Ενιαίες εφαρμογές για όλες τις συσκευές της ετοιμάζει η Apple

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενιαίες εφαρμογές για όλες τις συσκευές της ετοιμάζει η Apple

Έναν νέο τρόπο αλληλεπίδρασης των iPhone και iPad με τους υπολογιστές μας παρουσιάζει η Apple μέσω κοινών διαθέσιμων εφαρμογών στο App Store.

Παρότι μια αντίστοιχη προσέγγιση είχε δοκιμαστεί -όχι με μεγάλη επιτυχία- σε desktop και laptop της Apple κι επειδή το Mac App Store δεν είναι πλέον ιδιαίτερα λειτουργικό, αφού έχει περιορισμένες επιλογές και σπανίως ανανεώνονται οι ήδη υπάρχουσες εφαρμογές η εταιρεία αποφάσισε να βρει μια λύση. Γι αυτό θα δίνει στους χρήστες την δυνατότητα να χρησιμοποιούν τις ίδιες εφαρμογές σε όλες τις συσκευές της: iPhones, iPads και Macs.

Ξεκινώντας ήδη από το επόμενο έτος, οι προγραμματιστές θα είναι σε θέση να αναπτύσσουν μια εφαρμογή για όλες τις συσκευές που θα μπορεί να λειτουργεί είτε με οθόνη αφής είτε με το ποντίκι είτε με το trackpad, ανάλογα με το που τρέχει (iPhone, iPad ή Macs) σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην εταιρεία.

Οι προγραμματιστές θα πρέπει να σχεδιάζοουν δύο διαφορετικές εφαρμογές - μία για το λειτουργικό σύστημα των έξυπνων κινητών της Apple, iOS και μία το λειτουργικό σύστημα των υπολογιστών της macOS.

Με τον τρόπο αυτό θα λυθεί και ένα χρόνιο παράπονο των πελατών της Apple, οι οποίοι αναφέρουν ότι πολλές εφαρμογές των Mac έχουν μικρή διάρκεια ζωής, δηλαδή υποστηρίζουν για σύντομο χρονικό διάστημα τις τελευταίες εκδόσεις. Για παράδειγμα, ενώ η εφαρμογή του Twitter ενημερώνεται τακτικά σε iPhone και iPad, η έκδοση της εφαρμογής σε περιβάλλον Mac δεν έχει ανανεωθεί πρόσφατα με αποτέλεσμα να θεωρείται ανεπαρκής. Μια ενιαία εφαρμογή για όλα τα συστήματα θα λύσει τέτοιου είδους προβλήματα και οι χρήστες Mac, iPad και iPhone θα μπορούν να εγκαθιστούν τις ενημερώσεις ταυτόχρονα.

Όπως φαίνεται μάλιστα η εταιρεία σχεδιάζει να εφαρμόσει αυτή τη διαφορετική πρακτική ήδη από την επόμενη ενημέρωση λειτουργικού σε iOS και macOS το φθινόπωρο του 2018, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες. Το «μυστικό» αυτό σχέδιο της εταιρείας έχει την κωδική ονομασία «Marzipan» και αποτελεί μια βασική συνισταμένη του επενδυτικού οδικού χάρτη της εταιρείες για την νέα χρονιά.

Θεωρητικά, το σχέδιο θα μπορούσε να ανακοινωθεί ήδη από το καλοκαίρι στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της εταιρείας, εάν το χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του το 2018 δεν τροποποιηθεί. Όπως οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως μέχρι στιγμής τα σχέδια παραμένουν ρευστά με αποτέλεσμα η υιοθέτηση κοινών ενημερώσεων για τις συσκευές να μετατεθεί χρονικά ή και να ακυρωθεί.

Εκπρόσωπος της Apple αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ωστόσο η κίνηση δεν θεωρείται παράλογη αν σκεφτεί κανείς ότι η Apple δεν αποτελεί την μοναδική εταιρεία που θέλει να ενοποιήσει τις εφαρμογές για κινητά κι υπολογιστές. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η Microsoft για τα Windowsphones ανέπτυξε την τεχνολογία Universal Windows Platform (Ενιαία Πλατφόρμα των Windows), η οποία επιτρέπει στους προγραμματιστές να αναπτύσσουν εφαρμογές που παίζουν σε όλες τις συσκευές της - tablet, τηλέφωνα και υπολογιστές. Ομοίως, η Google έχει εφαρμόσει ένα παρόμοιο σύστημα με τις εφαρμογές του Play store ώστε να μπορούν οι χρήστες να χρησιμοποιούν τα Instagram και Snapchat και στο σταθερό υπολογιστή τους και στα tablets τους.

Ασαφές παραμένει ωστόσο το αν η Apple σχεδιάζει να συγχωνεύσει τα Mac και iOS App Stores. Η πρωτοβουλία της Apple για ενιαίες εφαρμογές αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου και μακροπρόθεσμου πλάνου της εταιρείας να ενοποιήσει τα λειτουργικά της συστήματα. Πριν από μερικά χρόνια, η εταιρεία είχε ξεκινήσει να σχεδιάζει τους δικούς της επεξεργαστές για συσκευές iOS αλλά και για τα Mac. Πρόσφατα λάνσαρε στο iMac Pro το τσιπ T2 το οποίο θα μπορούσε σταδιακά να χρησιμοποιεί τον ίδιο επεξεργαστή σε συσκευές Mac και iOS.

Αυτό θα διευκόλυνε τη δημιουργία ενός ενιαίου λειτουργικού συστήματος για όλα τα gadget της Apple, κάτι που η Microsoft έχει ήδη κάνει με desktop, laptop και tablet. Αντίθετος με το σχέδιο φαίνεται όμως ο Διευθύνων Σύμβουλος, Τιμ Κουκ, με το επιχείρημα ότι μια τέτοια συγχώνευση iOS και macOS θα υποβαθμίσει την εμπειρία των χρηστών. «Μπορεί κανείς να “ενώσει” μια τοστιέρα και ένα ψυγείο, αλλά ο χρήστης δεν θα βρει το γεγονός χρήσιμο ή ευχάριστο», είχε δηλώσει ο Κουκ το 2012. Και ο επικεφαλής του λογισμικού της Apple, Κρεγκ Φεντερίγκι, είχε αποκαλέσει αυτή τη συνένωση «συμβιβασμό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider