Ο Putin «πάει ταμείο» για τα κέρδη στη Συρία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Putin «πάει ταμείο» για τα κέρδη στη Συρία

Ο Vladimir Putin προσπαθεί να «πάει ταμείο» για να εξαργυρώσει τα κέρδη από το μεγαλύτερο στρατιωτικό στοίχημα της καριέρας του.

Μετά από πέντε χρόνια συγκρούσεων ο Πρόεδρος της Συρίας Bashar al-Assad με τη βοήθεια των ρωσικών δυνάμεων έχει καταφέρει να οδηγήσει σε υποχώρηση τις δυνάμεις των ανταρτών. Με τη δυναμική ξεκάθαρα με το μέρος του ο Putin έδωσε το «πράσινο φως» για μια μερική παύση πυρός στη περιοχή και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας που θα ξεκινήσει εντός αυτής της εβδομάδας, φτάνοντας σε συμφωνία με τις ΗΠΑ και τις άλλες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στη περιοχή.

Για τη Ρωσία αυτή η συμφωνία αποτρέπει την κατάρρευση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων και διατηρεί ζωντανή την ελπίδα σταθεροποίησης της θέσης του Assad μειώνοντας τον κίνδυνο κλιμάκωσης της διαμάχης του καθεστώτος της Συρίας με τους παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία. Οι ΗΠΑ, από τη μεριά τους, θέλουν να εντείνουν την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να αντιμετωπίσει τόσο τη χειρότερη προσφυγική κρίση μετά από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου όσο και την απειλή της τρομοκρατίας.

H Ρωσία πραγματοποιεί στη Συρία την μεγαλύτερη εκτός συνόρων στρατιωτική της επιχείρηση από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και αυτό το στρατιωτικό στοίχημα του Putin του έχει δώσει την διαπραγματευτική ισχύ που χρειάζεται, σύμφωνα με τον Ayham Kamel, διευθυντή Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής του συμβουλευτικού ομίλου Eurasia Group. «Υπάρχει η γενική αναγνώριση ότι οι Ρώσοι κυριαρχούν στη συριακή ατζέντα και ότι η δυτική προσέγγιση προσανατολίζεται στο να υποχωρήσει έναντι της Ρωσίας», πρόσθεσε.

Εύθραυστη ισορροπία

Εφόσον διατηρηθεί, η συμφωνία της 12ης Φεβρουαρίου που έγινε στο Μόναχο οι εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ μπορεί να υποχωρήσουν. Ωστόσο η επιτυχία της συμφωνίας τέθηκε σχεδόν αμέσως υπό αμφισβήτηση. Το προηγούμενο Σάββατο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov υπονόησε ότι οι ΗΠΑ υποχωρούν από τη συμφωνία και δήλωσε ότι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι λιγότερες από 50%. Ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry από τη μεριά του απαίτησε τον τερματισμό των Ρωσικών βομβαρδισμών έναντι στόχων που αντιτίθενται στον Assad.

Οι Σύροι αντάρτες εκφράζουν και αυτοί την ανησυχία τους. O Riad Hijab, εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης στη διάσκεψη του Μονάχου, δήλωσε ότι μέσω της συμφωνίας οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν το στόχο της απομάκρυνσης του Assad. «Η διεθνής κοινότητα και ειδικά οι ΗΠΑ μας εγκατέλειψαν», δήλωσε.

Την ίδια στιγμή ο Kerry προειδοποίησε ότι αν οι δυνάμεις της Συρίας, της Ρωσίας και του Ιράν δεν διατηρήσουν την παύση πυρός οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της είναι έτοιμοι να στείλουν επιπλέον στρατεύματα στη περιοχή.

Ο Lavrov ζήτησε από τις ΗΠΑ, που αρνούνται να συνεργαστούν με τη Ρωσία στη Συρία, να ξεκινήσουν επιτέλους τη συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο για να δημιουργήσουν ένα «κοινό μέτωπο» κατά των τρομοκρατών.

«Είμαι σχεδόν σίγουρός ότι η παύση πυρός δεν θα ισχύσει και ότι θα έχουμε και νέες διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Fyodor Lukyanov, επικεφαλής του Council on Foreign and Defense Policy, ενός ερευνητικού ομίλου που εδρεύει στη Μόσχα και συμβουλεύει το Κρεμλίνο.

Εκπρόσωποι των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα συναντηθούν αυτή την εβδομάδα για να αποφασίσουν σε ποιες περιοχές της Συρίας μπορούν να πραγματοποιηθούν αεροπορικές επιδρομές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider