Πέντε λόγοι για να ξαναγίνει ο χρυσός ... της μόδας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πέντε λόγοι για να ξαναγίνει ο χρυσός ... της μόδας

Ήταν μόλις πριν έξι χρόνια όταν ο χρυσός εκτοξεύτηκε στα 1.900 δολάρια την ουγγιά, αλλά έκτοτε το πολύτιμο μέταλλο δεν έχει κατορθώσει να ανακτήσει τα ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Σήμερα, ο χρυσός βρίσκεται καλά κρυμμένος στη σκιά του Bitcoin και κανείς δεν μιλά για το –άλλοτε- λαμπερό μέταλλο. Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές βρίσκουν τέσσερις λόγους για τους οποίους ο χρυσός δεν έχει… φύγει από τη μόδα:

1. Επιτόκια

Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο ανεβαίνουν τα επιτόκια, η ζήτηση για χρυσό μειώνεται, καθώς οι επενδυτές προτιμούν να τοποθετούν τα χρήματά τους στην τράπεζα για να επωφεληθούν από την αύξηση αυτή. Την Τετάρτη, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ είναι πιθανό, σύμφωνα με πολλούς επενδυτές, να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της –αλλά αυτό δεν αναμένεται να αποτελέσει τροχοπέδη για την ανάκαμψη του χρυσού.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πολύτιμο μέταλλο βρισκόταν «κολλημένο» στα 1.060 δολάρια/ουγγιά την τελευταία διετία, όταν δηλαδή η Fed ξεκίνησε να αυξάνει το επιτόκιο, από το 0,25% που ήταν στα χρόνια της κρίσης, στο 1,25% πλέον. Παρά την αύξηση των επιτοκίων, η τιμή του χρυσού το ίδιο διάστημα διαμορφώνεται υψηλότερα, στα 1.248 δολάρια σήμερα.

2. Εποχικότητα

Ο χρυσός παρουσιάζει έντονη εποχικότητα. Συγκεκριμένα, οι «καλύτεροι» μήνες είναι ο Ιανουάριος, ο Φεβρουάριος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, όπως έχουν δείξει τα στοιχεία των τελευταίων 10 ετών.

Είτε πρόκειται για πραγματικό γεγονός, είτε για αυτοεκπληρούμενη προσδοκία, το ενδιαφέρον για τον χρυσό έχει αρχίσει να αναζωπυρώνεται όσο πλησιάζουμε στο τέλος του έτους, μετά από μια παρατεταμένη πτώση τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

3. Δυσάρεστη έκπληξη

Ο χρυσός χαλάει το κλίμα σε κάθε «πάρτι» των traders, αφού όταν τα πράγματα στην οικονομία πηγαίνουν καλά, ο χρυσός μπαίνει στα… αζήτητα. Αυτό συνέβη και το έτος που διανύουμε, με την παγκόσμια οικονομία να επιστρέφει σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης και τον χρυσό να μένει «στο ράφι».

Όλα τα πάρτι, όμως, κάποια στιγμή φτάνουν στο τέλος τους. Ο δείκτης της Citigroup που μετρά τις απροσδόκητες εξελίξεις στα οικονομικά μεγέθη διαμορφώθηκε φέτος στο 49,5 τον προηγούμενο μήνα, αγγίζοντας τα επίπεδα αυτά για πρώτη φορά μετά το 2010.

Οι οικονομικές εξελίξεις φαίνεται πως έχουν αιφνιδιάσει ευχάριστα την αγορά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μετά από κάθε πάρτι έρχεται ο… πονοκέφαλος.

4. Λίγα άσχημα νέα

Δύσκολα μπορεί να αποφύγει κανείς το συμπέρασμα ότι οι κινήσεις σε χρυσό τους τελευταίους μήνες είναι υποτονικές επειδή οι επενδυτές έχουν πέσει με τα «μούτρα» στα κρυπτονομίσματα. Πολλοί πιστεύουν ότι το πολύτιμο μέταλλο θα ανακτήσει τη λάμψη του μόνο όταν περάσει ο πυρετός για το Bitcoin και τα υπόλοιπα ψηφιακά νομίσματα.

Εάν συμβεί αυτό, όσοι προλάβουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τα κρυπτονομίσματα, θα τα ρίξουν στον χρυσό, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες, λαμπρές ημέρες για το επενδυτικό καταφύγιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider