Γιατί η Apple θα έπρεπε να εξαγοράσει την Netflix

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η Apple θα έπρεπε να εξαγοράσει την Netflix

Κατά την πρόσφατη παρουσίαση της Apple, τον Σεπτέμβριο, είδαμε πέρα από τις νέες συσκευές smartphone να δίνει έμφαση και στην Apple TV, χωρίς όμως να έχει καταφέρει μέχρι σήμερα αξιοθαύμαστα αποτελέσματα. Πράγματι η αγορά των τηλεοπτικών online υπηρεσιών διευρύνεται όλο και περισσότερο με πολλούς παίκτες να ακολουθούν το παράδειγμα της Netflix σε μια προσπάθεια να πάρουν ένα καλό μερίδιο του κοινού. Μήπως όμως αντί να συναγωνίζονται θα έπρεπε η Apple να εξαγοράσει την Netflix, δημιουργώντας ένα ισχυρότερο πάροχο τηλεοπτικού περιεχομένου;

Αν ίσχυε αυτό το υποθετικό σενάριο το αντίτιμο θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δισ. δολάρια. Σε αυτή την περίπτωση το ποσό είναι αρκετά ηχηρό, όχι όμως και υπερβολικό για τα μεγέθη του κολοσσού της Σίλικον Βάλλεϊ. H Apple αποτελεί την «πολυτιμότερη» εταιρεία του κόσμου με την χρηματιστηριακή της αξία να έχει αυξηθεί κατά 50% φέτος, αγγίζοντας σχεδόν τα 900 δισ. δολάρια κι οδεύοντας στο να σπάσει το φράγμα του ενός τρισ.

Μια συγχώνευση – με τεχνικούς όρους μια εξαγορά - θα έδινε και στις δύο εταιρείες μια λύση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Η Apple μέχρι στιγμής έχει κατανοήσει ότι ο κόσμος των ταινιών και η βιομηχανία της τηλεόρασης είναι αρκετά διαφορετικές βιομηχανίες από αυτή της μουσικής. Το σίγουρο είναι πως το περιεχόμενό της δεν έχει καταφέρει να φτάσει στα επίπεδα των ανταγωνιστών, όπως Netflix και Amazon.com οι οποίες δαπανούν ετησίως δισεκατομμύρια για να αποκτήσουν ή να δημιουργήσουν νέες σειρές. Αυτά όμως τα χρήματα, δεν είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν και στο μέλλον. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να διασφαλίσει ένας συνεργάτης με «μεγάλη τσέπη».

Και οι δύο εταιρείες γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο πιο ισχυρός ανταγωνιστής των ημερών είναι η Amazon. Ενδεχόμενη συγχώνευσή τους θα δημιουργούσε μια εταιρεία άξια να συναγωνιστεί το «υπερόχημα» του Τζεφ Μπέζος. Μάλιστα δεδομένου του έντονου ανταγωνισμού στο χώρο – η Prime έχει 90 εκατ. μέλη, φτάνοντας το 63% του συνόλου των πελατών της Amazon στις Η.Π.Α.- πιθανότητα δεν θα υπήρχαν ισχυρές αντιμονοπωλιακές ανησυχίες από τις αρμόδιες αρχές.

Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πώς μια τέτοια κίνηση θα ήταν συμφέρουσα κι από άποψη τιμής λαμβάνοντας υπόψη την εξαγορά του Youtube από την Google και του Whole Foods Market Inc. από την Amazon, κινήσεις που οδήγησαν τα αποθέματα των δύο εταιρειών σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από την τιμή της εξαγοράς, καθιστώντας την έτσι ιδιαιτέρως συμφέρουσα, σχεδόν δωρεάν. Στην περίπτωση της Apple όμως δεν αναμένεται κάτι τέτοιο, καθώς το Netflix είναι μια πολύ μεγαλύτερη εταιρεία η οποία θα εξαγοραστεί σε αρκετά υψηλότερη τιμή.

Όμως και πάλι μπορεί να είναι συμφέρουσα αφού πέρα από τον κλάδο των smartphones και των tablets, η Apple αδυνατεί να κερδίσει έναντι των ανταγωνιστών της. Το λογισμικό της έχει αρχίσει να γερνάει κι εξαιτίας αυτού ένα μεγάλο μερίδιο των πελατών της έχουν περάσει στην Amazon.Η Apple TV είναι πίσω ακόμα κι από τις υπηρεσίες ροής βίντεο Google Chromecast και Amazon Fire Stick, (για να μην αναφέρουμε την μεγάλη απόσταση που την χωρίζει με την Amazon Prime video).

Η συγχώνευση βέβαια θα αποτελούσε σοφή κίνηση και για έναν ακόμα λόγο. Τα τελευταία μοντέλα έξυπνων τηλεοράσεων έχουν ενσωματωμένες υπηρεσίες web όπως οι Amazon Prime, Netflix και HBO Go, οπότε οι καταναλωτές δεν χρειάζονται τίποτα παραπάνω για να παρακολουθήσουν ένα βίντεο. Βγάζουν τς συσκευές απο το κουτί τους, συνδέονται με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης και είναι έτοιμη να παρακολουθήσουν τις αγαπημένες τους εκπομπές.

Και τα πλεονεκτήματα από την σύμπλευση των δύο εταιρειών δεν σταματούν εδώ. Η Apple θα αποκτήσει πλέον μια βιβλιοθήκη περιεχομένου που θα την κάνει άκρως ανταγωνιστική για την Amazon, θα ενισχύσει τα έσοδά της με 10 δισ. δολάρια και θα δημιουργήσει ένα κορυφαίο τηλεοπτικό διαδικτυακό κανάλι με περισσότερα από 90 εκατομμύρια μέλη σε 190 χώρες.

Όσο για την Netflix θα σταματούσε να ανησυχεί για το πώς θα αποκτούσε πρόσβαση σε κεφάλαια για να πληρώσει για το περιεχόμενό της, η δαπάνη10 ή ακόμα και 20 δισ. δολαρίων δύσκολα θα αποδυνάμωνε το απόθεμα μετρητών αξίας 300 δισ. που έχει συγκεντρώσει η Apple.

Το μοναδικό σοβαρό μειονέκτημα από την εν λόγω κίνηση θα ήταν το ποσό της εξαγοράς ύψους 100 δισ. δολαρίων που θα πρέπει να δώσει η Apple, το οποίο δεν χαρακτηρίζεται μικρό για την συγκεκριμένη εξαγορά. Η εταιρεία στο παρελθόν έχει αγοράσει πολλές μικρές επιχειρήσεις για την τεχνογνωσία και τους μηχανικούς τους, ποτέ όμως δεν έχει προχωρήσει σε ένα τόσο μεγάλο άνοιγμα. Η μεγαλύτερη εξαγορά της τα τελευταία χρόνια είναι η Beats Music LLC η οποία κόστισε περί τα 3 δισ. δολάρια. Για τέτοιο κόστος, τα ετήσια έσοδα της Netflix ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων θεωρούνται μικρά αφού είναι αντίστοιχα με τις πωλήσεις που καταγράφει σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Κι ας μην ξεχνάμε πως οποιαδήποτε αλλαγή σε μια επιτυχημένη επιχείρηση πάντα εκπέμπει κινδύνους για το μέλλον

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider