Η Γερμανία ενισχύει τις προοπτικές της ανάπτυξης στην Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Γερμανία ενισχύει τις προοπτικές της ανάπτυξης στην Ευρώπη

Οι αναφορές των επιχειρήσεων και τα στοιχεία για τη βιομηχανία στη Γερμανία κατέδειξαν υψηλές επιδόσεις το τέταρτο τρίμηνο και ένα ισχυρό επιχειρηματικό κλίμα, το οποίο μαζί με τη ροή των παραγγελιών ενισχύουν τις προβλέψεις για το 2018. Θετικά είναι τα στοιχεία και από τις άλλες χώρες καθώς του ευρώ καθώς η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο ενώ το επιχειρηματικό κλίμα στη Γαλλία βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και επτά χρόνια.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της Γερμανίας διαμορφώθηκε στο 2,2% για το 2017 και παρά το γεγονός ότι ήταν λίγο βραδύτερος σε σχέση με ό,τι είχαν προβλέψει οι αναλυτές, αυτό δεν ήταν αρκετό για να επισκιάσει την αισιοδοξία για τις προβλέψεις ανάπτυξης.

«Η γερμανική οικονομία εισέρχεται σε φάση άνθισης», αναφέρει ο Christian Lips, οικονομολόγος της NordLB στο Αννόβερο.

«Για το 2018, αναμένουμε ότι θα υπάρξει ανάλογο ισχυρό momentum για την οικονομία όπως συνέβη και τον προηγούμενο χρόνο και το σημαντικότερο είναι ότι οι δείκτες εμπιστοσύνης βρίσκονται κοντά σε ιστορικό υψηλό.

Στο μπλοκ των 19 κρατών του ευρώ, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε άνοδο κατά 0,1% το Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Η οικονομική εμπιστοσύνη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και 17 χρόνια.

Η οικονομία της Γαλλίας, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην ευρωζώνη, αναπτύχθηκε κατά 0,6% το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με μια εκτίμηση της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα σημείωσε την καλύτερη επίδοση των τελευταίων επτά ετών στο τέλος του 2016.

Το θετικό momentum υποστηρίζεται από πρωτοφανή κίνητρα από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η γερμανική κυβέρνηση έχει εξοικονομήσει περίπου 290 δις. ευρώ από το 2008 χάρη στα χαμηλά επιτόκια, τα οποία έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ, όπως ανέφερε την Πέμπτη η εφημερίδα Handelsblatt, η οποία επικαλέστηκε στοιχεία της Bundesbank. Το δημοσιονομικό πλεόνασμα έφθασε στο 1,2% του ΑΕΠ πέρυσι, το οποίο ήταν το υψηλότερο από την επανένωση της χώρας.

Η Γερμανία είναι η πρώτη από τις πιο αναπτυγμένες χώρες παγκοσμίως η οποία ανακοίνωσε στοιχεία το 2017. Η στατιστική υπηρεσία αναμένεται να δημοσιεύσει τα στοιχεία τριμήνου για το ΑΕΠ στις 14 Φεβρουαρίου.

Ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση 1,4% του ΑΕΠ για το 2017 στην αρχή του έτους, οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς τα επάνω τουλάχιστον οκτώ φορές μέσα στη χρονιά. Το Δεκέμβριο, η πρόβλεψη της Bundesbank έκανε λόγο για 2,3% το 2017 και 2,5% το 2018.

Τα σχέδια των επενδυτικών εταιρειών υποδαυλίστηκαν από την γεωπολιτική αβεβαιότητα η οποία ενισχύθηκε από τις εκλογές στη Γαλλία και την Ολλανδία καθώς και από τις ανησυχίες για τις πολιτικές προστατευτισμού των ΗΠΑ. Η αύξηση της απασχόλησης ενίσχυσε τις δαπάνες των νοικοκυριών.

Παράγοντες ανάπτυξης

Η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις συνέβαλαν στις επιδόσεις της Γερμανίας, οι οποίες ήταν οι καλύτερες των τελευταίων έξι ετών.

«Τα ίδια στοιχεία που υποστήριξαν την ανάπτυξη το 2016 και το 2017 θα έπρεπε να εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται και το 2018», ανέφερε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής της ING-Diba στη Φρανκφούρτη.

«Το μόνο ζήτημα που προκύπτει από όλα αυτά είναι το κατά πόσο η επιπλέον ώθηση που δίνουν τα χαμηλά επιτόκια, το σχετικά αδύναμο ευρώ, η ισχυρή εγχώρια ζήτηση και η πρόσφατη ανάκαμψη της ευρωζώνης θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζουν την ώριμη φάση της γερμανικής οικονομίας», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider