Στην υπηρεσία της Υγείας «μπαίνει» ο αλγόριθμος AlphaGo

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην υπηρεσία της Υγείας «μπαίνει» ο αλγόριθμος AlphaGo

Μετά το αρχαίο παιχνίδι στρατηγικής Γκο (Go), όπου η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης DeepMind κατόρθωσε να «νικήσει» τον άνθρωπο, σειρά παίρνουν οι πρωτεΐνες. Η θυγατρική εταιρεία της Google βάζει στο στόχαστρο την αναδίπλωση πρωτεϊνών –το βασικό εμπόδιο για την ανακάλυψη φαρμάκων.

Η DeepMind έχει γίνει γνωστή για το λογισμικό AlphaGo, το οποίο κατόρθωσε να νικήσει τους ισχυρότερους παίκτες (ανθρώπους) στο παιχνίδι Go. Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, η εταιρεία AI δημιούργησε ένα λογισμικό με εντελώς διαφορετική σχεδίαση, το AlphaGo Zero, το οποίο μπορεί να νικήσει όλες τις προηγούμενες εκδόσεις του AlphaGo και, ουσιαστικά, λειτουργεί ως «άγραφο χαρτί», όπως αναφέρει με άρθρο του στην επιστημονική επιθεώρηση Nature ο Ελληνοκύπριος γενικός διευθυντής της DeepMind, Ντέμις Χασάμπης.

Η μητρική Alphabet αξιοποιεί ήδη την πρωτοποριακή τεχνολογία σε μια σειρά από εφαρμογές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα κέντρα δεδομένων της, το οποίο το πέτυχε «χειραγωγώντας» τους servers και τον υπόλοιπο εξοπλισμό ώστε να λειτουργούν ως συστήματα ψύξης.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι το AlphaGo Zero χρησιμοποιεί μόλις το 1/20 της προηγούμενης έκδοσης που νίκησε τον 18 φορές παγκόσμιο πρωταθλητή του Γκο, Λι Σεντόλ, το 2016. Ο Χασάμπης αποκάλυψε ότι η εταιρεία σκοπεύει να εφαρμόσει τον αλγόριθμο που «τρέχει» το AlphaGo Zero και σε άλλους τομείς, όπως η αναδίπλωση πρωτεϊνών, η οποία αποτελεί βασικό στάδιο της παρασκευής σκευασμάτων για την καταπολέμηση των ιών.

Στην Υγεία στρέφεται η Google

Η Google δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τελευταία για τον κλάδο της Υγείας. Τον Ιούλιο, η Verily –η θυγατρική εταιρεία βιοεπιστημών του ομίλου– και ο ελβετικός φαρμακευτικός κολοσσός Novartis επένδυσαν από κοινού 300 εκατ. δολάρια στην ευρωπαϊκή εταιρεία capital capital Medicxi για αναζήτηση ευκαιριών στον φαρμακευτικό κλάδο.

Η τεχνητή νοημοσύνη, όμως, έχει διάφορα εμπόδια να ξεπεράσει και ένα από αυτό είναι η νομοθεσία. Στη διάρκεια δοκιμών ενός προϊόντος σε βρετανικό πανεπιστήμιο, στις οποίες χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία της DeepMind, κρίθηκε ότι παραβιάζονται οι νόμοι περί προστασίας προσωπικών δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Σίλβερ, επικεφαλής ερευνητή του έργου Go της DeepMind, η πραγματική δύναμη της νέας τεχνολογίας κρύβεται στον προηγμένο αλγόριθμο και όχι στην υπολογιστική ισχύ ή τα δεδομένα.

Το AlphaGo Zero δεν έχει καμία άλλη «γνώση» πλην των κανόνων του Go και κανένα άλλο δεδομένο εκτός από τις άσπρες και μαύρες πούλιες. Το νέο «όπλο» της Google αποδεικνύει ότι η ενισχυτική μάθηση –κατά την οποία το λογισμικό μεγιστοποιεί τα οφέλη της εμπειρίας όπως και ο αρουραίος εργαστηρίου μαθαίνει να εξερευνά τον λαβύρινθο– μπορεί να είναι πιο ισχυρή από τις άλλες μαθησιακές προσεγγίσεις οι οποίες βασίζονται στην κωδικοποίηση της ανθρώπινης γνώσης ή στα μοτίβα που απορρέουν από μεγάλα σύνολα δεδομένων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider