Το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την ώρα που το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) μετρά αντίστροφα.

Όπως αναφέρουν στο Bloomberg πηγές προσκείμενες στο θέμα, η ΕΚΤ εξετάζει την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής αγοράς εταιρικών ομολόγων ύψους 126 δισ. ευρώ έως σήμερα, προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο συμβάλλει στην ενίσχυση των πιστώσεων προς την οικονομία της Ευρωζώνης -που είναι και το ζητούμενο.

Παράλληλα, οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής διερευνούν κατά πόσο το πρόγραμμα ωφελεί περισσότερο τις μεγάλες εταιρείες και τους μετόχους τους. Σε ηλεκτρονικό μήνυμά της, η κεντρική τράπεζα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «παρακολουθεί στενά την επίδραση των προγραμμάτων αγοράς τίτλων».

Η αξιολόγηση του προγράμματος συμπίπτει με τη στρατηγική εξόδου της ΕΚΤ από το πρόγραμμα QE, η οποία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο -όπως εξήγγειλε ο Μάριο Ντράγκι μετά την τελευταία συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον προηγούμενο μήνα. Έως τον Σεπτέμβριο, υπολογίζεται ότι η αξία των ομολόγων που θα έχει αγοράσει συνολικά η ΕΚΤ θα υπερβαίνει τα 2,5 τρισ. ευρώ και αυτό εγείρει ανησυχίες ότι η αγορά θα «στερέψει» από κρατικά ομόλογα -τα οποία αποτελούν και τον κορμό του προγράμματος.

Το πρόγραμμα αγοράς εταιρικών ομολόγων εφαρμόστηκε τον Ιούνιο του 2016, συμπληρωματικά στις αγορές κρατικών τίτλων, με απώτερο στόχο την ενίσχυση του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2% -που αποτελεί και πάγιο στόχο της πολιτικής της κεντρικής τράπεζας. Οι αγορές των κρατικών ομολόγων ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2015, ενώ οι αγορές καλυμμένων ομολόγων και ενυπόθηκων τίτλων είχαν ξεκινήσει ακόμη παλαιότερα -με μικρότερα προγράμματα- το 2014.

Πώς μοιράζεται η «πίτα»

Η ΕΚΤ αγοράζει σήμερα τίτλους αξίας 60 δισ. ευρώ μηνιαίως -50 δισ. ευρώ σε κρατικούς τίτλους και 7 δισ. ευρώ σε εταιρικά ομόλογα. Τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ είναι καλυμμένα ομόλογα και ενυπόθηκοι τίτλοι.

Από τον Ιανουάριο, όμως, οι μηνιαίες αγορές θα μειωθούν στο μισό –στα 30 δισ. ευρώ– το οποίο σημαίνει ότι οι εταιρικοί τίτλοι θα αποτελούν μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών αγορών. Σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο τη Δευτέρα, ο Ντράγκι δήλωσε ότι αυτό έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, όταν η κεντρική τράπεζα μείωσε τις μηνιαίες αγορές από 80 δισ. σε 60 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν διατυπώσει τις ανησυχίες τους ότι μεγάλες εταιρείες, που έχουν ούτως ή άλλως τη μεγαλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση, χρησιμοποιούν τη φθηνή ρευστότητα για να χρηματοδοτούν την επαναγορά των μετοχών τους, αντί να προβαίνουν σε επενδύσεις. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες των ευρωπαϊκών εταιρειών αναμένεται να μείνουν στάσιμες φέτος, ενώ το 2018 εκτιμάται ότι θα σημειώσουν ελαφρά αύξηση -την πρώτη των τελευταίων πέντε των, σύμφωνα με τη UBS.

Άλλα στελέχη της ΕΚΤ ανησυχούν ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στηρίζει έμμεσα τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές –ένας προβληματισμός που διατυπώνεται και στο Οικονομικό Δελτίο που εξέδωσε η ΕΚΤ τον Ιούνιο.

«Οι ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά ομολόγων έχουν πολλαπλά θετικά οφέλη για τον τραπεζικό δανεισμό», αναφέρει η κεντρική τράπεζα. «Όταν οι μεγάλες εταιρείες εξασφαλίζουν υψηλότερη χρηματοδότηση μέσω της έκδοσης ομολόγων, αντί του τραπεζικού δανεισμού, αποδεσμεύεται ρευστότητα για δανεισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες».