Fed: Πιο δύσκολες οι συνθήκες μετά την αύξηση των επιτοκίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Πιο δύσκολες οι συνθήκες μετά την αύξηση των επιτοκίων

Οι χρηματοοικονομικές συνθήκες «έχουν σφίξει» ύστερα από την αύξηση των επιτοκίων το Δεκέμβριο από την αμερικανική FED, όπως σημείωσε ο επικεφαλής της τράπεζας στη Νέα Υόρκη, William Dudley, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Market News International την Τετάρτη. «Επομένως αν αυτές οι οικονομικές συνθήκες πρόκειται να διατηρηθούν μέχρι την στιγμή που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση το Μάρτιο, θα πρέπει να τις λάβουμε υπ΄ όψιν κατά την χάραξη της νομισματικής πολιτικής».

Ο Dudley έχει μόνιμη ψήφο στις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική που υιοθετεί η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Αγοράς (FOMC), η οποία το Δεκέμβριο προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2006, είπε επίσης ότι ήταν κοντά στο να για να δουν τι αντίκτυπο θα έχει αυτή η κίνηση στις ισορροπίες που θα έπρεπε να διατηρηθούν μελλοντικά.

«Διάβασα ότι λέγεται ότι αγνοούμε ότι έχουν συμβεί πράγματα στις αγορές και στα οικονομικά μεγέθη που ανακοινώνονται και τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τις προοπτικές ανάπτυξης και τους κινδύνους που κρύβουν οι όποιες προοπτικές , δήλωσε ο Dunley στο πρακτορείο MNI. «Ωστόσο είναι λίγο νωρίς για να βγάλουμε οποιοδήποτε ασφαλές συμπέρασμα από όλα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα».

Οι επενδυτές έχουν μειώσει τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων από την Fed κατά τη συνάντηση του Μαρτίου στο 12% από το 50% που πίστευαν τον προηγούμενο μήνα, το οποίο αποτελεί και ένα σημάδι ότι δεν περιμένουν ουσιαστικά καμία αύξηση επιτοκίου πριν από τον επόμενο χρόνο.

Οι εκτιμήσεις του Dunley διατυπώθηκαν ύστερα από την ομιλία του Αντιπροέδρου της Fed, Stanley Fisher στην οποία εξέφρασε την ανησυχία του για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας εν μέσω των συνεχών διαρθρωτικών προσαρμογών που πραγματοποιούνται στην Κίνα.

Ο Fisher ανησυχεί ότι το sell off της στις παγκόσμιες αγορές μπορεί να πλήξει την ισχύ της αμερικάνικης οικονομίας.

«Αν οι τελευταίες εξελίξεις οδηγήσουν σε επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, ίσως σηματοδοτήσουν μια επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό των ΗΠΑ. Ωστόσο, έχουμε δει παρόμοιες περιόδους μεταβλητότητας τα τελευταία χρόνια που επηρέασαν σε μικρό βαθμό την οικονομία μας», σημείωσε ο Fisher.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως κανείς δεν γνωρίζει αν η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο. «Ο κόσμος είναι ένα αβέβαιο μέρος και το μόνο για το οποίο μπορεί να είναι σίγουροι οι φορείς άσκησης νομισματικής πολιτικής είναι πως αυτό που θα συμβεί είναι συχνά διαφορετικά από αυτό που αναμένεται» επισήμανε.

Η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει τις προοπτικές της οικονομίας και της νομισματικής πολιτικής όταν θα παρουσιαστεί ενώπιον του Κογκρέσου την ερχόμενη εβδομάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider