«Σύμμαχος» του οργανωμένου εγκλήματος το 500εύρω

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σύμμαχος» του οργανωμένου εγκλήματος το 500εύρω

Τα χαρτονομίσματα μεγάλης αξίας όπως αυτά των 500 ευρώ και των 100 δολαρίων πρέπει να καταργηθούν για να δυσκολέψουν την μεταφορά χρημάτων από εγκληματίες, τρομοκράτες, φοροφυγάδες και διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς, σύμφωνα με τον Peter Sands, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της βρετανικής τράπεζας Standard Chartered.

Σε έρευνα του, που δημοσίευσε η σχολή Kennedy του Χάρβαρντ, ο Sands δηλώνει ότι οι αρχές θα πρέπει να αποσύρουν και το χαρτονόμισμα των 1.000 ελβετικών φράγκων και το βρετανικό χαρτονόμισμα των 50 λιρών. Χωρίς αυτά τα χαρτονομίσματα οι παράνομες δραστηριότητες θα κοστίζουν περισσότερο και θα είναι και πιο εύκολο να εντοπιστούν, υποστηρίζει.

Οι ροές του εγκλήματος παγκοσμίως ξεπερνούν τα 2 τρισ. δολάρια ανά έτος και της διαφθοράς των 1 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την έκθεση. Παρά τις προσπάθειες των αρχών μόλις των 1% αυτών των παράνομων ροών κατάσχεται. Το μέγεθος του παράνομου χρήματος είναι τεράστιο και τα μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα αποτελούν «τον προτιμητέο τρόπο πληρωμής όσων παρανομούν δεδομένης της ανωνυμίας και της ευκολίας που προσφέρουν».

Παρότι δεν ζητεί την κατάργηση των μετρητών, ο Sands θεωρεί ότι τα μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα είναι ξεπερασμένα δεδομένης της ευκολίας των τραπεζικών συναλλαγών. «Παίζουν πολύ μικρό ρόλο στη λειτουργία της νόμιμης οικονομίας, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικά για την παράνομη οικονομίας», αναφέρει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider