Κίνα: Τα είδη πολυτελείας «άλλαξαν χέρια»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κίνα: Τα είδη πολυτελείας «άλλαξαν χέρια»

Τα μέτρα κατά της διαφθοράς στην Κίνα μείωσαν τη ζήτηση για ελβετικά ρολόγια, τα οποία κόστιζαν χιλιάδες λίρες ή κοσμήματα πολυτελείας καθώς οι πολίτες δεν ξοδεύουν πλέον τόσα πολλά για να δωροδοκήσουν κρατικούς αξιωματούχους. Ψωνίζουν όμως για τους ίδιους. Και μάλιστα η οικονομική συγκυρία δεν δείχνει να τους πτοεί ιδιαίτερα καθώς δεν σταματούν να αγοράζουν τέτοια είδη από πιο οικονομικές κατηγορίες όπως είναι τα κοσμήματα της δανέζικης εταιρείας Pandora τα οποία διαθέτουν προϊόντα (δαχτυλίδια, σκουλαρίκια) τα οποία πωλούνται γύρω στα 144 δολάρια το ένα.

Βέβαια, κανείς δεν μένει αλώβητος από την οικονομική ύφεση. Έτσι, την Τρίτη, η εταιρεία Pandora ανακοίνωσε ότι φέτος αναμένει επιβράδυνση των δραστηριοτήτων της με αναμενόμενη αύξηση των πωλήσεων 14% στα 2,9 δις. δολάρια έναντι του 40% που κατέγραψε τον προηγούμενο χρόνο.

O βασικός «ένοχος» για αυτή την εξέλιξη είναι η μείωση των νέων καταστημάτων. H εταιρεία υπολογίζει να ανοίξει καταστήματα σε περίπου 250 νέα σημεία φέτος σε σύγκριση με τα 400 που είχε ανοίξει το 2015. Φέτος, το 60% των νέων καταστημάτων θα ανοίξουν στην Ευρώπη, το 20% στην Ασία και το υπόλοιπο 20% στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η επιβράδυνση αυτή δεν εξέπληξε τους επενδυτές. Οι μετοχές σημείωσαν πτώση 11% ωστόσο το μέγεθος των απωλειών είναι κάτι σχετικό και για πολλούς κάτι αναμενόμενο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς την τεράστια ανάπτυξη που σημείωσε η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, η οποία ήταν αναμενόμενο ότι δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί με τόσο γοργούς ρυθμούς επ’ αόριστον. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ καθώς κατάφερε να ανοίξει 100 περισσότερα καταστήματα από ό,τι υπολόγιζε το 2015. Οι χρηματικές ροές παραμένουν ισχυρές, στις 2,5 δισ. κορώνες ενώ παράλληλα η εταιρεία ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών 4 δισ. κορώνων.

Παρ’ όλα αυτά το θέμα των επενδύσεων εξακολουθεί να «πονάει» την εταιρεία καθώς προκειμένου να είναι πιο ανταγωνιστική αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσει χαμηλότερες τιμές εξακολουθεί να κατασκευάζει πιο περίπλοκα προϊόντα. Όμως το να προσθέτει πολύτιμους λίθους στα κοσμήματα, αποτελεί και επιπλέον κόστος, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής στη βόρεια Ταϋλάνδη, η οποία αποτελεί ένα στρατηγικό σημείο το οποίο επιτρέπει να εξυπηρετεί τη ζήτηση στην Κίνα και στην ευρύτερη περιοχή.

Η επιχείρηση ήταν η δεύτερη σύμφωνα με την κατάταξη του Bloomberg στην κατηγορία των πολυτελών προϊόντων και η μετοχή της σημείωσε άνοδο 73% το 2015.

Το γεγονός ότι η εταιρεία τοποθετείται πλέον στην κατηγορία των προϊόντων «προσιτής πολυτέλειας» της επιτρέπει να αντεπεξέρχεται στους κινδύνους που ελλοχεύουν σε ένα οικονομικό περιβάλλον το οποίο επιδεινώνεται.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider