Αυτές είναι οι «αθλιότερες» οικονομίες του πλανήτη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυτές είναι οι «αθλιότερες» οικονομίες του πλανήτη

Τη λίστα με τις «αθλιότερες οικονομίες» του πλανήτη για το 2015 δημοσίευσε το Bloomberg, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την τέταρτη θέση, αμέσως μετά την Βενεζουέλα την Αργεντινή και την Νότια Αφρική, ενώ οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως η κατάταξη δεν θα παρουσιάσει ιδιαίτερες μεταβολές μέσα στο τρέχον έτος.

Η κατάταξη των 63 χειρότερων οικονομιών, σύμφωνα με το δείκτη της μιζέριας, καταρτίζεται με βάση τα ποσοστά της ανεργίας και το ρυθμό πληθωρισμού. Ειδικότερα ορίζεται ως το σύνολο της ανεργίας, του πληθωρισμού και των τραπεζικών επιτοκίων πλην της ποσοστιαίας μεταβολής στο πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Η πιο μίζερη οικονομία του πλανήτη λοιπόν δεν είναι άλλη από την Βενεζουέλα κυρίως εξαιτίας του πληθωρισμού της και των ποσοστών ανεργίας της, ενώ αναμένεται να διατηρήσει την διόλου τιμητική πρωτιά της και το επόμενο έτος. Με τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό να καλπάζει την προηγούμενη χρονιά στο 98,3% σε συνδυασμό με το 6,8% στην ανεργία, οι οικονομικοί αναλυτές εικάζουν πως θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των τιμών καταναλωτή με ταυτόχρονη άνοδο της ανεργίας.

Για την οικονομία της Βενεζουέλας, η παγκόσμια ύφεση των τιμών του αργού υπήρξε ιδιαιτέρως καταστροφική για την Βενεζουέλα, όπου το πετρέλαιο αποτελεί το 95 % των εξαγωγών της χώρας. Η πτώση αυτή των εσόδων μάλιστα επηρεάζει επιπλέον τον προϋπολογισμό την ώρα που η χώρα οφείλει 10 δισ. δολάρια σε πληρωμές ξένων ομολόγων για το τρέχον έτος.



Στη δεύτερη θέση των πιο μίζερων του κόσμου βρίσκεται η οικονομία της Αργεντινής, η οποία μαζί με τη Νότια Αφρική, την Ελλάδα και την Ουκρανία, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.



Στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου, η εικόνα δεν είναι τόσο ζοφερή. Μάλιστα συγκριτικά με τα αποτελέσματα του 2015 υπήρξαν και περιπτώσεις χωρών που σημείωσαν βελτίωση. Μια εξ αυτών η Πολωνία η οικονομία της οποίας βελτιώθηκε χωρίς όμως διάρκεια σύμφωνα με τους ειδικούς. Η χώρα μοιάζει να κινείται σε μια όλο και πιο αβέβαιη δημοσιονομική και οικονομική προοπτική , συμπεριλαμβανομένης και μιας πιθανής υποβάθμισης χρέους εξαιτίας των δαπανηρών προεκλογικών υποσχέσεων του νέου κυβερνώντος κόμματος.



Όσο για τις πιο ευτυχισμένες οικονομίες του κόσμους για το 2016 η κατάταξη και πάλι δεν θα παρουσιάσει σημαντικές μεταβολές από εκείνη της προηγούμενης χρονιάς. Η Ταϊλάνδη θα πάρει την πρωτιά, αφού βρίσκεται στο τέλος της λίστα, ενώ κατά πόδας θα ακολουθήσει η Σιγκαπούρη, η Ελβετία και η Ταϊβάν όπου με την Ιαπωνία θα συμπληρώσουν το top5 των καλύτερων οικονομιών του 2015.



Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider