Η χειρότερη εποχή για να είσαι trader στα ομόλογα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η χειρότερη εποχή για να είσαι trader στα ομόλογα

Τα πιο έμπειρα στελέχη τους «θυσιάζουν» οι επενδυτικές τράπεζες στο βωμό της περικοπής εξόδων, καθώς βάζουν ψαλίδι στους τομείς των επενδύσεων σταθερού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Michelangelo Search, οι 12 μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του Λονδίνου απέλυσαν το 70% των traders ομολόγων με τουλάχιστον 10ετή εμπειρία. Προς αντικατάστασή τους στα trading desks, οι τράπεζες προσλαμβάνουν πιο άπειρα στελέχη, τα οποία φυσικά πληρώνουν λιγότερο.

Τα πιο έμπειρα, καλοπληρωμένα στελέχη έχουν πέσει θύμα της «μανίας» που έχει καταλάβει τις τράπεζες να μειώσουν τα λειτουργικά κέρδη τους, σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν την κερδοφορία τους εν μέσω επιβολής αυστηρότερων κανονισμών στον κλάδο, μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

«Δουλεύω στον κλάδο σταθερού εισοδήματος τα τελευταία 35 χρόνια αλλά η κληρουχία μου έχει αποχωρήσει πλέον από τον χώρο», σχολιάζει στο Bloomberg ο Tim Skeet, ο οποίος ψάχνει για νέα δουλειά. «Η τάση που επικρατεί σήμερα στο Λονδίνο είναι οι παλιοί να αντικαθίστανται από καινούργιους, αφού οι τράπεζες επικεντρώνονται στο κόστος και όχι στα έσοδα», εξηγεί.

Μπαράζ απολύσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Coalition Ltd τον Νοέμβριο, τα έσοδα από συναλλαγές σε ομόλογα, νομίσματα και εμπορεύματα υποχωρούσαν στα 65 δισ. δολάρια το προηγούμενο 12μηνο στις 10 μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τη χρηματοοικονομική κρίση και τον μισό τζίρο σε σύγκριση με το 2009.

Ως αποτέλεσμα, το 60% των traders ομολόγων βρέθηκαν χωρίς δουλειά στο Σίτι του Λονδίνου το 2015.

Ο Thomas Montag από την Bank of America πιέζει τους υφισταμένους του να περιορίσουν τα έξοδα στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, γεγονός που προϊδεάζει για νέες απολύσεις τον Μάρτιο.

H Goldman Sachs θα ανακοινώσει σύντομα εάν θα προχωρήσει σε νέες μειώσεις θέσεων στις πωλησεις σταθερού εισοδήματος, πέραν του «καθιερωμένου» ετήσιου ψαλιδιού 5%.

Η Barclays σχεδιάζει να καταργήσει 1.200 θέσεις εργασίας στην επενδυτική τραπεζική, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, περιορίζοντας τη συγκεκριμένη δραστηριότητά της, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την κερδοφορία της.

Όταν μια τράπεζα απολύει μαζικά έμπειρα στελέχη από έναν συγκεκριμένο χώρο, αυτό σημαίνει ότι σκοπεύει να αποχωρήσει οριστικά από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, εκτιμά ο τραπεζικός αναλυτής Christopher Wheeler.

Ο τομέας του σταθερού εισοδήματος ήταν κάποτε πολύ κερδοφόρος στη Wall Street, αλλά απαιτεί μεγαλύτερο όγκο κεφαλαίων και η περιορισμένη διάθεση ανάληψης κινδύνων εκ μέρους των επενδυτών πλέον, δεν αφήνει περιθώρια ανάκαμψης, προσθέτει.

Νέοι κανόνες

Η αλήθεια είναι πως οι επενδυτικές τράπεζες αντιμετωπίζουν πλέον υψηλότερα έξοδα, στην προσπάθειά τους να συμμορφωθούν με τους νέους κανονισμούς του χρηματοπιστωτικού κλάδου, οι οποίοι στοχεύουν στη μείωση των κινδύνων μετά την κρίση. Ωστόσο, πολλοί προειδοποιούν ότι η απασχόληση προσωπικού που δεν έχει την εμπειρία ενός ολόκληρου πιστωτικού κύκλου, εμπεριέχει και αυτή από μόνη της κινδύνους.

Πριν από κάποια χρόνια, οι τράπεζες διαδραμάτιζαν πρωταγωνιστικό στις αγοραπωλησίες χρεογράφων αποκομίζοντας υπέρογκες προμήθειες. Σήμερα, «παρκάρουν» τα χαρτοφυλάκιά τους και λειτουργούν περισσότερο ως μεσάζοντες –φέρνοντας σε επαφή αγοραστές και πωλητές.

«Ο κόσμος των τίτλων σταθερού εισοδήματος ακολουθεί τον κλασικό δρόμο της ωρίμανσης, όπου η εποπτεία σε μια αγορά ενισχύεται και βελτιώνεται, τα συστήματα αυτοματοποιούνται και χρειάζονται ολοένα λιγότεροι άνθρωποι, με αποτέλεσμα να συμπιέζονται τα περιθώρια κερδών», αναφέρει ο Carl James, επικεφαλής συναλλαγών σε τίτλους σταθερού εισοδήματος στην Pictet Asset Management στη Γενεύη.

Η χειρότερη συγκυρία

Σήμερα είναι η χειρότερη περίοδος για να απολύονται τα έμπειρα στελέχη των επενδυτικών τραπεζών.

Καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων υποχωρούν και οι αναδυόμενες οικονομίες επιβραδύνουν, στις κεφαλαιαγορές βλέπουμε μαζικές ρευστοποιήσεις που εντείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών για την παγκόσμια οικονομία. Το «ξεπούλημα» αυξάνεται μετά τα αρνητικά αποτελέσματα που ανακοινώνουν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μάλιστα, το κόστος εξασφάλισης έναντι των εταιρικών ομολόγων στην Ευρώπη μέσω credit default swaps (CDS) έχει εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο 2013 την τελευταία εβδομάδα.

«Ένας έμπειρος trader θα χτίσει την καριέρα του πάνω σε ένα δίκτυο επενδυτών που θα ισορροπεί ανάμεσα στους επενδυτές με το πραγματικό χρήμα και τα hedge funds και, ανάλογα με τις συνθήκες, θα ξέρει ποιον να καλέσει για να πουλήσει ή να αγοράσει ομόλογα», επισημαίνει ο Brett Chappell της Nordea Asset Management στην Κοπεγχάγη.

«Δεν έχω επιφυλάξεις όσον αφορά στους νεώτερους, αλλά η αλήθεια είναι πως ένας πιο έμπειρος trader ξέρει πως θα ελιχθεί σε συνθήκες έντονης μεταβλητότητας και αύξησης των επιτοκίων», προσθέτει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider