Στα 2 τρισ. ευρώ η αγορά συσκευών θεραπείας της παράλυσης

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 2 τρισ. ευρώ η αγορά συσκευών θεραπείας της παράλυσης

Φανταστείτε ένα μικροσκοπικό εμφύτευμα εγκεφάλου σε μέγεθος σπιρτόξυλου να μπορούσε να θεραπεύσει κακώσεις του κεντρικού νευρικού συστήματος και να θεραπεύσει παράλυτους. Η μελλοντική τεχνολογία, η οποία περιλαμβάνει μία μικροσκοπική συσκευή συνδεδεμένη ασύρματα σε ένα ηλεκτρόδιο που θα έιναι εμφυτευμένο στον εγκέφαλο, δοκιμάστηκε σε πρόβατα και έδειξε ότι μπορεί να παρέχει επιτυχημένη νευρική δραστηριότητα.

Το επόμενο βήμα είναι να δοκιμαστεί σε πέντε εθελοντές, το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, λέει ο Νικ Όπι, βιοϊατρικός μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και υπεύθυνος της εφεύρεσης.

Το στεντρόουντ, όπως ονομάζεται, σχεδιάστηκε ώστε να μεταφέρει τις σκέψεις ασύρματα σε μία εξωτερική ρομποτική συσκευή, όπως για παράδειγμα ένα τεχνητό μέλος ή έναν εξωσκελετό, και να επιτρέπει στον ασθενή απευθείας έλεγχο των κινήσεων μέσω του μυαλού. Τα κέρδη της νέας τεχνολογίας που αναπτύσσεται σε μικρό αριθμό ακαδημαϊκών ιδρυμάτων στον κόσμο, υπολογίζεται ότι το 2025 θα φτάσει τα 2 τρισ. ευρώ.

«Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε τη λειτουργικότητα στα ανάπηρα μέλη», σχολιάζει ο Όπι. «Στη νέα τεχνολογία χρησιμοποιούμε τις συσκευές για να εξάγουμε πληροφορίες που έχουν ήδη σχηματιστεί στον εγκέφαλο και παρακάμπτουν τα νεύρα που έχουν υποστεί βλάβη. Έτσι, οι πληροφορίες του εγκεφάλου, όπως για παράδειγμα μία σκέψη για να σηκώσει κάποιος το πόδι του, διαβιβάζονται με διαφορετική οδό και παρέχουν λειτουργικότητα στο όργανο που φέρεται να έχει τη βλάβη».

Το στεντρόουντ κατασκευάζεται από ηλεκτρόδια πάνω σε ένα οπτικό πλέγμα με ιδιότητα να διαστέλλεται, το οποίο εισέρχεται στα αιμοφόρα αγγεία πάνω από τον κινητικό φλοιό, το σημείο του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση, όπου και καταγράφει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου. Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτήν που χρησιμοποιούν οι νευροακτινολόγοι για να αφαιρούν θρόμβους από άτομα που έχουν υποστεί εγκεφαλικό.

Πέρα από τα άτομα με αναπηρία, το στεντρόουντ θα δοκιμαστεί και σε άτομα που πάσχουν από επιληψία, νόσο του Πάρκινσον και άλλες ασθένειες του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider