Με συμβάσεις ορισμένου χρόνου «καταπολεμά» η Ιταλία την ανεργία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με συμβάσεις ορισμένου χρόνου «καταπολεμά» η Ιταλία την ανεργία

Με εντυπωσιακούς ρυθμούς μειώνεται το ποσοστό της ανεργίας στην Ιταλία, ωστόσο, η οικονομία εξαρτάται ολοένα περισσότερο από συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Τον Νοέμβριο, η ανεργία στη χώρα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών, ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά φανερώνει στοιχεία που προκαλούν προβληματισμό ως προς την οικονομική ανάκαμψη και την ανάκαμψη της απασχόλησης.

Σήμερα απασχολούνται 1,1 εκατομμύρια περισσότεροι Ιταλοί, σε σύγκριση με την τελευταία μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας, με την οποία δόθηκαν στους εργοδότες κίνητρα να συνάπτουν περισσότερες συμβάσεις αορίστου χρόνου. Παρ’ όλα αυτά, οι 6 από τις 10 νέες αυτές συμβάσεις είναι ορισμένου χρόνου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ιταλικής στατιστικής υπηρεσίας.

Η ανεργία αποτελεί βασικό πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης καθώς η χώρα οδεύει προς τις εθνικές εκλογές της 4ης Μαρτίου. Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης επικρίνουν σφοδρά τον κυβερνητικό συνασπισμό του Δημοκρατικού Κόμματος ως προς την ποιότητα των θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί αυτό το διάστημα.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κεντροδεξιού συνασπισμού που συγκεντρώνει το 40% των ψήφων στις δημοσκοπήσεις, ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα να αναθεωρηθεί ο εργατικός κώδικας ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τις εποχιακές θέσεις εργασίας.

Ανάλογες παρεμβάσεις έχει κάνει και το Κίνημα Πέντε Αστέρων, το οποίο εμφανίζεται να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των μεμονωμένων κομμάτων στις δημοσκοπήσεις. Όπως και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, έτσι και η Ιταλία προσπαθεί να μειώσει το ποσοστό των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, δίνοντας κίνητρα για συμβάσεις αορίστου χρόνου, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα.

Τώρα η Ρώμη εξετάζει την παροχή νέου γύρου κινήτρων προς τις επιχειρήσεις, προκειμένου τα βελτιωμένα ποσοστά της απασχόλησης να αντανακλούν πραγματική βελτίωση των συνθηκών στην αγορά εργασίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Κάρλο Πάντοαν σε συνέντευξή του την Κυριακή στην εφημερίδα Corriere della Sera.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider