Καταστροφική για τον πλανήτη η... κατ’ οίκον εργασία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταστροφική για τον πλανήτη η... κατ’ οίκον εργασία

Την επόμενη φορά που το αφεντικό σας επιχειρήσει να σας πείσει για τα οφέλη που έχει η εργασία από το σπίτι, σκεφτείτε ότι μπορεί να βάζετε το δικό σας «λιθαράκι» στην καταστροφή του πλανήτη!

Όπως επισημαίνει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, αποτελεί πλέον κοινό τόπο ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να ζητούν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται κατ’ οίκον σε μια προσπάθεια μείωσης του κόστους στους επαγγελματικούς χώρους. Τη δική της συνεισφορά προς αυτή την κατεύθυνση έχει και η τεχνολογία, μέσω των διευκολύνσεων που παρέχουν πολύτιμα «εργαλεία» όπως οι τηλεδιασκέψεις και τα smartphones.

Όμως το να εργάζεται ένας υπάλληλος από την… κουζίνα του σπιτιού του, σηματοδοτεί αυτόματα την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες αποτελούν την κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί όποιος εργάζεται από το σπίτι έχει συνήθως ανοιχτό τον θερμοστάτη του!

Η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται κατά 20% όταν οι άνθρωποι εργάζονται εκεί που διαμένουν, σύμφωνα με τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας της βρετανικής BT Group.

«Η γενική ιδέα είναι πως η κατ’ οίκον εργασία ήταν πάντα ένα θετικό γεγονός, αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο απλό όσο φαίνεται», δηλώνει ο Paul Swift, σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας Carbon Trust, η οποία εξειδικεύεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για βιώσιμες επιχειρήσεις. «Εάν οι εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι τους, είναι βέβαιο ότι ανοίγουν στο φουλ τη θέρμανση!», προσθέτει ο ίδιος. Η ερευνητική του ομάδα μάλιστα μπορεί βάσει στοιχείων να επιβεβαιώσει πως η εργασία από το σπίτι τον χειμώνα συμβάλλει στην αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ποιοι εργαζόμενοι, στον αντίποδα, είναι σε θέση να συμβάλλουν στη μείωση της μόλυνσης του πλανήτη; Μόνο όσοι διαμένουν μακριά από τον χώρο εργασίας τους και για να φτάσουν εκεί θα πρέπει να οδηγούν για αρκετή ώρα.

Τα εν λόγω ευρήματα επιβεβαιώνει και παρόμοια έρευνα της Vodafone Libertel, σύμφωνα με την οποία η κατ’ οίκων εργασία αυξάνει τη χρήση ενέργειας.

Βάσει των στοιχείων που παρουσιάζει η Global Workplace Analytics, ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν από το σπίτι. Μόνο στις ΗΠΑ, περί τα 3,7 εκατομμύρια υπαλλήλων «βγάζουν» τη μισή δουλειά από την οικία τους. Πρόκειται για αριθμό διπλάσιο σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2005.

Τι πρέπει να πράξουν οι εταιρείες εάν επιθυμούν να συμβάλλουν στην ανάσχεση της υπερθέρμανσης του πλανήτη; Να δώσουν κίνητρα στους εργαζομένους τους ώστε να μην έχουν λόγο να λείπουν από τον επαγγελματικό τους χώρο και να «ξεχάσουν» την εργασία από το σπίτι! Πως θα γίνει αυτό; Να καταστήσουν όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται τα γραφεία τους, αλλά και να κάνουν ευρεία χρήση της «πράσινης» τεχνολογίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider