Στο σφυρί τα studio του James Bond

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο σφυρί τα studio του James Bond

Η Pinewood, ιδιοκτήτρια εταιρεία των studios όπου γίνονται τα γυρίσματα σχεδόν όλων των ταινιών του James Bond αλλά και της ταινίας «Star Wars: H δύναμη ξυπνά», απευθύνθηκε στην τράπεζα επενδύσεων Rothschild προκειμένου να συντάξει σχετική στρατηγική επισκόπηση που θα οδηγήσει σε μια ενδεχόμενη πώληση της επιχείρησης. Φυσικά η μετοχή εκτοξεύθηκε.

Η εταιρεία συγκέντρωσε πέρυσι 30 εκατ. λίρες (43 εκατ. δολάρια) για να χρηματοδοτήσει την επέκταση των βασικών studio και να διαφοροποιήσει τη μετοχική της βάση. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία την Τετάρτη, η περιορισμένη ρευστότητα της επιχείρησης δεν της επέτρεψε να μεταπηδήσει από την εναλλακτική αγορά ΑΙΜ του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου στην κύρια αγορά των εισηγμένων.

«Ουσιαστικά το 79% του μετοχικού μας κεφαλαίου μοιράζεται σε τρεις μετόχους», αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Ivan Dunleavy. Η Peel Holdings κατέχει το 39%, η Warren James Holdings το 26,1% και η Aviva το 13,1%. Για να μπορέσει μια εταιρεία να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 25% μετοχές ελεύθερης διασποράς.

«Μια εναλλακτική που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε είναι να διαθέσουμε περισσότερες μετοχές στην αγορά», σημειώνει ο Dunleavy. Η στρατηγική επισκόπηση της Pinewood ξεκίνησε την Τετάρτη το πρωί και η εταιρεία περιμένει ότι η διαδικασία θα είναι αρκετά άμεση, αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος.

Η μετοχή σημείωσε άνοδο 20% προσδίνοντας στην επιχείρηση αξία που φθάνει τα 310 εκατ. λίρες.

Σε σχετική ανακοίνωση, ο Sahill Shan, αναλυτής στην N+1 Singer αναφέρει ότι «δεδομένης της φύσης της επιχείρησης και των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτει, αναμένεται διεθνές ενδιαφέρον από επιχειρήσεις από το χώρο των media και του real estate κυρίως από Κίνα και ΗΠΑ». Παράλληλα, εκτιμά ότι η fair value της μετοχής θα κυμανθεί από 550 έως 600 πέννες.

Η Επιτροπή Εξαγορών του Ηνωμένου Βασιλείου συμφώνησε να εξαιρεθεί η Pinewood από έναν κανόνα ο οποίος τυπικά υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να δημοσιοποιήσουν ποια είναι τα ενδιαφερόμενα μέρη για την εξαγορά. Ωστόσο, ο Dunleavy σημειώνει ότι δεν έχει προσεγγίσει ακόμη την Pinewood κάποιος αγοραστής.

Όπως ανέφερε η εταιρεία, η οποία επεκτείνει τα studio της στο Μπάκιγχαμσαιρ στην Αγγλία (όπου γυρίστηκε και η 24η ταινία του James Bond, «Spectre», αναμένει καλύτερα ετήσια αποτελέσματα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τα έσοδα αυξήθηκαν χάρη στη δυναμική ανάπτυξη πωλήσεων σε περιφερειακά «προϊόντα». Σημαντική συμβολή στα έσοδα είχε και η τηλεόραση ειδικά κατά το β’ μισό του οικονομικού έτους.

H Pinewood δαπανά επίσης ποσά για τo πρώτο δράμα που γυρίζεται από την Amazon Prime με τίτλο «Τhe Collection». Η υπόθεση αφορά σε έναν οίκο μόδας στο Παρίσι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα γυρίσματα θα γίνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider