Χάνει τη «λάμψη» του ο χρυσός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χάνει τη «λάμψη» του ο χρυσός

Πρόκειται για το asset που έχει καταγράψει τις καλύτερες επιδόσεις από τις αρχές του έτους. Έχει κατορθώσει να «λάμψει» την ώρα που οι διεθνείς αγορές έχουν εισέλθει σε νέες «περιπέτειες» κι ενώ αυξάνονται οι φωνές για τη μετάβαση σε μια νέα bear market. Ο λόγος για τον χρυσό.

Όπως επισημαίνει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, το πολύτιμο μέταλλο έχει αναδειχθεί στον μεγάλο κερδισμένο του 2016, καθώς με την έλευση του νέου έτους, κατέγραψε το μεγαλύτερο ράλι – για εκκίνηση χρονιάς – από το 1980! Κι όμως πριν καν εκπνεύσει ο δεύτερος μήνας του έτους, ο χρυσός έχει ήδη αρχίσει να χάνει τη λάμψη του.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας δημοσκόπησης που διενήργησε το Bloomberg, οι οκτώ από τους συνολικά 12 αναλυτές που συμμετείχαν προβλέπουν υποχώρηση της τιμής του χρυσού, καθώς μειώνεται η ζήτηση από την Κίνα. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα επτά μηνών, αφού διαπραγματεύεται σε επίπεδα άνω των 1.200 δολαρίων ανά ουγγιά.

Κι όμως οι αναλυτές του Bloomberg προβλέπουν υποχώρησή του στα 1.100 δολάρια ανά ουγγιά.

«Η αγορά του χρυσού έχει ανάγκη από διατήρηση της αγοραστικής ισχύος από την πλευρά της Κίνας. Όμως οι ενδείξεις για επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης έχουν ήδη γίνει φανερές», σχολιάζει ο Robin Bhar, στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, η τιμή του χρυσού δεν αποκλείεται να υποχωρήσει έως και τα επίπεδα των 950 δολαρίων ανά ουγγιά. «Η αλλαγή σκηνικού στην Κίνα θα είναι καθοριστική για τη διαμόρφωση της τιμής του χρυσού. Προσωπικά δεν βλέπω κανέναν καταλύτη, ικανό να ωθήσει ανοδικά το πολύτιμο μέταλλο».

Με τη σειρά τους οι αναλυτές της Goldman Sachs διατηρούν αμετάβλητη την πρόβλεψή τους πως ο χρυσός θα κινηθεί πτωτικά καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016, κλείνοντας το έτος στα επίπεδα των 1.000 δολαρίων ανά ουγγιά.

Μέχρι στιγμής το πολύτιμο μέταλλο κέρδη 12% από την αρχή του 2016. Πρόκειται για την καλύτερη εκκίνηση έτους από το 1980, οπότε και ο χρυσός είχε υποδεχθεί τη νέα χρονιά με ράλι 24%. Μόνο τον Ιανουάριο συγκέντρωσε κέρδη 5,4%.

Μια σύντομη ανασκόπηση της πορείας του χρυσού τα τελευταία χρόνια κρίνεται χρήσιμη σε αυτό το στάδιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Bloomberg, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει κινηθεί ανοδικά – τον Ιανουάριο – στις τέσσερις από τις πέντε τελευταίες χρονιές. Στον αντίποδα όμως η τιμή έχει υποχωρήσει – τον Φεβρουάριο – στα τρία από τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

«Ο χρυσός μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα υποχωρήσει προς τα επίπεδα των 1.130 δολαρίων ανά ουγγιά, υπό το βάρος ισχυροποίησης του δολαρίου και βελτίωσης του οικονομικού κλίματος», προβλέπει η Georgette Boele, κορυφαία οικονομολόγος της ABN Amro Bank.

«Είναι ξεκάθαρο πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα, η Fed, δεν θα κατορθώσει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια. Μεγάλος ζημιωμένος από την εξέλιξη αυτή θα είναι σίγουρα τα συμβόλαια του χρυσού», σημειώνει ο Adrian Ash, επικεφαλής αναλυτής της βρετανικής BullionVault.

«Το κλίμα αλλάζει προς το χειρότερο», εκτιμά ο Adrian Day, πρόεδρος της Adrian Day Asset Management, με συνολικά υπό διαχείριση assets ύψους 145 δισ. δολαρίων.

«Το ράλι του χρυσού χάνει momentum», σχολιάζει, από την πλευρά του, ο Adam Finn, επικεφαλής του τμήματος πολύτιμων μετάλλων στην Triland Metals.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider