Στα 60 δολάρια σπρώχνει το πετρέλαιο η Σαουδική Αραβία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 60 δολάρια σπρώχνει το πετρέλαιο η Σαουδική Αραβία

Η ένταση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν ενισχύει την αισιοδοξία των διαπραγματευτών options (δικαιωμάτων προαίρεσης) πετρελαίου οι οποίοι ποντάρουν στο ποια θα είναι η πορεία του πετρελαίου ύστερα από την ανοδική τροχιά στην οποία έχει εισέλθει.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg από τα στοιχεία του ICE Futures Europe για τις συναλλαγές που έγιναν τη Δευτέρα και την Τρίτη, τα options που αντιστοιχούν σε 100 εκατ. βαρέλια θα είχαν μεγαλύτερο όφελος αν η τιμή αυξηθεί πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι μέχρι τα μέσα του 2019, αλλά όχι αν ξεπεράσει τα 100 δολάρια.

Κατ’ επέκταση οι πρόσφατες συναλλαγές θα ήταν επικερδείς αν οι τιμές αυξάνονταν μεταξύ 70 και 80 δολάρια μέχρι τα Χριστούγεννα.

Είναι δύσκολο να μην εκμεταλλευτεί κάποιος τα νέα από τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, σημειώνει ο ιδρυτής της Matilda Capital Management, Richard Fullarton, αναφερόμενος στα συμβόλαια τα οποία διαπραγματεύονται σε τιμές άνω των συνηθισμένων επιπέδων καθώς αυξάνεται η ένταση μεταξύ των γειτονικών κρατών στον Περσικό Κόλπο και άλλα μέλη του OPEC.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τιμές του αργού κατέγραψαν ράλι σημειώνοντας άνοδο πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι λαμβάνοντας ώθηση από τις βελτιωμένες προβλέψεις για την προσφορά και ζήτηση. Πιο πρόσφατα, η αναζωπύρωση των πολιτικών εντάσεων στην περιοχή του Περσικού, σε συνδυασμό με τους κινδύνους προσφοράς από την πλευρά άλλων πετρελαιοπαραγωγών κρατών όπως είναι το Ιράκ και η Βενεζουέλα έχουν ωθήσει το μπρεντ στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.

Οι τιμές σημείωσαν μικρή πτώση την Τρίτη καθώς o Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας περιόρισε τις προβλέψεις του για τη ζήτηση το επόμενο έτος.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που τον τελευταίο καιρό η αγορά βλέπει να γίνονται τέτοιες συναλλαγές. Μια παρόμοια συναλλαγή το Σεπτέμβριο περιελάμβανε ένα στοίχημα για 90 δολάρια το βαρέλι αλλά όχι για 100 δολάρια για το Δεκέμβριο του 2018. Αυτές οι συναλλαγές έκαναν

Αν η διένεξη μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν έθεταν σε κίνδυνο τις παραδόσεις αργού στα Στενά του Ορμούζ, τότε το premium στις τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε εύκολα να ξεπεράσει τα 15-20 δολάρια το βαρέλι , αναφέρουν οι αναλυτές David Martin και Abhishek Deshpande από την JPMorgan Chase & Co σημειώνοντας ότι μια τέτοια διαταραχή στις συναλλαγές είναι απίθανη για την ώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider