,3 εκατ. δολαρίων το 2015 και το 2006 είχε βρει το διαμάντι Lesotho Promise των 603 καρατίων.

«Αυτό το εξαιρετικό, κορυφαίας ποιότητας διαμάντι είναι το μεγαλύτερο που έχει εξορυχθεί μέχρι σήμερα και αποδεικνύει την αξεπέραστη ποιότητα του ορυχείου στο Λετσένγκ», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κλίφορντ Έλφικ. «Πρόκειται για μία μεγάλη στιγμή για όλους τους υπαλλήλους και τους μετόχους της Gem Diamonds, καθώς και για την κυβέρνηση του Λεσότο, συνεργάτη μας στο ορυχείο του Λετσένγκ».

Η Gem δεν αναφέρθηκε στο πώς θα πουλήσει το διαμάντι ή τι θα μπορούσε να αξίζει. Η αξία του θα καθοριστεί από το μέγεθος και την ποιότητα των επεξεργασμένων κομματιών που θα προκύψουν από αυτό. Η Lucara Diamond πέρυσι πούλησε ένα διαμάντι 1.109 καρατίων για 53 εκατ. δολάρια, αλλά έπιασε τιμή ρεκόρ 63 εκατ. για ένα μικρότερο διαμάντι 813 καρατίων που είχε βρει την ίδια περίοδο το 2015.

Η μεγάλη ανακάλυψη της Gem έρχεται μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωσή της ότι είχε βρει λίθους των 117 και των 110 καρατίων. Και θα δώσει νέα ώθηση στην εταιρεία που πέρυσι είχε πέσει σε ιστορικά χαμηλά, όταν οι τιμές των λίθων της πήραν την κατιούσα και αναγκάστηκε να κλείσει ένα νέο ορυχείο στη Μποτσουάνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider