O πλουσιότερος του κόσμου Τζεφ Μπέζος έγινε ακόμη πιο πλούσιος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
O πλουσιότερος του κόσμου Τζεφ Μπέζος έγινε ακόμη πιο πλούσιος

Η περιουσία του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, έφθασε τα 105,1 δισ. δολάρια την Δευτέρα σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg καθώς οι μετοχές της εταιρείας του συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου να έχει αυξηθεί το τελευταίο 12μήνο κατά σχεδόν 57%.

Οι μετοχές της Amazon έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 6,6% από τις αρχές του χρόνου, καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η εταιρεία που εδρεύει στο Σηάτλ κατάφερε να προσελκύσει το 89% των χρημάτων που ξοδεύτηκαν την περίοδο των γιορτών φέτος.

Η τελευταία αύξηση των μετοχών έσπρωξε την περιουσία του Μπέζος πάνω από το υψηλό που είχε πιάσει ο ιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς το 1999. Ο ιδρυτής της Amazon ξεπέρασε τον Γκέιτς τον Οκτώβρη όταν η καθαρή αξία του έφθασε τα 93,8 δισ. δολάρια. Η αξία του Μπέζος ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια για πρώτη φορά έναν μήνα αργότερα όταν ξεκίνησε η περίοδο των εορταστικών αγορών με την Black Friday.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο Γκέιτς θα είχε περιουσία άνω των 150 δισ. δολαρίων αν κρατούσε τα περιουσιακά του στοιχεία που έδωσε σε φιλανθρωπίες και κυρίως στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, που έχει ιδρύσει ο ίδιος μαζί με την γυναίκα του. Υπολογίζεται ότι ο Γκέιτς έχει προσφέρει σχεδόν 700 εκατομμύρια μετοχές της Microsoft και 2,9 δισ. δολάρια μεταξύ άλλων περιουσιακών στοιχείων από το 1996.

Εκτός από την Amazon ο Τζεφ Μπέζος έχει σημαντικό ποσοστό στην Blue Origin, την αεροδιαστημική εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε πριν από 17 χρόνια. Πριν από δύο χρόνια ο Μπέζος πούλησε 2 εκατομμύρια μετοχές της Amazon για να χρηματοδοτήσει με 1,42 δισ. δολάρια τις δραστηριότητες της Blue Origin, η οποία στοχεύει να πραγματοποιήσει μεταξύ άλλων υποτροχιακές τουριστικές πτήσεις στο διάστημα. Μάλιστα ο ίδιος, σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει στους New York Times, έχει δεσμευτεί να πουλάει κάθε χρόνο μετοχές της Amazon αξίας 1 δισ. για να χρηματοδοτεί την διαστημική εταιρεία του.

Όμως, εκτός όλων των άλλων, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου είναι από το 2013 o ιδιοκτήτης μιας από τις πιο ιστορικές εφημερίδες των ΗΠΑ, της Washington Post. Όπως έχει δηλώσει ο ίδιος παλαιότερα αγόρασε την εφημερίδα για να την μετατρέψει σε έναν ισχυρό φύλακα των ηγετών της πιο ισχυρής χώρας του κόσμου. Λίγο μετά από την εξαγορά η Washington Post απέκτησε και ένα καινούργιο μοτό: Η Δημοκρατία πεθαίνει στο σκοτάδι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider