Αλλάξτε στάση σώματος και πάρτε... προαγωγή

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάξτε στάση σώματος και πάρτε... προαγωγή

Η στάση του σώματος είναι σίγουρο ότι παίζει πρωταρχικό ρόλο στις εργασιακές σας επιδόσεις. Ίσως μεγαλύτερο κι από όσο φαντάζεστε. Στην πραγματικότητα, το πώς κάθεστε σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα της εργασίας σας.

Για να καταλάβουμε όμως γιατί, αρκεί να κοιτάξουμε καλύτερα τους προγόνους μας. Εκατομμύρια χρόνια πριν, εάν καθόσουν ή ξάπλωνες το πιθανότερο ήταν πως αισθανόσουν ασφαλής να αφήσεις το όπλο σου και να αναπαυθείς. Αντιθέτως όταν αναζητούσες τροφή ή έπρεπε να αντιμετωπίσεις τον οποιοδήποτε κίνδυνο όφειλες να στέκεσαι όρθιος ή να περιφέρεσαι δεξιά αριστερά.

Σήμερα τα σώματά μας έχουν ξεχάσει αυτή την πρακτική, παρόλα αυτά αν την ακολουθήσουν αποδίδει, ισχυρίζεται ο Max Vercuyssen, ένας συνταξιούχος οικονομολόγος που ειδικεύεται στην ανθρώπινη συμπεριφορά και έχει μελετήσει τη σχέση της στάσης του σώματος με την απόδοση στην εργασία.

Σύμφωνα με τον ίδιο το πώς «τοποθετούμε» το σώμα μας μπορεί να παρουσιάσει τρομακτικές διαφορές στο εργασιακό αποτέλεσμα, ειδικά στην περίπτωση μιας καθιστικής εργασίας.

Σηκωθείτε όρθιοι στα δύσκολα

Το να στέκεστε σε όρθια στάση, δηλαδή με την πλάτη τεντωμένη, χαρακτηρίζεται ως στάση-κλειδί : με τον τρόπο αυτό οι σφυγμοί σας ανεβαίνουν κατά 10 παλμούς το λεπτό, παρέχοντας βελτιωμένη εστίαση προσοχής σύμφωνα με τον Vercruyssen.

Σε περίπτωση, δε, που πρέπει να αντεπεξέλθετε σε μια απαιτητική, από άποψης προσοχής, εργασία καλύτερο θα ήταν να σταθείτε όρθιοι. Βέβαια με το μικρό αυτό κόλπο δεν πρόκειται να αντιμετωπίσετε την εξάντληση σε περίπτωση που έχετε ξενυχτίσει ή επιστρέψετε από ένα λουκούλλειο και βαρύ γεύμα.

Έχετε να φέρετε εις πέρας ένα δύσκολο έργο: Πάρτε την πιο άβολη στάση που μπορείτε

Η εργονομία σχετίζεται άμεσα με τους συμβιβασμούς. Σύμφωνα με τον Vercruyssen, όσο πιο βολικά καθόμαστε τόσο πιο εύκολο είναι να αποσπαστεί η προσοχή μας. «Καθισμένος σε μια σκληρή καρέκλα θα ενεργοποιηθείτε πολύ περισσότερο από ότι αν καθίσετε σε μια πιο άνετη».

Ο Vercruyssen μάλιστα προτείνει να συνδυάσετε αυτή τη συμβουλή με τον προγραμματισμό των εργασιών σας ανάλογα με τη δυσκολία τους. Αν νιώθετε πως μπορείτε να υποστείτε την ταλαιπωρία του να κάθεστε όρθιος μόνο για σύντομο χρονικό διάστημα τότε χρησιμοποιείστε αυτή τη στάση για τις πιο δύσκολες αρμοδιότητες που πρέπει να διεκπεραιώσετε.

Αποφύγετε οποιοδήποτε βούλιαγμα σε μια αναπαυτική καρέκλα. Όταν δουλεύετε για ώρες είναι αποτελεσματικότερο να σηκώνεστε συχνά πυκνά, είτε για να πιείτε ένα ποτήρι νερό είτε για να τσιμπήσετε κάτι. Αυτό μπορεί να ωθήσει το μυαλό σας ώστε να ολοκληρώσετε το έργο σας σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Το να καμπουριάζετε σας κάνει λυπημένους

Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που ακούτε πως όταν κάποιος υποφέρει από κατάθλιψη, το σώμα του έχει την τάση να καμπουριάζει. Αυτό που ίσως σας εκπλήξει είναι πως η συγκεκριμένη παρατήρηση λειτουργεί κι αντίστροφα: δηλαδή όταν το σώμα καμπουριάζει ενισχύονται οι αρνητικές σκέψεις και αισθάνεστε κάθε φορά και χειρότερα.

Σε μια σειρά μελετών του Erik Peper, καθηγητή υγείας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο, οι συμμετέχοντες έπαιρναν διάφορες στάσεις και στη συνέχεια έπρεπε να ανακαλέσουν μνήμες ή εικόνες στο μυαλό τους. Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε πως όσοι κάθονταν με κυρτούς ώμους έφερναν δυσάρεστες μνήμες και εικόνες στο μυαλό τους. Όταν καμπουριάζουμε ο οργανισμός μας εκκρίνει λιγότερη τεστοστερόνη ενώ τα επίπεδο κορτιζόλης αυξάνονται, γεγονός που ενισχύει τις αρνητικές σκέψεις, με αποτέλεσμα να χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να επανέλθετε σε καλή και αισιόδοξη διάθεση.

Ο Peper ονόμασε αυτό το συμπέρασμα «cowering position», από τη στάση που συνηθίζουν να υιοθετούν τα ζώα που έχουν ηττηθεί ή βρίσκονται σε κίνδυνο. Όπως διευκρινίζει πρόκειται για μια στάση παραίτησης η οποία δεν μας αφήνει να δραστηριοποιηθούμε.

Βέβαια τα καλά νέα είναι πως η παρατήρηση λειτουργεί και αντίστροφα, αφού όσα άτομα από την έρευνα επέβαλλαν στον εαυτό τους να αλλάξει στάση σύντομα παρέκαμψαν πολύ εύκολα την αρνητική διάθεση και γέμισαν με ενέργεια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider