Με άλλο... μάτι κοιτούν οι επενδυτές τα «PIIGS»

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με άλλο... μάτι κοιτούν οι επενδυτές τα «PIIGS»

Το «ξεπούλημα» των ομολόγων στην Ευρωζώνη έχει φέρει στο προσκήνιο το χρέος των κρατών της ευρωπαϊκής περιφέρειας –άλλοτε γνωστά και ως «PIIGS».

Όπως προκύπτει από τη διακύμανση των spreads των δύο τελευταίων εβδομάδων, μπορεί το ρίσκο των περιφερειακών κρατών –Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία– να μην έχει επί της ουσίας υποχωρήσει, όμως η περιορισμένη προσφορά ομολόγων έχει οδηγήσει σε συρρίκνωση της «ψαλίδας» στις αποδόσεις.

«Συζητούσαμε για αυτό στην πρωινή μας συνάντηση», εξηγεί ο Λουκ Χίκμορ, ανώτατος διαχειριστής επενδύσεων της Aberdeen Standard Investments στο Εδιμβούργο. «Τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν βλέπουμε την –υπό κανονικές συνθήκες– ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στα spreads των περιφερειακών τίτλων και των πιστώσεων».

«Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι αγορές σε ένα γενικό κλίμα αποστροφής στον κίνδυνο, οι οποίες παραβλέπουν επιδεικτικά την επιδείνωση στη διάθεση ανάληψης κινδύνων σε άλλες χώρες», σχολιάζουν οι αναλυτές της Societe Generale με επικεφαλής τον Κιτ Τζουκς, σε σημείωμά τους την Τετάρτη.

«Τα γεμάτα κρατικά ταμεία έχουν “στραγγίσει” τις αγορές από τα ομόλογα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τα spreads των ομολόγων της [ευρωπαϊκής] περιφέρειας να μην εναρμονίζονται με τη γενικότερη τάση», αναφέρουν σχετικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που υλοποιεί τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όσο και αν οι περιφερειακοί τίτλοι «ξεγλιστρούν» από τα υψηλά spreads λόγω της υψηλής ζήτησης, δεν παύουν να εμπεριέχουν υψηλούς οικονομικούς και πολιτικούς κινδύνους –γεγονός που αποδεικνύεται και στην πολιτική κρίση της Καταλονίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και η Ελλάδα, η οποία παρότι επέστρεψε στις αγορές τον Ιούλιο μετά από τριετή αποχή, εξακολουθεί να εξαρτάται από τα χρήματα των δανειστών της στην ΕΕ και το ΔΝΤ. «Οι περιφερειακοί τίτλοι εξακολουθούν να αποτελούν επένδυση υψηλού ρίσκου», υπογραμμίζει ο Χίκμορ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider